flensburg5
Tobias Karlsson, till vänster, i matchen mot Alingsås i oktober. Foto: Jan Kirschner

Försvarsgeneral Karlsson redo för Alingsås

Alingsås HK var utan chans på bortaplan i början av oktober när SG Flensburg- Handewitt lade i sin högsta växel. Men att den regerande Champions League-mästarens bara skulle behöva ställa ut skorna i Estrad Alingsås för att ta två nya poäng förnekar den svenske lagkapten Tobias Karlsson.
– Vi vet vad Alingsås är starka på, så vi måste komma fullt skärpta, säger 33-åringen.

Han hade tidigare blivit ligamästare i Norge, Sverige och Tyskland – i våras fick Tobias Karlsson också lyfta Champions Leaguepokalen, det finaste man kan vinna på klubbnivå. Svenskpräglade Flensburg-Handewitt, med betydligt lägre spelarbudget än konkurrenterna, besegrade överraskande giganterna Barcelona och Kiel i Final four i Köln.

Årets Champions League-säsong inleddes inte lika bra, det blev en brakförlust borta mot KIF Kolding Köpenhamn och man har senare också förlorat båda mötena med Barcelona. 

– Det var en riktigt katastrofmatch från vår sida mot Kolding där ingenting fungerade. Det var så klart en stor besvikelse. Matcherna mot Barcelona är väl kanske inte så mycket att säga om.  Hemma hade vi en viss chans, men de var riktigt bra i båda matcherna och de har en oerhört hög  högstanivå. De har också bredare material och framför allt i andra halvleken borta orkade vi inte riktigt.

När Bundesliga om några veckor tar jullov och VM-uppehåll har Flensburg-Handewitt spelat hela 34 tävlingsmatcher fördelat på klubblags-VM, Champions League, Bundesliga och tyska cupen.

– Ska man vara med och slåss i toppen i flera olika tävlingar samtidigt gäller det att hålla en konstant, hög nivå. Man har inte råd att svaja, då kan det vara kört. Det är väl kanske den största  omställningen för de nya som kommer hit, säger Karlsson.

– Det är en svår utmaning som man måste lära sig att hantera, att kunna mobilisera till varje match. Att hitta rätt verktyg för att först kräma ur allt, sedan återhämta sig, sedan kräma ur allt  igen. Det är en balansgång och det gäller att man hittar en väg som fungerar. Det är tufft och och belastningen är hög, samtidigt är det ju matcher som är roligast.


I ligan har laget förlorat tre matcher, en mer än toppkonkurrenterna Rhein-Neckar Löwen och Kiel. Så många fler har man inte råd att tappa om man ska vara med och slåss om titeln i maj.

– Det var surt att förlora hemma mot Rhein-Neckar Löwen, men de andra två vi förlorat är tuffa bortamatcher (Kiel och Magdeburg). Det är klart att man alltid önskar mer, men vi har ändå fått en  bra start och allting är fortfarande möjligt.

Karlsson ser det som en rolig utmaning att nu komma till Sverige och spela klubblagshandboll. Faktum är att det bara är andra gången han får göra det med ett utländskt lag.

– Ja, vi mötte Halmstad i förra årets Champions League-gruppspel, annars har jag inte spelat några tävlingsmatcher här med Kiel, Nordhorn eller Flensburg. Men däremot har vi varit på några försäsongsläger i Sverige och vi mötte till exempel Alingsås i Lysekil i somras.

Första gången i Estrad Alingsås blir det dock inte. Karlsson är också lagkapten i det svenska landslaget och i det förra EM-kvalet mötte Sverige Holland i Alingsås.

– Det var bra stämning i Estrad då och jag hoppas att det blir något liknande nu. Det är roligt att  komma hem till Sverige och spela, jag kan inte säga någonting annat. Vi gjorde en riktigt bra  förstahalvlek mot Alingsås hemma i Flensburg, men vi vet att vi måste göra en bra prestation nu  också. Vi vet vad Alingsås är starka på, så vi måste komma fullt skärpta, säger han.


Kanske kommer Alingsåspubliken att få se mer av Tobias Karlsson i Estrad om några år. Hans moderklubb Hästö IF (spelar nu under namnet HIF Karlskrona) leder för tillfället allsvenskan och om klubben ligger i elitserien när Karlssons kontrakt med Flensburg går ut 2017 stänger han inga dörrar.

– Det finns så klart många om, men jag gläder mig mycket med deras framgångar och hoppas att  de lyckas hålla i det. Det verkar vara ett stort drag kring handbollen där nu. Om jag fortsätter att  spela när mitt nuvarande kontrakt går ut kommer jag absolut att ta en snack med Hästö, det är jag  skyldig min moderklubb. Det var ju en stor dröm som liten att få spela i elitserien med Hästö,  men då kändes det ouppnåbart, men finns möjligheten senare i min karriär skulle det vara kul.

Skrivet av Daniel Vandor   
2014-12-04 15:43