Nilsson avgjorde med sekunden kvar

Spelarna var svettiga, ledarna och publiken lika så. Vilket drama alla inblandade fick uppleva när den första semifinalen idag, som tredje match, spelades om. Efter stor dramatik vann Alingsås HK med 21–20 sedan Johan Nilsson spikat slutresultatet med bara sekunden kvar av matchen.

– Vi kämpar och sliter, kommer ikapp, och till slut lyckas vi vinna. Vilken underbar laginsats det var idag, säger en mycket glad Mikael Franzén efter matchen.


Inför denna semifinalserie spåddes matcher i högt tempo innehållande många mål. Högt tempo har det varit, men målskörden har inte blivit vad de flesta kännare trodde att den skulle bli. Idag så det ut att slutligen bli förändring på den fronten, målen haglade nämligen in under matchens första fjärdedel. När tavlan visade 16 minuter stod det 11–8 till hemmalaget Eskilstuna Guif!

– Vi var väldigt laddade idag och till en början sprang vi alldeles för mycket i försvaret, vi överarbetade många situationer och då fick Guif stora lägen gång efter annan. Men efter en kvart fick vi ordning på det, säger Mikael Franzén.

Ja nog fick man ordning på det alltid. Efter att ha släppt in 11 mål första 16 minuterna i första halvlek släppte man sedan bara en boll till under återstoden av den första halvleken. Nu gjorde man heller inte så många mål och därför låg man under med 12–11 i paus.

Den andra halvleken blev en lång kamp. Allt som oftast var det Guif som var något mål före i protokollet, men AHK saknade inte lägen att ta ledningen när man väl var uppe i likaläge.

– Det blir lite jobbigt när man kommer ikapp men aldrig förbi. Men killarna visar fin tåga och hänger aldrig med huvudena, ger aldrig upp.

Och än en gång skulle det visa sig att en handbollsmatch inte avgörs förrän den gör in i sina döende sekunder. Markus Stegefelt kvitterade till 20–20 från sjumeterslinjen med 1.26 kvar. Guif spelade sedan av 58 sekunder innan man begärde time out, men något avslut fick man aldrig till då Viktor Östlund blev avblåst för stegfel när han klev igenom AHK-försvaret.

AHK tog sedan time out sekunderna senare och satte upp vad som skulle visa sig bli ett vinstgivande mål. Marcus Enström satte av i en linjeövergång varpå en stor yta öppnade sig för formstarke Johan Nilsson, och Nilsson, har gjorde inga misstag utan tryckte in bollen mellan duktige Aron Rafn Edvardssons ben. Total lycka i AHK samtidigt hemmalaget stod med tomma blickar på planen.

– Det är många detaljet som gör att vi vinner idag. Frånsett första kvarten spelar vi jättebra bakåt och släpper inte mer än nio mål sista 45 minuterna. Framåt spelar vi också bättre än senast och kommer till en hel del bra lägen som vi tyvärr bränner, eller som Edvardsson räddar kanske man ska säga.

Johan Nilsson fick än en gång spela en avgörande roll och fick rättmätigt beröm av tränare Franzén efter matchen.

– Det är bara att låta sig imponeras av Johan, har gör det så otroligt bra både framåt och bakåt. Vill också plussa Fredrik Teern som gjorde en grym match bakåt, dessutom gjorde han två viktiga mål idag. Men som alltid måste man hylla kollektivet, alla som är med och bidrar och visar en härlig moral.

Kvällens seger innebär att AHK nu leder med 2–1 i matcher, nästa kamp avgöras redan på lördag då lagen möts i Estrad klockan 16.00.

– Nu sätter vi oss i bussen och sedan stannar vi till i Örebro och sover där inatt. Killarna behöver vila sina kroppar och det blir bättre om de får en hel natts sömn. Sist men inte minst måste jag än en gång hylla Blåljus, vilket fantastiskt stöd vi har, avslutar Mikael Franzén samtidigt som bussen rullar ut ur 016-land.Eskilstuna Guif – Alingsås HK 20–21 (12–11)

GUI: Rickard Åkerman 5, Helge Freiman 4, Mathias Tholin 3 (1), Viktor Östlund 2, Richard Blank 2, Daniel Pettersson 2 (1), Emil Andersson, Daniel Ekman.

AHK: Johan Nilsson 5, Marcus Enström 3, Pontus Johansson 3, Daniel Tellander 2, Jesper Konradsson 2, Fredrik Teern 2, Alexander Borgstedt 2, Markus Stegefelt 2 (2).

Målvakter:
* GUI: Aron Rafn Edvardsson 15/34=44% + 0/1 7m, Ossian Krödel 0/1 7m.
* AHK: Mikael Aggefors 13/31=41% + 0/1 7m, Alexander Johnsson 0/1 7m.

Straffar:
* GUI: 2/2.
* AHK: 2/2.

Utvisningar:
* GUI: 3x2 min.
* AHK: 4x2 min.

Domare: Mirza Kurtagic & Mattias Wetterwik.

Publik: 2 102.
Skrivet av Martin Johansson   
2014-05-15 22:24