Motstand2

Säsongens motståndare - Del 2

Fram till onsdagens premiär presenterar vi säsongens motståndarlag. I dag tre lag från den södra poolen - H43, Malmö och Ystad.

 

H43 Lund

Fjolårsplacering: 12 (trea i kvalserien)

Tränarnas tips 2014/15: 13

AHK:s skribenters tips: 13

Möten med H43 under säsongen: 12/11 (h) 5/3 (b)

Zoran Roganovic och H43 har tidigare verkat oskiljaktiga men till denna säsong har den plikttrogne Montenegrinen lämnat klubben. Roganovic har trots detta inte behövt byta hemmaplan, då den nya klubbadressen är Lugi.

Den stora frågan är hur H43 ska klara sig utan sin härförare och meningarna går isär kring om det är negativt eller positivt för H43. Vissa menar att H43 nu står helt utan chans till ett bra resultat medan andra menar att föreningen nu kan börja bygga på en ny identitet. Roganovic är dock inte lagets enda tapp då även Mikk Pinnonen lämnat för spel i Rumänien. Estländaren var i flera matcher förra säsongen H43:s bästa offensiva pjäs och kan bli svår att ersätta. En skadefri Joakim Bååk kan förhoppningsvis bli tungan på vågen i de viktiga matcherna.

 

Mikael Franzéns kommentar: Många bitar måste falla på plats för att tappen av Roganovic och Geissler inte ska bli alltför uppenbara.

 

HK Malmö

Fjolårsplacering: 6 (utslagna i kvartsfinal)

Tränarnas tips 2014/15: 6

AHK:s skribenters tips: 7

Möten med Malmö under säsongen: 9/11 (b) 11/3 (h)

Klubben som så när stjälpte Alingsås i kvartsfinalserien förra säsongen har bytt en rutinerad tränare mot en annan. Magnus Anderssons sejour Malmö blev bara ettårig och Ulf Sivertsson tar över tränarsysslan. ”Tubbi” som förra säsongen fick sparken från Drott har sedan länge varit klar som ersättare till Andersson och har haft förhållandevis lång tid på sig att lära känna sitt nya manskap.

Spelaromsättningen har varit liten och alla de tongivande spelarna finns kvar i truppen. Bland dessa märks speciellt 40-årige veteranen Stian Tönnesen, mittsexan Mirsad Pecikoza och unga lovande niometaren Adam Lönn. Även målvakten Nebojsa Simic förtjänar ett omnämnande. I sina bästa stunder tillhör Simic seriens toppskikt. Vid sin sida har Simic danska nyförvärvet Dennis Larsen, som ersätter Henrik Nordlander.

För handbollens skulle vore det bra med en framskjuten placering för Malmö. Sporten har mycket att tjäna på en framgång i rikets tredje stad, men konkurrensen från fotboll och ishockey har hittills varit alltför tuff för att publiken ska hitta till Balitska Hallen.

 

Mikael Franzéns kommentar: Lönn och Stian kommer behöva ta oerhört stort ansvar. Håller de ”gamla” spelarna ihop under hela säsongen så kommer laget bli bra igen.

 

Ystad

Fjolårsplacering: 11 (tvåa i kvalserien)

Tränarnas tips 2014/15: 7

AHK:s skribenters tips: 6

Möten med Ystad under säsongen: 15/10 (h) 27/3 (b)

Ett av fjolårssäsongens två fiaskolag ska försöka resa sig. Oerhört nära att trilla ur efter varierande resultat i kvalserien. Kraven är alltid höga i Ystad men efter de senaste säsongernas resultat är det nog läge att vara lite ödmjuka inför uppgiften. Från läktarhåll har det inte sett ut som att ”Di vide” har haft roligt på handbollsplanen men kanske kan Sebastian Seifert ändra på det under sin första säsong som huvudtränare. Vid sin sida har han Pierre Hammarstrand. Troligen seriens minst rutinerade tränarpar, vad gäller just tränarsysslan.

Trots en del mindre lyckade värvningar förra säsongen har Ystad behållit de flesta spelarna, och kryddat med en toppnamn i mål (Anders Persson) och SM-vinnaren Alexander Borgstedt på vänsternio. Det finns kvalitet i Ystads trupp men utmaningen blir att omsätta den i praktiken. Många tror ändå att laget lyfter denna säsong.

 

Mikael Franzéns kommentar: En bra försäsong pekar på bättre resultat än i fjol. Alexander Borgstedts inställning kan lyfta laget. Intressant att se hur superlöftet Lukas Nilsson följer upp fjolårssäsongen.

Skrivet av Martin Larsen   
2014-09-07 12:38