enstrom_marcus_guif_140507
Marcus Enström flög högt mot Eskilstuna Guif. Foto: Tommy Holl

Klar seger i första semifinalen

Det blev en klang- och jubelföreställning för Alingsås HK när man idag vann den första semifinalen mot Eskilstuna Guif. På Estrad Alingsås blå golv, inför 2 430 högljudda åskådare, sprang man ifrån gästerna från Mälardalen och vann komfortabelt med 27–18 efter 15–10 i halvtid.

– Vi presterade årets bästa försvarsspel idag, det var riktigt roligt att se, säger AHK-tränaren Mikael Franzén.

Efter allt ståhej efter matchen i fredags var det nog 28 spelare och åtta ledare som tyckte att det var skönt att återigen få fokusera på att spela handboll. Och spelade bäst, det gjorde Alingsås HK.

Redan från allra första sekund spelade man riktigt bra bakåt och fick då loss kontringarna.

– Jag skulle vilja säga att det var årets bästa försvarsspel faktiskt. Vi är följsamma och hjälper varandra rakt igenom hela matchen, säger AHK-tränare Mikael Franzén.

Bakom detta stabila försvar stod målvakten Mikael Aggefors dessutom för en mängd kvalificerade parader som nog satte griller i Guifspelarnas huvuden.

AHK tog ett målmässigt grepp om matchen ganska tidigt då man efter drygt tio minuter ledde med 6–3. Men två snabba mål från Guif såg till att i alla fall målmässigt jämna ut tillställningen, det skulle dock visa sig vara högst tillfälligt.

Efter Guifs reducering till 6–5 efter 13.47 gjorde AHK 7–2 på de kommande tolv minuterna, bland annat sedan man gjort fem raka mål från 8–7 till 13–7 på knappa nio minuter. Guif putsade sedan paussiffrorna till 15-10 i hemmafavör.

Guifs chans att vända på matchen i den andra halvleken var att få en bra start. Man gjorde visserligen halvlekens första mål, men AHK gick från 15–11 till 21–14 och där var matchen avgjord.

Återstoden av matchen var målmässigt jämn men AHK ökade på sin sjumålsledning till en slutlig niomålsseger i form av 27–18.

– Vi gör en väldigt bra match med få svackor i spelet, och de svackor vi har är korta. Samtidigt som vi gör det bra måste man vara medveten om att Guif inte presterar på topp. De kastar bort betydligt fler bollar än vanligt och de kan betydligt bättre än vad de visade idag, säger Franzén.

Till bästa spelare i hemmalaget, främst i konkurrens med Mikael Aggefors, utsågs Johan Nilsson. Sju mål och två assist blev det för högernian, som säger så här om dagens match:

– Idag var vi bättre på det mesta och vann rättvist, men det är en ny match på måndag med andra förutsättningar. Vi går in en period med lite NHL-stuk nu med fyra matcher på sju dagar, varav två raka på bortaplan, kan vi vinna minst en av dem ser det riktigt bra ut.

Mikael Aggefors stod för en strålande insats idag och räddade 20 av de 36 (56%) spelskott han fick på sig. På näthinnan fastnar framför allt ett flertal räddningar på mittsexavslut. Med alla dessa räddningar i bagaget får man kanske ha överseende tre bortkastade kontringspass, i alla fall en dag som denna.

Hos gästerna gick blomsterkvasten till målvakten Aron Rafn Edvardsson. Det var också roligt att se Robin Andersson som verkar vara på väg tillbaka efter alla sina skadeproblem. Han håller inte för 60 minuters spel än, men när han är pigg är han ett ständigt hot mot motståndarna.

Nu väntar några dagars uppehåll innehållande träning innan det på måndag är dags för match i Eskilstuna.

– Vi vann idag men det spelar mindre roll på måndag. Det är en ny match och då spelar det ingen roll hur det såg ut idag, vi lär inte få se samma matchbild då, säger Franzén.

Slutligen måste vi nämna publiken. Efter publiksiffror i kvartsfinalerna mot Malmö som nog gjorde en och annan besviken var det idag en riktig publikfest i Estrad Alingsås. 2 430 personer, varav ett hundratal från Eskilstuna, hade löst entré och skapade en härlig stämning i hallen.

– Publiken betyder så fantastiskt mycket för oss. När vi får det trycket i hallen som vi hade idag då ryser man i hela kroppen, avslutar Mikael Franzén.


Alingsås HK – Eskilstuna Guif 27–18 (15–10)

AHK: Johan Nilsson 7, Alexander Borgstedt 6, Jepser Konradsson 4, Marcus Enström 3, Markus Stegefelt 3 (3), Daniel Tellander, Max Darj, Fredrik Teern, Pontus Johansson, 

GUI: Helge Freiman 4, Daniel Petterson 4 (1), Viktor Östlund 3, Robin Andersson 3, Mathias Tholin 2 (1), Daniel Ekman, Heimir Heimisson.

Målvakter:
* AHK: Mikael Aggefors 20/36=56% + 0/2 7m.
* GUI: Aron Rafn Edvardsson 12/32=38% + 1/3 7m, Ossian Krödel 0/4=0% + 0/1 7m.

Straffar:
* AHK: 3/4.
* GUI: 2/2.

Utvisningar:
* AHK: 3x2 min.
* GUI: 4x2 min.

Pris till bästa spelare:
* AHK: Johan Nilsson.
* GUI: Aron Rafn Edvardsson.

Domare: Patrick Håkansson & Maths Nilsson.

Publik: 2 430.

Alingsås leder med 1–0 i bäst av fem matcher.
Skrivet av Martin Johansson   
2014-05-07 21:45