Motstand4

Säsongens motståndare - Del 4

Sista presentationen av säsongens motståndare innehåller de fyra lag som Alingsås ställs mot först i serien. Alla fyra lag kommer från den norra poolen, vilket innebär tre möten under säsongen.

 

Ricoh

Fjolårsplacering: Vann Allsvenskan

Tränarnas tips 2014/15: 12

AHK:s skribenters tips: 12

Möten med Ricoh under säsongen: 21/9 (b) 3/12 (h) 19/2 (b)

Seriens enda nykomling lär inte vara en blyg sådan. ”Företaget” har visserligen bara förstärkt med tidigare blågula mittsexan Mattias Gustafsson men har sedan innan målvakten Thomas Forsberg och mittnian Torjus Björnstad, enligt många Allsvenskans bästa spelare. På bänken finns tidigare förbundskaptenen Ingemar Linnéll, som borgar för god organisation och spelidé.

Det som kan tala emot Ricoh är att Sjöstadshallen på grund av Elitseriens arenakrav har fått bytas mot Solnahallen. Ricoh måste lyckas göra den nya hallen till sin egen.

 

Mikael Franzéns kommentar:  En tung försvarsmur och en gammal stormålvakt i Thomas Forsberg skall försöka stå emot Elitserieanfall och kommer säkert göra det bra med hemvändande Mattias Gustafsson i spetsen.

 

Eskilstuna Guif

Fjolårsplacering: 1 (utslagna i semifinal)

Tränarnas tips 2014/15: 2 (spelar final)

AHK:s skribenters tips: 2

Möten med Guif under säsongen: 17/9 (h) 26/11 (b) 25/2 (h)

Guif sätter målet högt och siktar på en ny serieseger, och varför vara sämre än förra säsongen? Nyförvärven är starka och Guif har lyckats hitta spelare till de tre positioner där förstärkning behövdes – i målet, på mittsex och på högernio. Herdeiro Lucau återvänder till Eskilstuna efter några säsonger i andra klubbar. Hemvändare är även Patrik ”Pava” Johansson som återvänder från Bundesliga. Slutligen värvar Guif, som brukligt, en islänning på mittsex. Atli Ævar Ingolfsson ska ersätta Heimir Oli Heimisson.

Förutom nyförvärven förfogar Guif över en namnstark trupp som under de senaste säsongerna uppvisat en stor stabilitet, vilket ofta givit två poäng även när spelet inte stämt fullt ut. På kanterna finns målsprutorna Mathias Tholin och Daniel Pettersson, och på mittnio förra säsongens komet Helge Freiman.

 

Mikael Franzéns kommentar: Har förstärkt där de ville och Elitseriens bästa lag har blivit ännu bättre. En trupp som kan slå poängrekordet i Elitserien.

 

Skövde

Fjolårsplacering: 10

Tränarnas tips 2014/15: 10

AHK:s skribenters tips: 10

Möten med Skövde under säsongen: 13/9 (b) 21/12 (h) 26/12 (b)

Förra säsongens andra fiaskolag söker revansch. Denna gång utan ”drömvärvningar". Spelare som i vissa fall visade sig ta lite för lätt på uppgiften och inte alls levererade som klubben och handbollssverige förväntat sig. Jonas Källman försvann innan säsongen var över och inför denna säsong har även lillebror Filip lämnat. Kvar finns högernian Kristian Svensson, som gjorde det som förväntades av honom under fjolåret.

Dock var det inte bara dålig prestation som hindrade Skövde från famgångar under förra säsongen. Tunga, långvariga skador på både Tobias Warvne och Linus Lake gjorde att kantspelare tvingades upp på nio meter och att hela spelidén fick revideras för att passa de spelare som Peter Johansson förfogade över.

För oss Alingsåsare kommer Skövde nu att bli lite extra intressanta. Vår tidigare straffspecialist Markus Stegefelt är värvad som vänsternia och kommer att få mer speltid än i den helblå tröjan. Från HP Alingsås kommer niometaren och försvarsspelaren Axel Magnusson och på bänken finns Joakim Ågren, tillsammans med nämnde Johansson.

 

Mikael Franzéns kommentar: Har kvar ett gäng trotjänare men de yngre spelarna måste axla ansvaret. Båda treorna, Hagelin och Arhenius, har försvunnit och ett nytt försvarsspel måste spelas in.

 

Redbergslid

Fjolårsplacering: 8 (utslagna i kvartsfinal)

Tränarnas tips 2014/15: 8

AHK:s skribenters tips: 8

Möten med Redbergslid under säsongen: 10/9 (h) 22/10 (b) 24/3 (b)

RIK var länge ett lag som kunde störa topplagen under fjolårssäsongen men när mittnian Stojcevski skadade sig blev laget mer av ett stabilt mittenlag än en utmanare. RIK svarar upp mot ”klyschan” att blanda rutin med unga spelare där namn som Stojcevksi, Sjöstrand, Bernhardsson och Iveland får stå för rutinen i en trupp med sex uppflyttade juniorer. Tobias Johansson hade en riktigt bra säsong på högernio, och kanske är det därför som Pontus Zetterman valt att lämna för Drott.

På upptaktsträffen menade tränare Johan Eklund att det bästa med förra säsongen var att laget var stabilt och tog poäng mot sämre placerade lag, men vann få matcher mot högre placerade lag. Om RIK vill förbättra sin fjolårsplacering så måste poängen plockas även mot seriens bättre lag.

 

Mikael Franzéns kommentar:  Har fått behålla de spelare som de ville och har fått chansen att bygga vidare, med en trupp som kommer bli än mer samspelta denna säsong. Ett av Elitseriens bästa målvaktspar i Heeringson och Thulin.

Skrivet av Martin Larsen   
2014-09-07 13:13