emil_frend_ofors_ahk_rik_140910
Nye Emil Frend Öfors gjorde fyra mål i elitseriepremiären. Foto: Tommy Holl.

AHK-seger i elitseriepremiären

Alingsås HK inledde elitserien 2014/2015 på bästa sätt genom att besegra mesta mästarna Redbergslids IK i en målsnål match i Estrad Alingsås. Ledning 13–8 i paus blev till slut 21–15, men det var inte utan bekymmer.

– Två grymt sköna poäng, bra i första halvlek men ganska passivt i andra, säger AHK-tränare Mikael Franzén efter matchen.


AHK inledde matchen som man brukar, alltså med bra försvar och målvakt och därpå följande kontringar. De långa passningarna kom idag inte från Mikael Aggefors, utan från nyförvärvet från Caperiotumba, Rickard Frisk.

– Första halvlek tycker jag såg riktigt bra ut från båda lagen, det såg mer ut som en match i tionde omgången kan jag tycka. Sedan är det väl inget av lagen som är särskilt bra i andra halvlek som såg mer ut som en premiär, vilket kan tyckas lite konstigt, säger Mikael Franzén.

Frånsett fem minuterna som var målmässigt jämna var det AHK som var klart bäst i den första halvleken. Framför allt såg det väldigt stabilt ut bakåt.

– Jag tycker vi står väldigt tryggt bakåt i princip hela matchen, i första halvlek fick vi betalt för det med lite enkla mål vilket vi kanske inte fick i andra. 15 insläppta mål i elitserien är ju bra hur man än ser på det, säger lagkaptenen Max Darj.

Efter första 30 stod det 13–8 på tavlan och på läktaren trodde vi nog lite till mans att det var avgjort, men Redbergslid är alltud en tuff motståndare och så också idag.

Framför allt var det målvakten Tony Heeringson som ställde till bekymmer för AHK under en period då han räddade två straffar och ett par frilägen, något som grundlade RIK:s forcering som innebar att man fick kontakt genom att gå från 9–15 till 14–15 på elva minuter.

Gästerna hade sedan bollen i besittning för att kvittera, men ett tekniskt fel satte stopp för dessa planer. Istället tog Marcus Enström vara på en retur och gjorde AHK:s första mål på tolv minuter.

– Vi blev lite passiva i andra halvlek och spelade lite för mycket i sidled, men sedan visar vi vad vi vill och Enström tar en viktig retur och sätter den, säger Franzén.

När AHK väl gjort ett mål passade man på att göra ytterligare fem i rad innan RIK kunde spika slutresultat, 21–15, men bara sekunder kvar av matchen.

– Härligt att se Rickard Frisk i målet när vi gör det rycket, han visar att han vill vara med och konkurrera, säger Franzén.

Rickard Frisk fick priset som hemmalagets bästa spelare och säger så här om sin insats:

– Det var riktigt kul att spela inför den här publiken, det blir inte bättre än så här egentligen. Vi kopplar ett grepp tidigt och bygger på det, de kommer nästan ikapp men vi reder ut det.

Hur var känslan innan matchen, nervöst?

– Nej det var väl mer igår, det släpper ganska snabbt när man väl kommer in i hallen och matchen drar igång.

Ny match för AHK redan på lördag då man beger sig till Skaraborg för möte med IFK Skövde, ett Skövde som idag förlorade med tre bollar borta mot IK Sävehof. 36–33 slutade den matchen.Alingsås HK – Redbergslids IK 21–15 (13–8)

AHK: Marcus Enström 4, Emil Frend Öfors 4, Daniel Tellander 3, Max Darj 3, Jesper Konradsson 2, Pontus Johansson 2, Fredrik Larsson 2 (2), Johan Nilsson.

RIK: Linus Arnesson 5, Charlie Sjöstrand 3, Tobias Johansson 2, Björn Iveland 2, Tobias Östanbäck, Mario Lipovac, Lars Bernhardsson.

Målvakter:
* AHK: Rickard Frisk 12/27=44% + 1/1 7m.
* RIK: Tony Heeringson 18/37=49% + 2/4 7m.Tobias Thulin

Straffar:
* AHK: 2/4.
* RIK: 0/1.

Utvisningar:
* AHK: 4x2 min.
* RIK: 6x2 min.

Pris till bästa spelare:
* AHK: Rickard Frisk.
* RIK: Linus Arnesson.

Domare: Jonny Ahlvin och Mikael Eketjäll.

Publik: 1 594
Skrivet av Martin Johansson   
2014-09-10 20:50