Motstand1

Säsongens motståndare - Del 1

Onsdagens premiär är bara fyra dagar bort. Med start i dag och fram till premiärdagen presenterar vi säsongens motståndarlag. Vi börjar med lagen som vi kommer att möta senare i seriespelet, och avslutar på onsdag med de fyra motståndare som väntar närmast. I dag presenterar vi Lugi, Kristianstad och Drott.

 

Lugi

Fjolårsplacering: 4 (förlust i SM-finalen)

Tränarnas tips 2014/15: 4

AHK:s skribenters tips: 5

Möten med Lugi under säsongen: 18/12 (b) 4/2 (h)

Elitseriens färgstarkaste tränarduo har lämnat klubben men in kommer ännu mer rutin i form av Basti Rasmussen. Frågan för Lugis del är hur lång tid det tar för Basti och truppen att hitta spelet. Anders Hallberg har lämnat och tanken är att Zoran Roganovic ska spela mer mittnia än vad han gjorde i H43, med Albin Tingsvall till höger om sig. Samtidigt ska Zoran assistera Basti i tränarrollen. Ytterligare en ny situation där utfallet inte är givet.

Tränarbytet åsidosatt så förfogar Lugi över en av Elitseriens absolut bästa trupper och en försvarsuppställning som kanske ingen annan klubb. Framåt finns stor kompetens på samtliga positioner och det vore ett misslyckande om Lugi inte även denna säsong är med och utmanar om guldet.

 

Mikael Franzéns kommentar: Tunga tapp i Hippe och Hallberg. Kan Zoran och Basti få igång samma driv som skapades av Axnér och Zanotti förra året? I så fall blir Lugi att räkna med även denna säsong.

 

 

Kristianstad

Fjolårsplacering: 2 (utslagna i semifinal)

Tränarnas tips 2014/15: 1

AHK:s skribenters tips: 1

Möten med Kristianstad under säsongen: 14/12 (h) 8/2 (b)

Är det dags nu? Svaret kan vara ja. Kristianstad tippas som vinnare av serien och som ett av två finallag i Scandinavium. Möjligen i serietopp men definitivt i publiktopp. Med närmare 4000 sålda säsongskort kommer Kristianstad att behålla sin plats som handbollens främsta publiklag. Nyförvärven skvallrar dessutom om att det kan bli roligare handboll än på länge. Det som saknats i Kristianstads spel tidigare säsonger är effektiva omställningar men enligt tränare Ola Lindgren har föreningen nu hittat spelare som ska effektivisera kontringsspelet.

Två av spelarna hämtas från det norska landslaget i form av högersexan Kristian Björnsen och mittnian Christian O’Sullivan. Även från blågult hämtas förstärkning via 35-faldige landslagsmannen Jonathan Stenbäcken. Ett tidigare tunn kantbesättning stärks inte bara med Björnsen utan även med ett av fjolårssäongens stora utropstecken. Vänstersexan Jerry Tollbring från Rimbo. Från Ystads IF hämtas Leo Larsson som back up till Dan Beutler.

Inget annat än framgång kommer vara gott nog åt IFK-publiken och om Kristianstad kan undvika de onödiga förlusterna och vinna rätt matcher mot toppkonkurrenterna så ligger vägen öppen mot en ny SM-final.

 

Mikael Franzéns kommentar: Många starka nyförvärv som kommer bidra till ett nytt spelsätt. Kan Leo Larsson täcka luckan efter Lucau när Beutler behöver vilas?

 

 

HK Drott Halmstad

Fjolårsplacering: 9

Tränarnas tips 2014/15: 11

AHK:s skribenters tips: 11

Möten med Drott under säsongen: 23/11 (h) 1/3 (b)

Nya tränarparet Tommy Suoraniemi och Lars-Magnus Jönsson går in i sin första hela säsong med Drott. Förra säsongen tog duon över när Ulf ”Tubbi” Sivertsson fick sparken. Den nya tränarduon står inför en riktigt tuff utmaning då Drott tappat i stort sett en hel förstasexa, varav tre landslagsmän.

Pålitlige vänstersexan David Löfgren slutar och skyttekungen från Champions League-spelet, Magnus Persson, har lämnat för Bundesliga. Så har även högersexan Anton Halén, samtidigt som skytten Philip Stenmalm har flyttat till Spanien. Målvakten Ola Ebeling slutar och Jesper Linnéll kommer att spela för Ricoh, som tränas av hans pappa Ingemar. Siste man ut är mittsexan Hans Karlsson som kommer att spela för Varberg.

Ersättarna är i flera fall etablerade Elitseriespelare men inte alls lika namnkunniga som de flyktande spelarna. Bland nyförvärven märks Alingsåsbekantingen Jonathan Berg och högernian Pontus Zetterman.

 

Mikael Franzéns kommentar: Tunga spelartapp men har fått in ungdomlig entusiasm i Blickhammar och Zetterman. Föreningen gör en nystart vilket kan innebär varierande resultat för laget.

Skrivet av Martin Larsen   
2014-09-07 11:52