ahk_guif_semi_3_jubel_20150510
AHK-jubel efter slutsignalen mot Eskilstuna Guif.                                           Foto: Tommy Holl.

Alingsås HK klara för SM-final

Alingsås HK är klara för klubbens andra raka SM-final efter 23–18 (13–10) hemma mot Guif. Alingsås vann semifinalserien med 3–0, är obesegrade i slutspelet och spelar SM-final i Scandinavium 24 maj.

Guif bjöd upp till kamp i dagens match och gjorde allt som stod i lagets makt för att förlänga matchserien. Hemmalaget Alingsås var dock för starka och gjorde ett delvis avgörande ryck i slutet av den första halvleken, där 10–10 blev 13–10.

Fram tills dess hade matchen varit tempofattigare och stundtals lite mindre välspelad än de tidigare mötena. Guif startade utgrupperat i försvaret och krympte ytorna centralt för Alingsås niometersuppställning. En uppställning som för dagen saknade Pontus Johansson, men där Emil Frend Öfors istället tog positionen till vänster. De mindre ytorna centralt gav större ytor på kanterna och framförallt Daniel Tellander fick många bra lägen, och förvaltade de flesta. Tellander svarade för tre kantmål under matchens första 20 minuter. 

I Guif inledde Herdeiro Lucau på ett bra sätt och var länge i ledningen i målvaktsmatchen mot Mikael Aggefors. När även Viktor Östlund hittade in i matchen med tre raka mål så var Guif i ledningen 8–7. Alingsås hade i detta skede lite svårt att hitta bra lösningar på Guifs försvarsspel.

Jesper Konradsson blev spelaren som hittade lösningarna och svarade för några riktigt hänsynslösa satsningar utsida två, och belönades med tre mål under en tiominutersperiod. Mikael Aggefors hade på inget sätt gjort en dålig insats dittills men gjorde under halvlekens slutskede en handfull räddningar. I kombination med två täta utvisningar på Guif och dubbla mål från Måns Gerdtsson så kunde Alingsås rycka från 10–10 till 13–10 och skapa en välbehövlig distans inför andra halvlek. 

Noterbart från den första halvan var att Aggefors räddade nio skott. Hälften av Guifs avslut, och att Lucau i Guifmålet stannade på fem räddnignar och 29 %. Viktor Östlund var målbäst med fyra i Guif medans Alingsås lyckades hålla den normalt produktive mittsexan Atli Ingolfsson mållös.

Guif startade den andra halvleken bäst och reducerade till 13–12 innan Alingsås kunde göra tre raka mål och ta matchens dittils största ledning, 16–12. Emil Frend Öfors, som skulle komma att bli andra halvleks utropstecken, fick sedan en utvisning med en förvaltad Guifstraff som följd. I nästa Guifanfall utvisades Felix Claar och Guif fick en gyllene chans att jämna ut siffrorna. Två Guifmål gav 16–15 men Ingolfsson första mål för matchen skulle visa sig vara det sista där Guif reducerade till uddamålsunderläge.

– Det här var den tuffaste matchen hittills och Guif visade bra moral och kämpade sig tillbaka i matchen flera gånger, men när det ska avgöras är vi bättre, säger Jesper Konradsson.

Första steget till ett avgörande i den andra halvleken kom när Daniel Ekman rev ner Marcus Enström i en kontring och Alingsås kunde utnyttja överläget till att återigen ta en tremålsledning, via mål från Marcus Enström och Johan Fagerlund. Fagerlund och Frend Öfors turades under återstoden av matchen om att göra mål för Alingsås, och framförallt imponerade den sistnämdes fantastiska skytte från nio meter. 

Efter att Fagerlund gjorde 21–17 på straff var matchen avgjord och de avslutande tre minuterna blev en defilering från hemmalaget inför 2589 stående åskådare i Estrad Alingsås.

Sammanfattningsvis vann Alingsås denna tredje match med samma metod som tidigare. Ett bra försvar och målvaktsspel, och ett anfallsspel som inte hade några längre dippar.

– Det är det som avgör även om vi inte får lika många kontringar och att spelet hackar lite mer än tidigare. Vi är ändå bäst när det gäller och alla bidrar, även om Emil Frend Öfors sticker ut lite och gör ett gott dagsverke, säger Mikael Franzén, och fortsätter.

– Vi har visat en bra attityd över sex matcher i slutspelet. Det är jag imponerad av.

Guif slet ont med kunde inte matcha Alingsås fullt ut vare sig i anfall eller försvar. När Aggefors dessutom vann målvaktsmatchen med femton räddningar mot Lucaus åtta så fanns det ingen möjlighet för Guif att förlänga matchserien. Nämnas ska även Rickard Frisk som vanan trogen stod i vägen för hälften av Guifs straffar.

I SM-finalen 24 maj möter Alingsås vinnaren i mötet mellan Kristianstad och Ystad. Den matchserien leds av Kristianstad med 2–1 och nästa match spelas i Ystad på tisdag.

Alingsås HK–Eskilstuna Guif 23–18 (13–10)

AHK: Emil Frend Öfors 5, Johan Fagerlund 4 (2), Daniel Tellander 3, Jesper Konradsson 3, Marcus Enström 2, Max Darj 2, Måns Gerdtsson 2, Andreas Flodman, Johan Nilsson.

GUI: Viktor Östlund 4, Daniel Ekman 4 (1), Helge Freiman 4 (1), Fredrik Gustavsson 2, Robin Andersson 2 (1), Daniel Pettersson, Atli Ævar Ingólfsson.

Målvakter:
* AHK: Mikael Aggefors 15/30=50%, Rickard Frisk 1/1=100% + 1/4 7m.
* GUI: Herdeiro Lucau 8/29=28% + 1/3 7m.

Straffar:
* AHK: 2/4.
* GUI: 3/5.

Utvisningar:
* AHK: 2x2 min.
* GUI: 7x2 min.

Pris till bästa spelare:
* AHK: Emil Frend Öfors.
* GUI: Herdeiro Lucau.

Domare: Göran Jonsson & Henrik Mäkinen.

Delegater: Lars Berndtsson & Krister Broman.

Publik: 2 589.
Skrivet av Martin Larsen   
2015-05-10 18:57