mans_gerdtsson_lugi_150201
Måns Gerdtsson gjorde två mål i sin AHK-debut.                                             Foto: Tommy Holl.

Två stabila poäng i omstarten

Efter en dryg månads uppehåll drog elitserien idag äntligen igång igen. För Alingsås HK blev omstarten en succé då man på ett kontrollerat sätt besegrade LUGI HF med klara 33–25 efter 17–10 i paus.

– Vi satte press på LUGI redan från start och tvingade dem att jaga oss matchen igenom, säger en nöjd Mikael Franzén. 

En omstart efter ett uppehåll är alltid lite svår att sia om. Alingsås har inte spelat några matchen under uppehållet medan LUGI å sin sida spelat matcher mot Kuwaits landslag, och således borde dagens gäster vara närmast ett matchtempo.

Detta såg man dock inget av i matchen, AHK rivstartade nämligen och gick fram till 4–0 efter fyra minuter. Sju minuter senare stod det 9–3 och känslan på läktaren var att det nog var mer eller mindre avgjort redan då.

– Killarna hade ett otroligt bra fokus redan från start och jag är mycket nöjd med inledningen. Vi sätter press på LUGI direkt och sedan tvingas de jaga oss matchen igenom, säger Mikael Franzén.

Den fina starten var i mångt och mycket ett resultat av bra försvars- och målvaktsspel, något som gav ett uppsjö av kontringar där LUGI inte klarade av att få stopp på hemmalaget i vare sig första- eller andrafas.

– Vi stod perfekt på deras spel utifrån det vi pratat om innan. Oscar Bergendahl och Fredrik Teern har inte spelat mycket ihop som treor men de sköter det jättebra matchen igenom.

Bakom dessa treor stod en mycket bra Mikael Aggefors som noterades för hela 67% i den första halvleken, en siffra som efter 60 minuter skrevs till 49.

AHK drygade under slutkvarten av den första halvleken ut ledningen och gick till pausvila med 17–10 i bagaget.

Andra halvlek inleddes med en skyttekanonad signerad LUGI:s comebackande Simon Jeppsson. Ett mål i första halvlek följdes upp med fyra raska under den andra halvans sju första minuter, detta tillsammans med ett par mindre lyckade AHK-anfall ledde till att hemmaledning krympte till fem mål vid två tillfällen; 18–13 och 21–16.

All eventuell spänning dödades dock av planens bästa spelare – Johan Fagerlund. "Fagge", som nu verkar vara tillbaka på allvar gjorde AHK:s mål nummer 20, 21 och 22. Därefter assisterade han Oscar Bergendahl fram till såväl 23–16 som 24–16 innan han klev av för kvällen med ett mer än väl förrättat dagsverke bakom sig.

– Fagerlund var fantastisk idag. Han spelar lite styvt 30 minuter och hinner med nio mål och fem assist, det är bara att låta sig imponeras.

Efter AHK:s ryck till 24–16 var resten av matchen mest en jämn väntan på slutsignalen. Detta åtta målens skillnad efter 38 minuter var också vad det skiljde efter 60 då AHK stod som vinnare med siffrorna 33–25.

I dagens AHK fick vi också se nyförvärvet från H 43, Måns Gerdtsson. Två mål blev hans facit denna eftermiddag.


Alingsås HK–LUGI HF 33–25 (17–10)

AHK: Johan Fagerlund 9 (3), Daniel Tellander 5, Johan Nilsson 4, Jesper Konradsson 3, Oscar Bergendahl 3, Marcus Enström 2, Fredrik Teern 2, Måns Gerdtsson 2, Fredrik Larsson 2, Emil Frend Öfors.

LUG: Niklas Gudmundsson 7 (4), Simon Jeppsson 6, Felix Kasch 4, Albin Tingsvall 4, Zoran Roganovic 3, Gustav Sjölin.

Målvakter:
* AHK: Mikael Aggefors 20/41=49% + 0/3 7m, Rickard Frisk 0/1 7m.
* LUG: Oscar Jensen 3/11=27% + 0/1 7m, Espen Christensen 5/20=25% + 1/3 7m, Johan Larsson 2/9=22%.

Utvisningar:
* AHK: 4x2 min.
* LUG: 4x2 min.

Straffar:
* AHK: 3/4.
* LUG: 4/4

Pris till bästa spelare:
* AHK: Johan Fagerlund.
* LUG: Simon Jeppsson.

Publik: 1 738.

Domare: Göran Jonsson & Henrik Mäkinen.
Skrivet av Martin Johansson   
2015-02-01 21:35