pontusjohanssonPontus Johansson gör sin nionde säsong i AHK-tröjan. Foto: Tommy Holl

"Vi har ingen spelare som gör tio mål"

Pontus Johansson är en av de AHK:are som spelat flest derbyn mot Redbergslids IK. Han är inne på sitt nionde år i AHK, varav det åttonde i A-laget. Här är fem frågor med Torsbysonen inför kvällens match.

 


Du kom till Alingsås HK 2006 och debuterade i A-laget 2007. Vad har ändrats från den tiden?

 

– Det var ett mycket större och tyngre lag då som blev väldigt försvarsinriktat. Det var också det som la grunden till att det gick så bra sen. Förstafasen var bra redan då, men överlag går det mycket snabbare nu.

Marcus Enström och du har gjort flest mål i AHK, men ni ligger bara på 30:e respektive 44:e plats i elitseriens skytteliga. Är det en styrka eller svaghet att ni inte har någon högre upp i skytteligan?

– Ser man till tabellpositionen så har vi gjort det bra ändå. Vi har ingen som går in och gör tio mål utan vi är många som delar på det. Så jag ser det absolut som en styrka. Det finns heller ingen i vårt lag som har skjutit lika mycket som de som ligger i toppen av skytteligan. Vi har en bred trupp och går runt på fler spelare än andra.

Det fattas åtta mål till din bästanotering någonsin på en elitseriesäsong. Känner du att det är en av dina bättre säsonger?

– Det visste jag inte, jag får väl försöka skramla ihop de målen då. Jag tycker att jag har haft en okej säsong, bortsett från matchen senast borta mot Hammarby. Framför allt tycker jag att jag hittat hoppskottet, nu skjuter jag mer utifrån. Jag har ju aldrig varit en skytt tidigare, utan mer en mix av skytt, halvdistansspelare och genombrottsspelare.

Hur mycket längtar du efter slutspelet?

– Det ska bli riktigt roligt och det är spännande i år när det är så jämnt. Det är viktigt att behålla andraplatsen för att få så bra förutsättningar som möjligt. Nu vet vi inte ens vilka som går till slutspel, men det finns arenor där vi inte har varit lika framgångsrika, hemma i Estrad har vi dock ett bra facit.

Ni förlorade mot RIK senast ni möttes. Hur ska ni besegra dem i dag?

– Det gäller att hålla oss till vårt försvarsspel och få kontringarna att fungera. Vi får inte tveka i vårt omställningsspel, utan måste våga springa. Sedan gäller det för oss att lösa deras 5–1-spel i det upp­ställda spelet, vilket vi inte lyckades med senast. Det gäller att värdera hela tiden, så att man inte bara kör för att det finns ytor.  

Skrivet av Daniel Vandor   
2015-03-24 09:00