enstrom_marcus_barcelona_140928
Marcus Enström, hör i matchen mot Barcelona, har inlett säsongen på bästa sätt. Foto: Tommy Holl.

Strålande start för Marcus Enström

Alingsås HK befinner sig mitt i en intensiv period med två matcher i veckan under hela oktober månad. En som gillar det täta matchandet är Marcus Enström, högersexan som fått en kanonstart på säsongen.

– Det är tätt men det är bara roligt, matcher är bara kul att spela, aldrig betungande.

Marcus Enström har inlett säsongen strålande. Med sina 30 mål på sex matcher är han AHK:s bästa målskytt i elitserien, dessa mål räcker dessutom till en sjätteplats i hela seriens skytteliga.

– Jag har fått en hel försäsong, det är en del av förklaringen. Sedan har jag ju fått väldigt mycket speltid när vi har en del skador på våra vänsterhänta spelare vilket så klart betyder en del.

Alingsås HK befinner sig mitt i en intensiv period med tre matcher på åtta dagar. Två av dessa, Hammarby och Flensburg, betyder långa bussresor och den tredje var Barcelona på hemmaplan. För en vanlig dödlig låter detta jobbigt, men riktigt så ser inte Marcus Enström på saken.

– Jag tycker bara det är roligt, matcher är alltid roliga att spela. Det handlar väl snarare om att man måste försöka få lite träning mellan matcherna för att träna bort lite "skit" ur kroppen. Jag tyckte det var långt till Stockholm, sedan fick jag veta att det tar åtta timmar att åka till Flensburg, men det är bara att ta.

Flensburg som sagt. Mattias Andersson i mål och kontringsraketer i form av Anders Eggert och Lasse Svan Hansen på kanterna är vad som står på menyn i morgon.

Agerar man på något speciellt sätt när man möter en målvakt som Mattias Andersson?

– En gång för länge sedan var jag med i landslaget och fick då möjlighet att skjuta en del på Mattias, och jag upplevde väl inte direkt att det var speciellt mycket svårare, eller lättare, att göra mål på honom än någon annan. Han är ju väldigt påläst så det handlar väl ändå om att kanske inte använda sig av sina vanliga avslut alltför mycket, utan kanske titta lite mer på honom innan man avslutar.

Om man inte skulle göra mål på Andersson gäller det att springa hem och jag nämnda Eggert och Svan Hansen.

– Det gäller att springa hem men det är väl ingen skillnad mot andra matcher egentligen, alla lag kontrar ju mer eller mindre. Till skillnad från matchen mot Hammarby så startar vi från samma stället när vi ska springa, i Hammarby så har de ju Nils Pettersson som spets och han har ju ett försprång på tio meter hela tiden.

Match borta i VELUX EHF Champions League innebär nya rutiner för AHK.

– För det första åker vi dagen innan match vilket vi aldrig gör annars. Sedan kommer vi att träna på matchdagen, det gjorde vi till exempel inte innan SM-finalen. Nu är matchen några timmar senare än SM-finalen så det skadar nog inte att göra det, det blir mycket tid att slå ihjäl innan matchen börjar ändå.

Tänder man till lite extra när man möter regerande CL-mästaren på bortaplan?

– Det har så mycket med allt runt omkring att göra, vad det är för stämning på läktarna till exempel. Hade det varit tomt i hallen hade det inte blivit samma taggning, oavsett om man Flensburg eller något annat lag.

AHK kommer att få blått stöd på läktarna även i Tyskland. Ett 60-tal biljetter är sålda till AHK-supporters och cirka 45 av dessa reser med Blåljus ner till Flensburg.

– Det är fantastiskt roligt att folk åker med och stöttar oss oavsett vart vi spelar, det betyder otroligt mycket, avslutar Marcus Enström.
Skrivet av Martin Johansson   
2014-10-04 18:00