oscar_bergendahl_barcelona_140928
Oscar Bergendahl var hundraprocentig mot Barcelona. Foto: Tommy Holl.

Alingsås stred tappert mot Barcelona

Resultattavlan visade försvisso 28 - 38 (16-21) när Alingsås Champions League-premiär hemma mot Barcelona var till ända, men siffrorna spelglade inte matchen fullt ut och Alingsås kan gå vidare i Europaspelet med tillförsikt.

Det märktes redan innan matchstart att det inte var en vanlig match som väntade i Estrad Alingsås. Stämningen var högre tio minuter innan avkast än den kan vara mitt i en match av serielunkskaraktär och den fullsatta arenan lydde minsta vink när speaker Patrik Westberg eldade igång publliken.

När matchen sedan blåstes igång visade Alingsås omgående att de tänke låta Barcelona kämpa för varje mål och med lite mer flyt hade hemmalaget kunnat chocka världslaget med en tidig tremålsledning. Max Darj missade ett trängt linjeläge och en kontringspass nådde inte avsedd mottagare. Lägen som kunde inneburit två- och tremålsledning. Istället stannade ledningen vid 1-0 inledningsvis via ett patenterat Alingåsmål. Assist Mikael Aggefors och kontringsmål Marcus Enström, och bifallet från läktarplats var enormt.

– Det är nog det största och roligaste jag upplevt här i Estrad, säger Jesper Konradsson om stämningen, och fortsätter.

– När vi spelade lite fotboll på uppvärmningen och jag kikade över på andra planhalvan så kunde jag inte låta bli att skratta, med tanke på vilka spelare som stod där.

Just Konradsson kom inte med i målprotkollet förrän i halvlekens sista minut men innan dess hade åtta av hemmaspelarna noterats i målprotokollet. Inte sällan kom målen på kontring eller direkt på avkast. Barcelona var inte i närheten av Alingsås speed i omställningarna och gjorde faktiskt bara ett mål i omställningsspelet under hela matchen. Vad Barcelona däremot har är tyngd vilket främst visades av mittsexan Jesper Nöddesbo som gjorde tre av Barcelonas första fyra mål, och som matchen igenom vållade Alingsåsförsvaret stora problem.

– Vi låter honom bestämma lite för mycket. Om vi kunde stått emot hans tyngd så hade vi kunnat styra var han skulle stå, och inte tvärtom, säger Daniel Tellander om gästernas fysik.

Nöddesbo till trots så hängde Alingsås med Barcelona fram till 6-6 innan det spanska laget kunde ta matchens första tvåmålsledning via dubbla straffmål av Kiril Lazarov. Vid tredje raka försöket från sju meter gjorde Rickard Frisk sin debut i Champions League och betvingade då Lazarov. Efter en time out minuten senare från Alingsås bytte Frisk av Mikael Aggefors även i spelet, då den sistnämde inte kommit åt något av Barcelonas avslut.

Frisk hade dock inte mer lycka i spelet än Aggefors, men lyckades rädda även en andra Barcelonastraff, vilket i viss mån innebar att Barcelona kunde rycka ifrån till en femmålsledning i paus. Det är synd att säga att Alingsås hade en sämre period i detta skede men avsluten blev lite för ärliga i vissa lägen och det blev tydligt att man måste orka satsa fullt ut i nästan varje situation för att inte ett lag av Barcelonas klass ska kunna fånga in spelare eller boll.

Halvtidssiffrorna skrevs till 16 - 21 i en halvlek där Alingsås bjöd på riktig tempohandboll och en inställning av toppklass.

Två delar i Alingsås spel förändrades i den andra halvleken. Dels kom Mikael Aggefors åt lite fler av Barcelonas skott och gjorde sex räddningar i andra halvlek. Dels fick Jesper Konradsson igång sitt målskytte. 

– Jag bryr mig inte ett dugg om målen så länge jag sköter mina andra uppgifter men det tog en halvlek att känna in motståndet. Det är ju inte direkt så att jag skjuter över det här försvaret men jag flyttade fötterna lite mer i andra halvlek och fick luckor mellan försvarna, säger Konradsson.

