Alingsås HK klara för SM-final!

En jämn match med hemmalaget steget före i målprotokollet mesta tiden mot ett hårt stridande Eskilstuna GUIF som inte gav sig utan hård kamp. Men när Daniel Tellander satte 25-22 med sex minuter kvar blev det för tungt för bortalaget. Slutsiffrorna skrevs till 28–25 (14–12).

– Jag blev lite nervös vid 16-16 och då var jag lite fundersam men så kom ett miniryck och då lossnade det lite. Det är en stark moral som har tagit oss hit. Nu ska vi njuta lite men imorgon börjar vi ladda inför finalen, säger AHK:s tränare Mikael Franzén.

Kort vila sedan senaste matchen och ett gyllene läge för AHK att nå final mot Lugi, lite längre väg dit för bortalaget men ändå på förhand fullt möjligt.

Hemmaseger och saken är klar för de blå som då får en veckas välförtjänt vila. Det var helt kort förutsättningarna inför dagens match.

Ett snudd på utsålt och väldigt laddat Estrad hade alltså mycket att se fram emot. Båda lagen mönstrade samma uppställning som senast och det skulle bli en tajt tillställning även idag även om inte än lika tajt som senast.

GUIF började bäst och gick fram till 3-1 när AHK hade problem med sitt uppställda spel och dessutom tidigt belastas med två offensiva foul. Franzén & Sandberg väljer därför att ta en timeout efter sju minuter och den ger resultat.

Hemmalaget gör 11-5 på 14 minuter och går till ledning med 12-8 och Marcus Enström lyckas med allt. Efter 26 minuter får Johan Nilsson sitt andra gula kort och ett sus går genom Estrad. Den gubben behöver ju AHK.

GUIF:s målvakt Aron Rafn Edvardsson börjar bra men mattas och det leder till ett målvaktsbyte efter 20 minuter. Ossian Kröder kommer in istället och han gör det bra.

GUIF knappar in till 13-12. Vid 14-12 skjuter Johan Nilsson över i kalasläge och GUIF är nära att kontra in ett mål i slutsekunderna men paussiffrorna blir just 14-12.

Många blå gör det bra i första halvan med extra plus för Alexander Borgstedt, Fredrik Teern och Marcus Enström vars lobb till 8-6 över den långe Aron Rafn Edvardsson var ett litet men högt mästerverk. Den välbevakade Tellander nollas av GUIF. Hur länge skulle det hålla?

Andra halvlek börjar med att GUIF får spela fem mot sex men de lyckas ändå göra nödvändiga 14-13 efter smart spel i ett brett avslut. Sedan skjuter Jesper Konradsson över, Ossian Kröder räddar Johan Nilssons skott och vips har GUIF kvitterat. Helge Freiman drar ett tungt lass för de vita och dirigerar ett bortalag som vägrar släppa taget.

– En otrolig känsla. Den går inte att beskriva. Det är det här vi har krigat för hela säsongen. Vi har några perioder i varje match där det uppställda spelet låser sig men vi hittar ur det varje gång. Nu jag riktigt sugen på att spela final, säger den säkre straffskytten Markus Stegefelt.

Aron Rafn Edvardsson gör comeback i målet efter 45 minuter, räddar en straff och hindrar AHK till att gå till tremålsledning. Helge Freiman sätter några riktiga stänkare och det är mycket tack vare honom att de vita når upp till 23-22 efter 21 minuter men nånstans där tar det stopp för GUIF. 25-22 är förlösande för AHK och målskytten Daniel Tellander efter ett patenterat kontringssamarbete med Mikael Aggefors.

– Det här har vi trott på hela tiden. Vi visste det skulle bli tuffa matcher. Vi har hittat en högre nivå i semifinalmatcherna och det är skönt att lyckas. GUIF har varit duktiga på att låsa mig men när jag fick göra 25-22 var det en lättnad. Det blir två olika handbollsstilar som möts i finalen. Det blir spännande, säger Daniel Tellander som satte ett par avgörande bollar mot slutet.

GUIF tar in en gul väst-spelare sista sex minuterna och sätter en punkt på "Konny" men får ingen större effekt på de dragen.

Alexander Borgstedts breda avslut till 26-23 efter 56 minuter stänger matchen och "Agge" får sedan två chanser att måla i en tom bortabur. Det lyckas på andra försöket och publiken älskar honom nu gränslöst efter en fantastisk andra halvlek. Lagen byter några mål med varann sista minuterna och det slutar 28-25.

Bästa målskyttar för AHK blir Marcus Enström och Alexander Borgstedt med sex mål vardera. Den senare gjorde sin sista match i Estrad för AHK och han stod för ett superbt avsked. Så mycket vilja och svett i hans tröja. Han kommer att saknas.

– Ett härligt avslut för mig på hemmaplan, det kunde inte bli bättre även om det är tråkigt att sluta. Det är två bra lag som möts i finalen och i en enda match kan allt hända, säger Glenn Andersson som hyllades rejält av en minst sagt entusiastisk publik efter matchen.

Alingsås HK är därmed klart för final igen fem år efter den senaste. På andra sidan väntar ett Lugi i toppslag.

Lugi är ruskigt bra nu och får bära favoritskapet. Men vi ska göra allt för att ställa till det för dem. Alla våra är hela och vi ska verkligen gå för det, säger AHK:s tränare Mikael Franzén.

Hur många Alingsåsare åker till Malmö för att stötta sitt lag? Det kan bli riktigt många och det kommer garanterat att behövas. Och vem vill missa den matchen? Ingen blå tror jag.

Alingsås HK – Eskilstuna Guif 28–25 (14–12)

AHK: Marcus Enström 6, Alexander Borgstedt 6, Pontus Johansson 4, Daniel Tellander 3, Fredrik Teern 2, Johan Nilsson 2, Markus Stegefelt 2 (2), Max Darj, Jesper Konradsson, Mikael Aggefors.

GUI: Viktor Östlund 4, Helge Freiman 4, Rickard Åkerman 3, Emil Andersson 3, Richard Blank 3, Daniel Pettersson 3 (1), Heimir Heimisson 2, Mathias Tholin, Jesper Lindgren, Alexander Stenbäcken.

Målvakter:
* AHK: Mikael Aggefors 18/42=42% + 1/2 7m.
* GUI: Ossian Krödel 7/15=46% 0/1 7m, Aron Rafn Edvardsson 8/26=30% 1/2 7m.

Straffar:
* AHK: 2/3.
* GUI: 1/2.

Utvisningar:
* AHK: 4x2 min.
* GUI: 4x2 min.

Pris till bästa spelare:
* AHK: Mikael Aggefors.
* GUI: Helge Freiman.

Domare: Mirza Kurtagic & Mattias Wetterwik.

Publik: 2 443.
Skrivet av Peter Behrman   
2014-05-17 18:21