mikael_aggefors_kristianstad_141214
Blicken på bollen. Mikael Aggefors var återigen bäste målvakt på planen. Foto: Tommy Holl.

Perfekt bortamatch gav 2–0 i matcher

Alingsås HK idag gjorde det många inte lyckas med, man vann en slutspelsmatch i Eskilstuna. Efter en väl genomförd match kunde man segrande ur den andra i bäst av fem semifinaler mot Eskilstuna Guif med siffrorna 26–22 (12–11).

– Tycker vi gör en rakt igenom stabil match, på många sätt en perfekt genomförd bortamatch, säger AHK-tränaren Mikael Franzén efter matchen.


Alingsås HK har skaffat sig ett övertag i semifinalserien mot Eskilstuna Guif. Segern i den första matchen, 30–21 på hemmaplan, följdes upp av en bortaseger med fyra bollar i form av 26–22 sedan AHK på många sätt styrt matchen från start till mål.

Inledningen var jämn och efter nio minuter var ställningen 4–4, sex minuter senare ledde AHK med 8–4.

– Vi var inte förberedda på att Guif skulle spela 3-2-1, det får jag ärligt erkänna. Men det tog inte många minuter för grabbarna att ställa om till det spel vi vill spela mot offensiva försvar, bra gjort med tanke på att vi inte alls tränat på det.

Av de åtta målen framåt kom fyra på kontring, ett faktum Mikael Franzén var nöjd med.

– Försvarsspelet var bra matchen igenom och då får vi betalt i kontringar och till slut vann vi väl kontringsmatchen ganska klart tycker jag.

Nog var det så alltid, precis som i den första semifinalen var AHK det lag som fick till kontringsspelet bäst. Ser man till den officiella statistiken noterades AHK för fem mål i första- och andrafas mot Guifs enda.

Ledning med 8–4 efter en dryg kvart som sagt, Guif svarade sedan på detta med att göra 5–1 på sju röda minuter.

– Jag vill minnas att vi hade ett par utvisningar och straffar emot oss under den perioden och det är egentligen inget konstigt att Guif kommer ikapp då. När vi väl var fullt lag på banan igen återtog vi kommandot på ett bra sätt.

I paus ledde AHK med 12–11 sedan Emil Frend Öfors spikat pausresultatet med bara sekunden kvar att spela av den första akten, och självklart kom detta mål på kontring, eller rättare sagt på ett snabbt avkast.

Den andra halvleken inledde AHK rent strålande. 12–11 blev nämligen till 20–14 på tio minuter. I denna veva fick Fredrik Teern syna det röda kortet, men AHK fortsatte att dominera på planen.

– Vi drog på oss många utvisningar idag men jag tycker att vi hanterade såväl dessa som Teerns röda kort på ett riktigt bra sätt, det blev aldrig oroligt tycker jag.

Som närmast var Guif två bollar ifrån (22–24), detta var med 2.30 kvar av matchen. Den sista lilla gnuttan av hopp som fanns försvann dock 30 sekunder senare då Viktor Östlund visades ut. Först satte Johan Nilsson 22–25, därefter nöp Rickard Frisk sin andra straff för dagen och med 50 sekunder kvar spikade Pontus Johansson slutresultatet som skrevs till 26–22 i AHK-favör.

– På det hela taget tycker jag att vi gör en i det närmaste perfekt bortamatch. Vi styr matchen på ett bra sätt och visar upp många saker som är bra idag, jag är mycket nöjd.

Priset till bästa spelare i AHK tilldelades Mikael Aggefors, ett val som Franzén skriver under på.

– ”Agge” var bra matchen igenom även idag och visade att slutspelsformen sitter där den ska. I övrigt vill jag inte nämna några spelare då det var väldigt många som bidrog med det de ska bidra med.

Det var inte bara på planen AHK var bra idag, man var även på topp på läktarna. I en i övrigt röd hemmahall fanns det en blå kortsida som höll låda från start till mål vilket verkligen hördes i TV4:s sändning.

– Det är fantastiskt skönt att ha detta stöd på bortaplan! Man hör hela tiden hur Blåljus lever på läktaren, helt underbart, avslutar Mikael Franzen.

Redan på söndag är det dags för den tredje matchen lagen emellan. Ska Alingsås avgöra och ta sig till sin andra raka SM-final, eller tvingar Guif fram en fjärde match? Kom till Estrad på söndag och se hur det går!

Eskilstuna Guif–Alingsås HK 22–26 (11–12)

GUI: Daniel Pettersson 5 (3), Mathias Tholin 4, Atli Ævar Ingólfsson 4, Viktor Östlund 3, Helge Freiman 3, Daniel Ekman 2, Rickard Åkerman.

AHK: Pontus Johansson 5, Daniel Tellander 4, Jesper Konradsson 4, Max Darj 3, Emil Frend Öfors 3, Johan Nilsson 3, Marcus Enström 2, Johan Fagerlund 2 (1).

Målvakter:
* GUI: Herdeiro Lucau 5/22=22% + 0/1 7m, Aron Rafn Edvardsson 0/8=0%.
* AHK: Mikael Aggefors 14/33= 42% + 0/1 7m, Rickard Frisk 2/4 7m.

Straffar:
* GUI: 3/5.
* AHK: 1/1.

Utvisningar:
* GUI: 4x2 min.
* AHK: 7x2 min inkl. ett rött kort.

Pris till bästa spelare:
* GUI: Daniel Ekman.
* AHK: Mikael Aggefors.

Domare: Mirza Kurtagic & Mattias Wetterwik.

Delegater: Richard Johansson & Frej Söderlund.

Publik: 2 026.
Skrivet av Martin Johansson   
2015-05-07 22:27