darj_max_malmo_kvart_5_140426
Max Darj var AHK:s bäste spelare i den femste kvartsfinalen. Foto: Tommy Holl

AHK klara för semifinal

Alingsås HK är för första gången sedan 2011 klara för semifinal, detta sedan man i den femte och avgörande kvartsfinalen sprungit ifrån HK Malmö under slutkvarten. Segersiffrorna skrevs till 28–20 efter underläge 8–10 i paus.

– Vi spelar slutspelshandboll i sextio minuter idag, det är det som avgör, säger AHK:s tränare Mikael Franzén.

Fler bilder längst ner på sidan.

AHK inledde första halvlek på ett mycket förtroendeingivande sätt och gick snabbt fram till ledning 2–0, siffror som tio minuter senare var 4–2. Men sedan gick det stå i AHK:s anfallsspel. Gästande HK Malmö höll AHK mållösa i drygt nio minuter och kunde gå från underläge 2–4 till ledning 6–4. 

– Det var lite krampaktigt i första halvlek. Vi var lite nervösa och kände kanske av pressen, då får vi inte den träffen vi behöver bakåt och släpper därmed in en del mål vi inte ska släppa. Framåt känns det inte som att vi går hundra i alla lägen heller, säger AHK:s lagkapten Max Darj efter matchen.

Malmös ledning var som mest tre bollar (8–5 och 9–6) innan AHK mot slutet av halvleken kunde närma sig något, och det var Alexander Borgstedt som stod för tre viktiga mål under första halvans fem sista minuter.

– Borgstedt är duktig när han kommer in och det är ju så att han håller oss kvar i matchen med sina tre mål i slutet av första halvlek, berömmer AHK-tränaren Mikael Franzén.

6–8, 7–9 och 8–9 kom alla från Borgstedts högerhand, det sista med 40 sekunder kvar av en första halvlek som slutade 10–8 i Malmö-favör sedan matchens gigant, Stian Tönnesen, spikat paussiffrorna med bara fyra sekunder kvar av den första akten.

– Även om vi släpper en del enkla mål spelar vi riktigt bra bakåt i första halvlek, de får göra några mål när vi inte riktigt orkar göra klart jobbet, annars är jag nöjd, säger Franzén.

I den andra halvleken var AHK ikapp målmässigt redan efter tre minuter, men Malmö stretade emot och släppte inte AHK förbi sig förrän tio minuter var spelade då Johan Nilsson satte 16–15 bakom Nebojsa Simic.

När AHK väl var förbi blev det lite ketchupeffekt av det hela.

– Vi får bra träff bakåt och ett fint tryck i våra uppspel, en effekt av Jesper Konradsson spelade även bakåt i andra halvlek. Johan Nilsson gör en strålande match i defensiven igen, det ska inte glömmas bort.

Från underläge 15–15 efter 37 minuter gick AHK till ledning 20–17 efter 47. Malmö försökte få stopp på blödningen genom att ta två time outer inom loppet av åtta minuter, men det hjälpte föga.

Istället var det AHK som drygade ut sin ledning mer och mer och när matchen var över stod laget som segrare med åtta bollars marginal i form av 28–20.

– Idag är jag framför allt nöjd med att så många bidrar. Pontus Johansson har legat sjuk med kommer in och gör precis det han ska och gör också ett viktigt mål när vi spelar i numerärt underläge. Felix Claar är en annan, han kommer in helt respeklöst och löser uppgiften galant.

Bäst av dem alla var kanske ändå lagkapten Max Darj. Sex mål på sex avslut och ett i det närmaste prickfritt försvarsspel, och därtill visade han sina ledaregenskaper med sitt sätt att agera på planen.

– Max var riktigt bra idag, och det var kul att det lossnade framåt för honom också. Vi spelar slutspelshandboll i sextio minuter idag och där går Darj i bräschen.

Darj själv förklarar skillnaden mellan första och andra halvlek så här:

– Vi hade ett bra snack i paus och kom ut på ett helt annat sätt i andra halvlek, vi sliter som djur och kämpar för varandra på ett härligt sätt. Går en bort sig bakåt kommer någon annan och täcker upp, vi snor inspelsförsök till Mirsad Pecikoza och då kan vi trycka på vilket i sin tur leder till att vi kan rycka, avslutar en nöjd Max Darj.


Alingsås HK – HK Malmö 28–20 (8–19)

AHK: Max Darj 6, Alexander Borgstedt 6, Marcus Enström 4, Johan Nilsson 4, Daniel Tellander 3, Jesper Konradsson 2, Felix Claar, Pontus Johansson, Anton Svensson.

HKM: Stian Tönnesen 10 (2), Adam Lönn 5, Mirsad Pecikoza 2, Thomas Varsamis, Robert Månsson, Hampus Svännel.

Målvakter:
* AHK: Mikael Aggefors 15/33=45% + 0/1 7m, Alexander Johnsson 0/1 7m.
* HKM: Nebojsa Simic 7/35=20%.

Straffar:
* AHK: -
* HKM: 2/2.

Utvisningar:
* AHK: 4x2 min.
* HKM: 2x2 min.

Pris till bästa spelare:
* AHK: Max Darj.
* HKM: Stian Tönnesen.

Domare: Mirza Kurtagic & Mattias Wetterwik.

Publik: 1 455.

Alingsås HK till semifinal efter 3–2 i matcher.

Klicka på bilderna för att se dem i större format. Foto: Tommy Holl.

 
Skrivet av Martin Johansson   
2014-04-26 19:55