fredrik_teern_hk_malmo_kvart_1_20150405
Fredrik Teern tillhörde topparna i ett för dagen mycket bra Alingsås HK.       Foto: Tommy Holl.

Grym förstahalvlek gav 2–0 i matcher

Senast Alingsås HK besökte Baltiska Hallen gjorde laget 19 mål hela matchen, idag tillverkade man lika många innan paus. Bra försvar och målvakt gav en mängd kontringslägen som förvaltades på bästa sätt fram till pausledning 19–12, siffror som när matchen var över skrevs till 31–25 i AHK-favör.

– Killarna visade ett fantastiskt fokus redan från start i första halvlek idag och var kliniska, berömmer AHK-tränaren Mikael Franzén efter matchen.

Med en stabil hemmaseger bakom sig begav sig Alingsås HK idag söderut för att i Baltiska Hallen möta HK Malmö, ett Malmö som inte spelat på hemmaplan sedan 24 februari.

Hemmalaget gjorde matchens första mål men sedan handlade resten av den första halvleken om Alingsås HK, och kanske främst om Emil Frend Öfors. 1–2, 1–3 och 2–6 kom alla på kontringsmål signerade Frend Öfors, och vid samtliga tillfällen kom assisten från Mikael Aggefors som dessförinnan räddat avslut från olika Malmöspelare.

– Vi inledde verkligen jättebra idag. Killarna visade ett härligt fokus från start och var kliniska i avsluten, säger Mikael Franzén.

Kliniska ja. AHK gjorde 19 mål i den första halvleken, detta på 21 skott. Räknar man bort straffarna så ger det en avslutningsprocent på 89 vilket naturligtvis är helt suveränt.

Frend Öfors var inte nöjd med sina tre första mål, det blev ytterligare tre innan halvleken var över. Vi minns framför allt det sista då han efter eget tekniskt fel tog hemspringet, erövrade bollen, väggade sig upp och dunkade in 19–12 från elva meter med bara fyra sekunder kvar av halvleken.

Andra halvlek såg till en början ut att bli en ren transportsträcka mot slutsignalen. AHK gick ifrån till 24–16, men då hände något. Hemmamålvakten Nebojsa Simic som så långt inte haft något lycka i buren började rädda och samtidigt kom målen i en allt mer strid ström framåt.

– Snacket i paus var att vi skulle ånga på och det gjorde vi väl till en början, men sedan blev det lite krampaktigt och fegt från vår sida. Simic tog några bollar samtidigt som Malmö lyckades när de började chansa lite i anfallen.

Malmö gick från 16–24 till 20–24 och hade sedan inte mindre än tre chanser att gå till 21–24, men samtliga gånger stod Rickard Frisk, idag utsedd till årets målvakt i elitserien i vägen. Först räddade en straff, sedan ett skott från nio och till sist ett genombrott.

– Det var ett grymt och viktigt inhopp från Frisk och det tände hela laget tycker jag.

Så var det nog, för nu kom målen igen och sju minuter senare, med sex minuter kvar var AHK i ledning med 28–22. Avgjort? Kanske inte. Malmö satte allt på ett kort och närmade sig mål för mål och med fyra minuter kvar ledningen nere i tre bollar. Men då räddade han igen den gode Frisk. Av bara farten tog han två bollar till samtidigt som Johan Fagerlund (2) och Johan Nilsson hittade rätt bakom Simic. Slutresultat 25–31.

– Det blev onödigt spännande, men jag tycker ändå att vi löste det bra när de började komma ifatt. Vi spelade rutinerat och var fräschare på slutet då vi kunde gå runt på fler spelare med de spelade med i princip samma folk hela matchen, säger en av matchhjältarna, Rickard Frisk.

Segern innebär att Alingsås HK leder med 2–0 i bäst av fem matcher, och Frisk ser gärna att avgörandet kommer redan då.

– Det är ändå starkt att vinna på bortaplan och nu ska vi göra vad vi kan för att vinna på söndag också.

Att ha bra kantspelare är viktigt, och AHK visade idag att man besitter ordentlig bredd på dessa positioner, eller vad sägs om detta?

* Emil Frend Öfors 6/6
* Marcus Enström 3/3
* Daniel Tellander 2/2
* Andreas Flodman 1/1

Tolv mål på tolv avslut är starka papper.

Mikael Franzén var på det hela taget nöjd med dagen och berömde nämnda Frisk och Frend Öfors. Även Max Darj och Fredrik Teern förtjänar ett omnämnande för insatser som återigen höll hög klass.

– Slutligen vill jag tacka Blåljus för ett fantastiskt stöd idag. Det är härligt att få känna ett sånt stöd på bortaplan, avslutar Franzén.


HK Malmö – Alingsås HK 25–31 (12–19)

HKM: Nikolaj Koch-Hansen 5, Robert Månsson 5, Adam Lönn 5, Mirsad Pecikoza 4, Jim Andersson 3, Simon Nyberg, Linus Persson, Stian Tönnesen (1).

AHK: Johan Fagerlund 7 (3), Emil Frend Öfors 6, Marcus Enström 3, Oscar Bergendahl 3, Daniel Tellander 2, Max Darj 2, Jesper Konradsson 2, Fredrik Teern 2, Johan Nilsson 2, Andreas Flodman, Pontus Johansson.

Målvakter:
* HKM: Nebojsa Simic 9/28=32% + 0/2 7m, Dennis Larsen 0/9=0% + 0/1 7m.
* AHK: Rickard Frisk 6/12=50% + 2/3 7m, Mikael Aggefors 8/26=30%.

Straffar:
* HKM: 1/3.
* AHK: 3/3.

Utvisningar:
* HKM: 4x2 min.
* AHK: 2x2 min.

Pris till bästa spelare:
* HKM: Adam Lönn.
* AHK: Max Darj.

Domare: Michael Johansson & Jasmin Kliko.

Delegater: Per-Ola Björk & Peter Olsson.

Publik: 1 177.

Alingsås HK leder med 2–0 i bäst av fem matcher.
Skrivet av Martin Johansson   
2015-04-08 21:22