Förutom vid matchens första mål kom kvällens kanske största jubel när högerkanten Rasmus Torbjörnsson fick sätta sitt första mål i AHK-tröjan, när han efter ett diagonalpass från Konradsson satte bollen mellan närmsta stoplen och Saric i Barcelonamålet.

– Jag hade inte sett Saric någonting innan så det var bara att skjuta där jag såg luckan. Det var fantastiskt kul att se den gå in, säger Torbjörnsson som ratades i RIK:s juniorlag men som alltså nu gjort mål i Champions League.

Barcelona gjorde en större förändring i den andra halvleken, och det var att byta ut Saric i målet efter Alingsås 24:e mål. Nye målvakten Gonzalo Perez de Vargas Moreno (puh!) tog åtta skott och räddade en straff. Alingsås lyckades bara få bollen förbi spanjoren fyra gånger, vilket inte var matchavgörande men väl en anledning till att Alingsås inte kunde matcha Barcelona i matchens slutskede.

Successivt gled gästerna ifrån i målprotokollet och då hjälpte det inte att Fredrik Teern gjorde en av sina absolut bästa matcher offensivt i AHK-tröjan eller att Rikard Frisk räddade en straff även från Rutenka, efter att i första halvlek besegrat både Lazarov och Sigurdsson. Rutenka fick för övrigt lämna matchen i förtid då han i andra halvlek blev mer och mer frusterad över Alingsås fysiska försvarsspel, och slutligen valde att sätta en mycket ful armbåge i huvudet på Marcus Enström. En situation som gav Rutenka rött kort. Även Johan Nilsson fick rött kort, men då efter tre utvisningar.

Sammanfattningsvis kan sägas att Alingsås gjorde allt vad man kan begära mot Barcelona. Alla spelare visade en grym inställning och vi fick även ett kvitto på att Alingsås omställningsspel står sig mot toppmostånd. Mikael Franzén och Dennis Sandberg gick runt på manskapet och det var en fröjd att se hur även de unga spelarna gick in och tog för sig. Nämnas i sammanhanget kan även att Alingsås saknade Fredrik Larsson på grund av skada. Priset till bästa spelare gick till Fredrik Teern och Barcelonas inbytte målvakt Gonzalo Perez de Vargas Moreno.

I nästa match väntar Flensburg på bortaplan för Alingsås. En match som spelas på söndag.

– Vi startar mot det absolut bästa motståndet, sen är det bara att börja vinna, säger Daniel Tellander.

 

Alingsås – Barcelona 28 – 38 (16–21)

Mål Alingsås: Jesper Konradsson 5, Fredrik Teern 4, Marcus Enström 4, Oscar Bergendahl 3, Johan Nilsson 3, Daniel Tellander 3, Emil Frend-Öfors 2, Pontus Johansson 2 (1), Max Darj, Rasmus Torbjörnsson

Målvakter: (ej officiella siffror)

Mikael Aggefors: 7/25 = 28% + 0/2 straffar
Rikard Frisk 3/18 = 17% + 3/4 straffar


Mål Barcelona: Jesper Nöddesbo 9, Nicola Karabatic 6, Kiril Lazarov 6 (2), Joan Saubich 4, Siarhei Rutenka 4 (1), Daniel Sarmiento 3, Gudjun Valur Sigurdsson 3, Eduardo Gurbindo 2, Viran Morros

Målvakter: (ej officiella siffror)

Danijel Saric: 5/29 = 17%
Gonzalo Perez de Vargas 8/11 =  73% + 1/2 straffar.

Utvisningar:
* Alingsås: 4x2 min.
* Barcelona: 1x2 min + ett rött kort.

Straffar:
* Alingsås: 1/2.
* Barcelona: 3/6.

Pris till bästa spelare:
* Alingsås: Fredrik Teern.
* Barcelona: Gonzalo Perez de Vargas

Domare: Vaclav Horacek & Jiri Novotny, Tjecken.

EHF-delegat: Dagfinn Villager, Norge.

Publik: 2 660. 

Skrivet av Martin Larsen   
2014-09-28 19:39