Andersson_Kim
Kim Andersson laddar bössan och skjuter förbi Flensburgs Tobias Karlsson.

Kim Andersson: "Det kommer gå undan"

KIF Kolding Köpenhamns svenske stjärna Kim Andersson är tillbaka på handbollsplanen igen – och för blott andra gången sedan han blev utlandsproffs för nio år sedan får han spela klubblagshandboll i Sverige.

– Vi räknar med att det kommer att gå undan, säger han inför slaget mellan de svenska och danska mästarna på torsdagskvällen.

Sex tyska ligaguld, tre gånger mästare i Champions League, seger i klubblags-VM, dansk mästare, utsedd till tyska ligans bästa spelare plus mängder av cup- och supercuptitlar. Kim Andersson har hunnit med en hel del sedan han 2005 lämnade elitserien för den tyska giganten THW Kiel och det är ingen överdrift att säga att han är en av svensk handbolls absolut största det senaste decenniet.

De sju framgångsrika åren i Kiel avslutade han i maj 2012 med att bli Champions League-mästare för tredje gången. Flyttlasset gick sedan till Köpenhamn, närmare familjen i Skåne, men han fick aldrig dra på dig AG Köpenhamns tröja.

Mitt under OS i London, där han ledde Sverige till silver, fick han beskedet att hans nya klubb upphört. Han kunde dock bo kvar i Köpenhamn då han blev övertalad av den danske stormålvakten Kasper Hvidt att följa med till KIF Kolding Köpenhamn.

Första säsongen gick bra, KIF Kolding Köpenhamn vann serien (men förlorade finalen) och Kim var lagets bästa målskytt, men i april 2013 skadade han vänsteraxeln på ett landslagsläger och sedan dess har det mesta handlat om rehabilitering.

Faktum är att han stundtals under det drygt ett år långa skadeuppehållet tvivlat på om han skulle kunna komma tillbaka.

– Den tanken har jag haft många gånger, men samtidigt vore det så tungt att sluta när man själv egentligen inte vill. Och det är inte så att jag har jättemycket att falla tillbaka på eftersom jag spelat handboll hela livet. Det har varit min hobby och mitt liv och kanske är det som har gjort att jag kämpat ännu mer.

Några långsiktiga mål vill han därför inte sätta, utan han gläder sig i stället åt varje handbollsmatch han kan spela. 14 mål har det blivit på de sju ligamatcherna han spelat i höst och när Flensburg-Handewitt besegrades i första omgången av Champions League dunkade han in fem bollar. Ett eventuellt deltagande i VM i Qatar vill han dock inte spekulera i.

– Det är otroligt kul att spela igen, men för min del handlar det om att komma tillbaka och kunna spela utan smärtor. Jag kanske inte kommer att kunna komma tillbaka till 100 procent, men det blir sakta men säkert bättre. Sen, givetvis, om jag har överskottsenergi och möjlighet så skulle jag vilja representera Sverige igen, men där är jag inte än.

Under Kim Anderssons sista säsong i Sävehof, 2004/05, var han med och besegrade Kiel i Champions League men sedan han bytte sida till den kommande säsongen har han bara spelat klubbhandboll i Sverige en gång, mot Hammarby 2007.

– Jag har alltid saknat Sverige när jag varit i utlandet och varje år hoppats på ett svenskt lag i Champions League-gruppen. Folk glömmer snabbt vilka svenskar som spelar utomlands och då är det kul att komma tillbaka med sitt klubblag. Nu har jag aldrig spelat för Alingsås, men jag spelade i Sävehof så jag kommer säkert att springa på några bekanta ansikten.

Vad vet du om Alingsås?

– Jag är ganska ointresserad av handboll utanför spelet, så det är mest resultaten jag följt och där har jag ju sett att de gått som tåget i elitserien fram till senaste matchen. Men jag vet att de har väldigt starka och snabba kantspelare och en riktigt bra målvakt så vi måste gå all in för att kunna vinna. Vi kommer inte att bli överraskade av deras tempo, utan vi räknar med att det kommer att gå undan.

– Daniel Tellander har jag spelat mot i Tyskland och ”Bedda” (Fredrik Larsson) har jag spelat med i landslaget. Och er tränare (Mikael Franzén) har jag ju mött, så gammal är jag.

Hur var han att möta?

– Han var lika grisig som alla andra i RIK:s försvar (skratt).

Skrivet av Daniel Vandor   
2014-10-08 09:37