Snöpligt kryss mot Hammarby

Fortfarande obesegrat efter sex omgångar – men AHK-tränaren Mikael Franzén är allt annat än glad efter 26–26 borta mot Hammarby.
– Det var en bedrövlig insats av oss, det är inte alls roligt det här, säger han.

Efter segrar i de fem första elitserieomgångarna – nytt klubbrekord – jagade i kväll AHK den sjätte raka tvåpoängaren. Några minuter in i matchen i Eriksdalshallen i Stockholm såg det dock mörkt ut. Hammarby rivstartade och sprang ifrån till en 5–0-ledning, trots att AHK tog time out efter de två första insläppta målen.

– Vi kom helt fel in i matchen och det känns så onödigt. Vi hade pratat om hur vi måste driva mot mål när de satsar offensivt i sitt anfallsspel, ändå blir vi tveksamma och lämnar över ansvaret till kompisen bredvid. Samtidigt var det så långt kvar av matchen så vi visste ju att vi skulle kunna komma i fatt och det gjorde vi. Vi höjde oss ett snäpp ett tag, men sedan var det onödigt att tappa den tvåmålsledning vi hade, säger Jesper Konradsson, den ende spelare i AHK som får godkänt av tränaren Mikael Franzén.

– Ja, i övrigt är det väldigt slätstruket. Visst har man rätt att göra en dålig match ibland, men här är det så många som gör det och det känns inte bra, säger Franzén.

AHK repade sig och började äta in underläget med fick slita hårt mot en storspelande Daniel Svensson i Hammarbymålet – SM-guldhjälte med AHK 2009 – och Josef Pujol, niomålsskytten som låg bakom det mesta i anfallsväg för hemmalaget. Med några minuter kvar av den första halvleken var man till och med förbi i målprotokollet, men Hammarby gick ändå till halvtidsvila med 15–14.

I den andra halvleken växlade lagen ledningen och det skilde aldrig mer än två mål åt något håll. Faktum är att AHK hade en tvåmålsledning två gånger om i slutskedet, 25–23 och 26–24, men man lyckades inte knyta ihop säcken som innehöll båda poängen. Hammarby kunde göra matchens två sista mål genom Alexander Morsten och Josef Pujol. Pujols kvittering kom med tre sekunder kvar att spelar och AHK hann aldrig få en ny chans att avgöra. 

– Trots att matchen var som den var så kämpade vi oss tillbaka och var på väg att ta två poäng, vilket kanske inte hade varit så rättvist. Men när man väl leder vill man ha båda och då känns det inte bra när vi inte får det, säger Franzén.

Hammarby IF - Alingsås HK 26-26 (15-14)

HAM: Josef Pujol 9, Alexander Morsten 5, Nils Pettersson 4 (1), Anders Wik Rydberg 3, Patrik Lindblad 2, John Kvarnefalk, Joha Nilsson, Simen Kroken.

AHK: Marcus Enström 5, Jesper Konradsson 5, Pontus Johansson 5 (2), Daniel Tellander 3, Johan Nilsson 3, Felix Claar 2, Oscar Bergendahl 2, Emil Frend Öfors.

Målvakter:
* HAM: Daniel Svensson 16/40=40% + 0/2 7m.
* AHK: Rickard Frisk 11/26=42%, Mikael Aggefors 6/16=38% + 0/1 7m.

Straffar:
* HAM: 1/1.
* AHK: 2/2.

Utvisningar:
* HAM: 4x2 min + ett rött kort.
* AHK: 4x2 min.

Domare: Rickard Canbro & Markus Winberg.

Publik: 1 002.
Skrivet av Daniel Vandor/Martin Johansson   
2014-10-01 20:45