Champions League-mästaren till Estrad

En regerande Champions League-mästare med stor svensk prägel – på torsdagskvällen väntar finbesök i Estrad Alingsås. Ljubomir Vranjes SG Flensburg-Handewitt har hittat formen och tog revansch på KIF Kolding Köpenhamn i söndags.
– Vi har spelat riktigt bra på slutet och jag är nöjd med utvecklingen av laget, säger Vranjes.


För 20 år sedan började de att kampera ihop i Sveriges genom tiderna mest framgångsrika klubb, Redbergslids IK. Medan snabbfotade och svårstoppade Ljubomir Vranjes dirigerade spelet framåt, var den något mindre tekniske Mikael Franzén en klippa i försvaret när de spelade hem fyra SM-guld tillsammans under åren 1995 till 1998. Båda fortsatte att lyfta pokaler även efter att Vranjes blev utlandsproffs – Franzén med RIK, Vranjes med svenska landslaget – och de har båda blivit framgångsrika som tränare.

Med spelarbudgetar betydligt lägre än konkurrenterna fick de se sina lag bli mästare i våras. Mikael Franzéns Alingsås slog i semifinalen ut seriesegraren Guif och besegrade sedan Lugi i finalmatchen om SM-guldet medan Ljubomir Vranjes fick se sitt SG Flensburg-Handewitt knäcka giganterna FC Barcelona och THW Kiel i Final Four i Köln och vinna det finaste pris som finns för klubblag, Champions Leaguetiteln.

– Jag är mållös. Jag är så stolt över mitt lag. Jag sa till dem innan matchen att jag var stolt bara att bara här i dag för att vi gjorde något fantastiskt i går. Och i dag, jag vet inte vad vi gjorde i dag. Det var overkligt, sade Vranjes till EHF efter segern.

Stor matchvinnare i finalen blev den svenske landslagsmålvakten Mattias Andersson som räddade 23 skott. Dagen innan, i semifinalen, hade en annan svensk blivit hjälte. Hampus Wanne var iskall och satte den avgörande straffen efter att Flensburg-Handewitt hämtat upp ett sexmålsunderläge under ordinarie matchtids sista åtta minuter mot Barcelona.

 

Om fjolårets Champions League-säsong avslutades på bästa tänkbara sätt började årets desto tyngre. Flensburg-Handewitt, som ligger strax intill den danska gränsen, åkte de nio milen norrut och fick stryk av KIF Kolding Köpenhamn med hela 14 bollar. Att man vann med sju mot samma lag i söndags var en skön revansch för laget, men samtidigt skulle man ha behövt vinna med åtta till för att ha en realistisk chans på andraplatsen i gruppen och därmed en med stor sannolikhet lättare motståndare i åttondelsfinalen.

Flensburg-Handewitt måste nu ta minst tre poäng mer än KIF Kolding Köpenhamn på de tre avslutande omgångarna för att knipa andraplatsen. Förstaplatsen? Den är så gott som vikt för Barcelona, storfavorit till Champions League-titeln i vår, som hittills är obesegrat.

 

Titeln i våras var Flensburg-Handewitts första någonsin i Champions League, men man kan gott säga att de jobbat ihop till den. De senaste elva säsongerna har man spelat Champions League nio gånger och förutom slutsegern i våras var man också i final 2004 och 2007. Man har också ytterligare en semifinal och fyra kvartsfinaler under den tiden. De två gånger laget missade Champions League spelade de semifinal i EHF-cupen och final i Cupvinnarcupen, så det är sannerligen ett lag med mängder av rutin från det internationella spelet.

Klubben, som tidigare tränats av både Kent-Harry Andersson och Per Carlén, har alltid haft en stor dansk touch, men på senare år har det också varit gott om svenskar i laget. Den här säsongen finns hela sex svenskar i tränar- och spelartruppen. Förutom Ljubomir Vranjes på tränarbänken finns en centrallinje i målvakten Mattias Andersson, försvarsgeneralen och landslagskaptenen Tobias Karlsson samt den för tillfället skadade spelmotorn Jim Gottfridsson. Därtill finns vänstersexan Hampus Wanne samt högernian Johan Jakobsson som inför den här säsongen hämtades från den danska ligan.

 

Inför matchen mot Alingsås säger Ljubomir Vranjes:

– Vi vill gärna fortsätta på den linjen vi haft den senaste tiden och siktar på att göra en bra match och försöka ta med oss båda poängen. På pappret är vi det bättre laget, det kan ingen ändra på, men vi har respekt för Alingsås och de har gjort det bra i både elitserien och Champions League på slutet.

– Jag är riktigt nöjd med den senaste matchen vi gjorde, vi spelade ett fantastiskt försvarsspel och vi släppte bara in 20 mål mot ett lag som Kolding trots att Mattias (Andersson) inte storspelade. Vi gjorde en riktig plattmatch i Kolding, men det är sådant som händer någon gång ibland och det är bara att acceptera och gå vidare. Jag tycker att vi har spelat riktigt bra på slutet och jag är nöjd med utvecklingen av laget. Vi har spelat på en väldigt hög, konstant nivå. 

 

SG Flensburg-Handewitt
Nyförvärv inför säsongen: Johan Jakobsson (Ålborg Håndbold), Anders Zachariassen (Sönderjyske), Kevin Möller (GOG Håndbold), Kasper Kisum (TMS Ringsted).
Förluster inför säsongen: Michael Knudsen (Bjerringbro-Silkeborg), Sören Rasmussen (Bjerringbro-Silkeborg), Steffen Weinhold (THW Kiel), Olafur Gustafsson (Ålborg Håndbold), Goran Bogunovic (HCM Constanta).
Bildad: 1990 (sammanslagning av TSB Flensburg och Handewitter SG).
Tränare: Ljubomir Vranjes.
Säsonger i VELUX EHF Champions League: 10.
Största meriter i VELUX EHF Champions League: Mästare 2014, final 2004 och 2007, semifinal 2006, kvartsfinal 2005, 2009, 2011 och 2013.
Övriga internationella meriter: Segrare i Cupvinnarcupen 2001, Citycupen 1999 och EHF-cupen 1997.
Tyska ligatitlar: 1 (2004).
Tyska cuptitlar: 3.

Skrivet av Daniel Vandor   
2014-12-03 10:03