Två stabila AHK-poäng i Solna

Alingsås HK är alltjämt obesegrade i säsongens elitserie. Kvällens bortamatch mot nykomlingen Ricoh HK vann man med klara 27–22 efter 14–9 i paus.

– Vi gör en ganska stabil match och åker hem med två sköna poäng, säger tränaren Mikael Franzén.

Ricoh HK:s resa från division 4 till elitserien har väl inte undgått någon. Detta var lagets tredje match, och den tredje raka mot ett lag som spelade slutspel förra året då man tidigare mött Guif, som man besegrade, och Sävehof som man föll mot.

Idag var det alltså dags för match mot regerande svenska mästaren Alingsås HK, ett AHK som inlett säsongen på bästa sätt. Dagens match var det dock hemmalaget Ricoh som inledde bäst genom att gå fram till ledning 4–2. AHK svarade dock kraftfull på detta, bland annat genom ett par räddningar med efterföljande kontringar, och gick från 2–4 till 7–4 på tre och en halv minut.

– Vi startade lite sömnigt men tog oss ganska snabbt in i det hela och fick kontra en del, säger Mikael Franzén.

Fyra mållösa minuter senare kunde Ricoh reducera till 5–7, men AHK avslutade sedan den första halvleken på ett bra sätt och gick till pausvila med ledning 14–9 i bagaget.

– Just avslutningen av första halvlek är nog det jag är mest nöjd med idag. Vi spelar bland annat i övertal där och är riktigt kliniska i vårt spel.

Den andra halvleken började sedan, med AHK-ögon sett, lika bra som den första slutade. Rickard Frisk räddade bland annat en straff och AHK kunde göra tre raka mål fram till ledning 17–9, bland annat vann man under denna period ett numerärt underläge.

Ricoh gav sig dock inte och fick chansen att komma in i matchen då AHK drabbades av två täta utvisningar. Hemmalaget kunde tack vare dessa och en bra period strax efteråt närma sig från 13–18 till 17–20 vilket fick AHK-ledningen att begära time out.

– Vi snackade igenom vad vi skulle och där och gjorde sedan tre mål på lika många minuter och där avgjorde vi väl definitivt.

Även om Ricoh tog sig till tre måls underläge ytterligare en gång, med sex minuter kvar att spela, var segern aldrig i fara. Slutresultatet skrevs till 27–22 i AHK-favör.

– På det hela taget är jag nöjd med sättet vi hanterar matchen. Ricoh är ett nytt motstånd och det är alltid lite lurigt. De har många bra spelare som till exempel Thomas Forsberg (målvakten) och mittnian Torjus Björnstad. Torjus ser snabb ut på video men i verkligheten går det ännu snabbare, berömmer Franzén.

Plusbetyg i dagens AHK till målvakten Rickard Frisk, framför allt för hans första halvlek, och Emil Frend Öfors som återigen stod för en bra insats. Även Johan Nilsson förtjänar ett plus för sitt försvarsarbete där han nollade storskytten Tandri Konradsson.

Match igen på onsdag för AHK, då gästar IK Sävehof Estad. Välkomna!

Ricoh HK – Alingsås HK 22–27 (9–14)

RHK: Torjus Björnstad 8 (4), Petter Holmberg 5, Mattias Gustafsson 4, Emil Koplimaa 3, Jesper Linnéll, Rasmus Båverud.

AHK: Marcus Enström 5, Daniel Tellander 4, Emil Frend Öfors 4, Johan Nilsson 4, Jesper Konradsson 3, Fredrik Larsson 3 (1), Max Darj 2, Pontus Johansson

Målvakter:
* RHK: Thomas Forsberg 9/25=36% + 1/2 7m, Thorsten Fries 4/14=28%.
* AHK: Rickard Frisk 15/33=45% + 1/4 7m, Mikael Aggefors 0/1 7m.

Utvisningar:
* RHK: 3x2 min.
* AHK: 3x2 min.

Straffar:
* RHK: 4/5.
* AHK: 1/2.

Pris till bästa spelare:
* RHK: Torjus Björnstad.
* AHK: Daniel Tellander.

Domare: Göran Jonsson & Henrik Mäkinen.

Publik: 857.
Skrivet av Martin Johansson   
2014-09-21 22:11