FranzenMikael Franzén kan vara elak på och utanför planen. Foto: Tommy Holl.

Franzén gör tillfällig comeback på planen

Alingsås HK kan ställa upp med en av elitseriehistoriens mest rutinerade spelare i kväll. På grund av skadeproblem kommer tränaren Mikael Franzén att dra på sig matchtröjan mot Önnered.
– Är det någon position man kan kliva in på som otränad 43-åringen så är det på linjen, säger AHK-tränaren.

Det var på gårdagens träning som olyckan var framme. Linjespelarna Max Darj och Oscar Bergendahl skallade ihop i en närkamp och för att inte riskera någonting inför slutspelet så kommer de att vila i kvällens match mot jumbon Önnered.

– Det gäller att vara försiktig med huvudskador och det finns ingen anledning att chansa när vi har ett slutspel som drar igång på söndag, säger Mikael Franzén.

AHK-tränaren vann hela sju SM-guld som spelare med Redbergslids IK (har dessutom tre som tränare), men har inte spelat på elitnivå sedan SM-finalen 2003. Men i kväll är det alltså dags igen.

– Ja, så blir det. Vi hade inga andra alternativ. Dennis (Sandberg) kommer att sköta coachningen, säger Franzén.

Är inte det ett underbetyg för elitserien om du kan gå in efter att inte ha spelat på tolv år?

– Det skulle jag inte säga. Elakheten försvinner inte bara för att man inte spelat på länge, jag tror fortfarande jag kan ställa till med en hel del oreda på linjen. Och det är inte tolv år sedan jag spelade. Jag var med i en veteranturnering för några år sedan, men blev skadad. Det är inte lika fult spel i elitserien, säger han.

AHK är känt för sitt fartfyllda spel, hur kommer du att klara av tempot?

– Jag anser att jag är relativt kvick för att vara 43, men jag kommer ändå att överlåta springandet till de andra. Vi kommer att alternera, halva tiden kommer jag bara att spela försvar och halva tiden kommer jag bara spela anfall.

Vem byter av dig?

– Byter av? Vi kommer inte byta. Vi har en ypperlig möjlighet här att träna fem mot sex-spel inför slutspelet, så jag håller mig på en planhalva åt gången. Skulle de få kontringar står jag där som extra försvarare, får vi kontringar så kan Aggefors och Frisk kasta till mig i stället för kanterna.Om de nu inte testar att skjuta. Malmös målvakt gjorde tre mål mot Önnered i lördags, kanske kan Aggefors eller Frisk slå det.

Kan det bli aktuellt med spel i slutspelet också?

– Nej, det hoppas jag inte. Vi har bättre användning av Max och Oscar där. Samtidigt ska man aldrig säga aldrig, jag kanske får blodad tand efter i dag. Gör jag sju mål i kväll kanske vi inte har råd att hålla mig utanför laget.

2015-04-01 09:48