fredrik_teern_ahk_besiktas_141120Fredrik Teern jublar efter ett av sina tre mål mot Besiktas. Foto: Tommy Holl

Äntligen seger i Champions League

Efter tre nästan och två inte ens nära så kom äntligen första poängen och segern i Champions League. Besiktas besegrades i Estrad med 27-24 (14-12) vilket var den marginal som behövdes för att dessutom passera Besiktas i tabellen.

Trots att det slut skiljde tre mål så blev det ändå en form av gastkramning under matchens slutskede. I och med Besiktas hemmaseger 28-26 så behövde Alingsås en tremålsseger för att passera turkarna i tabellen, och Alingsås gjorde således precis vad som krävdes.

- En riktigt skön seger. Vi kände att vi ville ha revansch efter vår dåliga andra halvlek i bortamatchen, säger femmålsskytten Pontus Johansson.

Första halvlek liknade i många avseenden resultatmässigt söndagens möte lagen emellan. Alingsås var i ledningen under större delen av halvleken, med undantag för 6-7, och flera gånger kändes som att Alingsås kunde skaffat sig en större ledning än de tre mål som skiljde som mest. Besiktas hade dock även i dag förmågan att hålla sig kvar i matchen trots ett till synes sämre spel än Alingsås. Störst del i det hade målvakten Yunus Özmusul med nio räddningar och mittsexan Tolga Özbahar som nätade fem gånger.

I Alingsås märktes främst ytterniorna målmässigt, samt Fredrik Teern som var lyckosam i andrafasen.

- En stor skillnad mot bortamatchen var att Teern sprang över några gubbar i första halvlek. Det är sköna mål att få, säger Pontus Johansson.

- När jag tittade på förra matchen i efterhand så såg jag att det fanns många lägen att skjuta som jag inte tog, så i dag ville jag ta de skotten, säger Teern själv, som totalt gjorde tre mål i matchen.

Om första halvlek (14-12) på många sätt påminde om den förra matchen så var inledningen av den andra totalt annorlunda. Mikael Aggefors räddade de tre första skotten och framåt gjorde Alingsås lika många mål. Besiktas tvingades till en tidig time out men den hjälpte föga då Alingsås tio minuter in i halvleken ledde 19-13.

- Det gav lite ro att vi kunde göra rycket i början av andra. Vi var medvetna om den dåliga starten senast och försökte peppa på varandra lite extra inför andra halvlek i dag, säger Mikael Aggefors, och fortsätter.

- Tycker att det är mittsex och högernio där de är farliga. I uppställt spel har vi bra koll.

Fram till 22-16 höll Alingsås avståndet innan Besiktas började närma sig målmässigt. Efter drygt 23 minuter fick Alingsås sin andra tvåminutare på kort tid och i anfallet därefter reducerade Besiktas till 25-23. 

Trots att gästena i detta skede verkade vara på gång så lyckades Alingsås hålla energin uppe och få med sig en utvisning på en Besiktasspelare, som följdes av ett rött kort då Daniel Tellander fick ett slag i fritt läge. På den efterföljande straffen förvaltade Pontus Johansson sin egen retur, och trots en sista reducering från Besiktas kunde Alingsås ta den nödvändiga tremålssegern då Marcus Enström knorrade in matchens sista mål.

Rycket i början av andra halvlek var direkt matchavgörande och Mikael Aggefors tio räddningar i andra halvlek bidrog i hög grad till resultatet. Viktigt var även att Alingsås fick stopp på Besiktas mittsexa, som bara gjorde ett mål i andra halvlek.

- Vi brottades lite för mycket med honom i första halvlek. I andra så fick vi undan inspelen och stod mer rätt på honom. Dessutom hjälpte vi varandra bättre i andra halvlek, säger Fredrik Teern.

Tack vare segern går Alingsås upp på femte plats i gruppen och har fortfarande chansen till avancemang i turneringen.

 

Alingsås HK - Besiktas Mogaz  27 - 24 (14-12)
 

Mål Alingsås: Marcus Enström 5, Pontus Johansson 5 (2), Daniel Tellander 4, Johan Nilsson 3, Fredrik Teern 3, Jesper Konradsson 3, Emil Frend-Öfors 2, Max Darj 2

Mål Besiktas: Tolga Özbahar 6, Ömer Arifoglu 4, Ramazan Döne 3, Vedran Zrnic 3, Senol Boyar 3, Erwin Feuchtmann 2, Ivan Nincevic 2 (1), Predrag Dacevic


Målvakter

Alingsås: Aggefors 17/40 = 43 % + 0/1 7 m

Besiktas: Özmusul 16/40 = 40 % + 2/3 7m, Ibrahim Demir  0/1 7m


Utvisningar:

Alingsås: 5 x 2 min

Besiktas 7 x 2 min plus två direktröda


Domare: Bojan Lah och David Sok, Slovenien.


Publik: 1 546

Skrivet av Martin Larsen   
2014-11-20 21:27