felix_claar_kolding_141009
17-årige Felix Claar spelade helt respektlöst mot KIF Kolding Köpenhamn. Foto: Tommy Holl.

Knapp förlust mot Kolding

Om det finns hedersamma förluster får dagens dylika mot KIF Kolding Köpenhamn definitivt sorteras in i den kategorin. Efter en minst sagt bra defensiv insats föll Alingsås HK till slut med 19-23 efter 13-15 i halvtid.

- Jag är stolt över vår insats, den bästa hittills, säger AHK-tränaren Mikael Franzén efter matchen.

Som traditionen numera bjuder så tog Alingsås ledningen även mot Kolding, och som brukligt var ledningsmålet resultatet av ett precist utkast från Mikael Aggefors till Daniel Tellander. Alingsås gjorde sedan Koldings uppgift långt mycket svårare än vad danskarna möjligen hade väntat sig. Kolding gick förvisso fram till ledning 3-5 men Alingsås kontringsspel fungerade även efter 1-0 och via tre rena förstafaskontringar och ett mål av Fredrik Teern direkt efter avkast så kunde Alingsås gå fram till ledning 7-6. 

Hemmaförsvaret fungerade långa stunder bra och räknade ofta in Koldingspelarna, som kunde fått fler passiva varningar än vad som visades av det Bosniska domarparet. Ett domarpar som för en gångs skull gav Alingsås några 50/50-situationer, vilket i sin tur gjorde att Alingsås kunde trumma på fram till 12-9 efter dryga 20 minuter. Vad Bosnierna möjligen borde gjort annorlunda var att inte nöja sig med två minuter på Bo Spellerberg, då han mycket fult satte en hand i ansiktet på Johan Nilsson efter drygt fem minuter. 

Rött kort eller ej så fortsatte Alingsås att bjuda bra motstånd även under halvlekens sista tio minuter och resultatet 13-15 i paus kunde lika gärna varit i favör för Alingsås. Stor del i att Kolding ändå kunde ta sig förbi vid 13-14 hade ett målvaktsbyte efter nio hemmamål där danske veteranen Kasper Hvidt klev in mellan stolparna. 

- Hvidt gjorde inte så många räddningar men han fick oss att avsluta med mindre marginaler än innan bytet, vilket gjorde att vi missade lägena istället för att sätta dit bollen. Det var både stolpar och ribban i det skedet, kommenterar Mikael Franzén målvaktsbytet.

I Alingsåsmålet gjorde Aggefors vad han kunde men stannade på fyra räddningar i första halvek. Lika många mål gjorde Felix Klaar, som verkade ha släppt alla hämningar frå nde första matcherna och bjöd på några fantastiska avstämda skott. Felix var med sina fyra mål det största glädjeämnet i Alingsås i den första halvleken. Målbäst i Kolding blev Lukas Karlsson med fem mål.

- Vi hade några mål att gå på ett tag i halveken och vi hade behövt ha med oss ledningen i paus för att på allvar kunna utamana Koldning i dag, som det känns, säger Mikael Aggefors.

I den andra halvleken bytte matchen skepnad. I vilket fall sett till antalet mål. Första halvlekens 28 mål halverades under de kommande 30 minuterna och störst anledning till det var Mikael Aggefors. Alingsåsmålvakten radade upp parader och höll Koldning till två gjorda mål på 18 minuter. Alingsås gjorde dessvärre inte fler mål än Kolding och således vat ställningen i halvleken endast 2-2 med nära 20 minuter spelade. De få målen var resultatet av redan nämnda Aggefors men även ett riktigt rörligt och bra hemmaförsvar. Även Koldnings försvar och målvaktsarbete var bra men Alingsås hade fortsatt svårt att träffa målet med sina skott. Kontringsspelet fortsatte även det i samma anda som i första halvlek med den skillanden att passningarna inte alltid nådde avsedd mottagare. Med lite mer flyt med de långa passen hade Alingsås kunnat pressa Kolding hela vägen, men nu avgjordes istället matchen genom tre raka mål från Kim Andersson. Från 18-20 till 18-23. Matchen avslutades sedan med att Mikael Aggefors räddade sin andra straff för halvleken, att lägga till 12 räddningar i spelet, och att Oliwer Lövfenius fick göra sitt första a-lagsmål i tävlingssammanhang.

Sammanfattningsvis stod Alingsås för en riktigt bra insats, speciellt med tanke på de sju spelare som inte kunde delta i spelet på grund av skada. Fredrik Larsson sköt bara straffar och Emil Frend Öfors spelade inte alls. Även Pontus Johansson saknades efter en smäll mot vaden i matchen mot Hammarby. Kolding fick med sitt rutinerade manskap slita för att ta med sig båda poängen hem och såg stundtals frustrerade ut. 

- Vi hade verkligen fokus på den här matchen så vi var inte överraskade av spelet. Däremot av Alingsås fysik. Jesper Konradsson ser inte så stor ut men han är tung att möta när han satsar fullt, säger Kim Andersson, som gjorde fem av Koldings åtta mål i andra halvlek.

Alingsåstränaren Mikael Franzén var både nöjd och lite besviken med slutresultatet.

- Jag är stolt över vår insats, den bästa hittills, men samtidigt är det surt att vi har marginalerna emot oss. Bäst var försvarsspelet under en period i andra halvlek men Kolding var vassare när det skulle avgöras och förtjänade segern, säger Franzén.


Alingsås HK - KIF Kolding 19-23 (13-15)

Alingsås: Felix Claar 5, Daniel Tellander 4, Marcus Enström 3, Johan Nilsson 2, Fredrik Larsson 2 (2), Jesper Konradsson, Fredrik Teern, Oliver Löfwenius.

Kolding: Kim Andersson 6, Lukas Karlsson 5, Torsten Laen 3, Magnus Landin 3, Cyril Viudes 3, Kasper Irming 2, Bo Spellerberg.

Målvakter:
Alingsås: Mikael Aggefors 21/44=48 % + 2/2 7m.
Kolding: Kasper Hvidt 8/15=53% + 0/1 7m, Marcus Cleverly 5/15=33% + 0/1 7m.

Straffar:
Alingsås: 2/3.
Kolding: 0/2.

Utvisningar:
Alingsås: 4x2 min.
Kolding: 4x2 min.

Domare: Amar Konjicanin och Dino Konjicanin, Bosnien och Hercegovina.

EHF-delegat: Per Morten Södahl, Norge.

Publik: 1 691.
Skrivet av Martin Larsen   
2014-10-09 21:24