Motstand3

Säsongens motståndare - Del 3

Dax för sista laget i den södra poolen och de två första i den norra. I dag presenteras Önnered, Hammarby och Sävehof.

 

Önnered

Fjolårsplacering: 13 (etta i kvalserien)

Tränarnas tips 2014/15: 14

AHK:s skribenters tips: 14

Möten med Önnered under säsongen: 8/10 (b) 1/4 (h)

Alla är överrens om att Önnered kommer att få slåss med H43 om att undvika direktnedflyttning. Just därför kommer matcherna mot Lundalaget och ytterligare några matcher mot övriga bottenlag att bli extra viktiga. Bevisade i kvalserien förra säsongen att förmågan finns att prestera när det är absolut nödvändigt.

Ett litet ess i rockärmen har Önnered i form av seriens sämsta hall. Inga lag kan finna någon vidare inspiration i att komma till ÖHK-hallen och det borde kunna leda till en handfull gratispoäng. Lyckades behålla Andreas Berg, vilket nog får sägas vara helt nödvändigt för att kunna utmana övriga lag.

 

Mikael Franzéns kommentar: Blir inget stryklag men truppen är tunnare i år. Adolfsson kan vara en nyckelvärvning som ger möjlighet att lyfta upp Berg på nio meter, där han producerade många mål förra säsongen.

 

Hammarby

Fjolårsplacering: 7 (utslagna i kvartsfinal)

Tränarnas tips 2014/15: 9

AHK:s skribenters tips: 9

Möten med Hammarby under säsongen: 1/10 (b) 5/11 (h) 18/3 (b)

Hammarby var troligen fjolårsäsongens största överraskning. En sjundeplats i tabellen följdes upp med en femsetare mot storfavoriten Kristianstad. Nycklarna till framgången var ett frejdligt anfallsspel, ett rörligt offensivt försvar och en pånyttfödd Richard Hanisch.

Just Hanisch är anledningen till att Hammarbys förutsättningar inför denna säsong inte är lika goda som för bara några veckor sedan. Hammarby valde nämligen att låta Hanisch lämna för spel Bundesliga. Dessförinnan hade kantspelarna Martin Dolk och Kasper Ottesen lämnat för spel i danska ligan. Totalt har Hammarby tappat nästan 380 spelmål från förra säsongen och nyförvärven består endast av uppflyttade juniorer. Ett mardrömsscenario för vilken förening som helst, men är det något lag som har ett spel och en inställning för att klara alla tunga tapp så är det Hammarby.

 

Mikael Franzéns kommentar: Kanske är det slut på överraskningarna nu. Har fått en tung korsbandsskada på Gunnar Pettersson under försäsongen. Pujol blir en nyckelspelare, men en skada på Josef skulle bli förödande för söderklubben.

 

Sävehof

Fjolårsplacering: 5 (utslagna i kvartsfinal)

Tränarnas tips 2014/15: 5

AHK:s skribenters tips: 4

Möten med Sävehof under säsongen: 24/9 (h) 8/12 (b) 11/2 (h)

Alingsås ”ärkefiende” från Partille kommer inte att förneka sig denna säsong heller. Klubben har på herrsidan byggt nytt under de senaste åren och istället satsat på damlaget, som rönt stora framgångar i Europa. Nu är det så smått dags att börja skörda frukterna av nybygget och Sävehof har en trupp som kommer höja sin kvalitet successivt. Under och mellan säsongerna.

Sävehof var Elitseriens målgladaste lag förra säsongen men var, frånsett Malmö, även det slutspelslag som släppte in flest mål i grundserien. Kan Sävehof få igång en bättre defensiv så kan laget på allvar utmana, även om en finalplats. Sevärda spelare finns det gott om men de båda kanterna Viktor Ottosson (vänster) och Victor Fridén (höger) är båda lirare med breda register.

 

Mikael Franzéns kommentar: Behåller alla sina spelare och bygger därmed vidare på förra årets trupp. Dessutom får de tillbaka Olle Forsell Schefvert från korsbandsskada och det gör dem lite bredare. Flera spelare behöver ta ett steg till i sin utveckling och Peter Johannesson har en nyckelsäsong framför sig.

Skrivet av Martin Larsen   
2014-09-07 12:59