teern_fredrik_kvart3_140421
Försvarsbjässen Fredrik Teern gör mål i kvartsfinal tre. Foto: Tommy Holl

Storseger i tredje kvartsfinalen

Två matcher i en, det blev dagens facit. Snålt och tajt i första. I andra full vind i de blå seglen och då orkade inte Malmö stå emot. 12–10 i paus förvandlades till imponerande 32–20 till slut efter hela 20 blå mål under andra halvan.

– Det blev två olika ansikten i matchen, skönt för oss. Inte lika roligt för Malmö som saknade två bra spelare idag och blev trötta. Vi gör dom väl bra i första och ger Malmö chansen att vara med. För mycket stresshandboll från oss men i andra coolade vi ner oss, säger AHK:s tränare Mikael Franzén.

Fler bilder finns längst ner på sidan.

Kvartsfinal 3 och bäddat för en ny thriller. HK Malmö har i de två tidigare slutspelsmatcherna visat hur man ska spela mot AHK. De har exempelvis mer eller mindre neutraliserat spelmotorn Jesper Konradsson som bara mäktat med två mål hittills i kvartsfinalserien.

Viktigt också att Mikael Aggefors tar sitt, så kanterna Marcus Enström och Daniel Tellander får lite att jobba med, att anfallen inte stressas bort och att försvaret håller tätare än tätt. För HK Malmös Stian Tönnesen, Adam Lönn, Mirsad Pecikoza och Nebosja Simic är alla i finfin form och kommer inte att vara sena att försöka hugga en ny skalp i Estrad.

Första halvlek bjöd på långa Malmöanfall. Ganska lågt tempo men mycket tålamod. Niometarna sökte ofta inspel till den stenhårde Mirsad Pecikoza men AHK hade bra koll på honom i första 30 och han stannade på två mål.

AHK spelare kvickare men också stressigare och många bollar tappas/slarvas bort i onödan. Det är mest mångfalden av tekniska fel som gör att det stannar vid två måls ledning för hemmalaget i paus.

Mikael Aggefors gör det bra med 44 i räddningsprocent. Simic har 29 första 30. Pontus Johansson gör sin bästa match på länge och är distinkt och modig i sina avslut. Få andra spelare har hans häng och skott. Skönt för AHK att han är ordentligt igång nu. Det kommer att behövas längre fram.

Stian Tönnesen hittar rätt med två bollar på sex försök. Ovanligt blygsamt. Liksom för Adam Lönn som nollar första 30. Markus Stegefelt sätter sina straffar och gott så. Malmös fysiska handboll kostar mycket kraft och hur länge kommer de att orka hålla uppe den ångan? AHK kämpar på men kommer inte ur Malmös grepp utan hård strid.

Från första minns vi särskilt målet till 5–3 när Marcus Enström inte tycks hinna ett (för) långt utkast men enhandsmålar i steget. Väldigt snyggt! AHK går till 7–4 men Malmö kvitterar till 7–7. Pontus Johansson glänser sista minuterna och bidrar starkt till AHK–ledning med 12–10 i paus.

– Idag lossnade det för hela laget. I andra fick vi fart på våra kontringar och försvarsspel. Vi gör det bra i första också men får inte någon utdelning. Malmö kommer att ladda om till nästa och komma ut tufft. Det gäller för oss att hålla emot och försöka ta den matchen också, säger Jesper Konradsson som idag hade tankat spelmotorn med premiumbränsle.

Andra halvlek. AHK får en smakstart och går till 16–10. Redan där ser Malmö ut att mattas. Det är inte samma fart i hemspringet längre. Pontus Johansson är fortsatt sylvass och står för fina fem mål totalt. Bortalagets målvakt Simic håller Malmö kvar i matchen med några fina räddningar men då är det faktiskt redan försent och hela 20 minuter kvar.

– Det rann iväg lite mot slutet men här räknas bara segrar, ingen målskillnad. Ny match på onsdag och då ska vi vara på bettet igen, säger en besviken men förhoppningsfull Hampus Svännel i HK Malmö.

AHK dansar nu fram i kontring efter kontring och målen kommer i en strid ström. 21–14 är ett fint blått patent. Aggefors till Tellander som spelar fri Enström som inte kan missa. Enström blev vald till bäst i hemmalaget.

– Malmö blev lite trötta mot slutet och då gick det vägen för oss. Vi kunde byta runt ordentligt och hålla igång. Jag missade väl många frilägen idag men andra kliver fram och gör det bra. Nu kommer Malmö att gå för ett ryck i början i nästa och vi kan inte slappna av något, för då är vi illa ute. Det säger Daniel Tellander som blandade och gav idag.

När Mirsad Pecikoza gör 21–15 ska det dröja 9 minuter innan HK Malmö gör mål igen. Då till 29–16. Kört såklart och Malmö väljer att vila några viktiga spelare till nästa drabbning när dagens slag är förlorat.

Alexander Borgstedt får en tung start på matchen men imponerar stort sista 15 när han agerar bombkastare från nio meter meter och får till fyra vackra mål. Simic chanslös.

Det slutar 32–20 till AHK när Malmö får sätta sista målet i en för dem sällsynt kontring.

–  Nu måste Malmö gå all–in i nästa match för att hålla i. Vi hittade tryggheten i vårt spel i andra halvlek. Det tar vi med oss ner till Malmö på torsdag, säger AHK:s tränare Mikael Franzén.

Vi kan känna oss helt säkra på att Malmö kommer att ge allt i den vinna–eller–försvinna–matchen. Kan AHK stå emot den första anstormningen kan kanske alla blå fans börjat känna den angenäma doften av semifinal. Det var ett tag sedan. Men det är en bit kvar. En tuff bit.


Alingsås HK – HK Malmö 32–20 (12–10)

AHK: Marcus Enström 6, Jesper Konradsson 5, Pontus Johansson 5, Daniel Tellander 4, Alexander Borgstedt 4, Markus Stegefelt 3 (3), Johan Nilsson 2, Max Darj, Fredrik Teern, Anton Svensson.

HKM: Adam Lönn 5, Robert Månsson 4, Mirsad Pecikoza 3, Stian Tönnesen 2, Hampus Svännel 2, Carl-Johan Andersson, Victor Grevstad, Thomas Varsamis, Alexander Hansen.

Målvakter:
* AHK: Mikael Aggefors 17/37=45%.
* HKM: Nebojsa Simic 11/40=27% + 0/3 7m.

Straffar:
* AHK: 3/3.
* HKM: -

Utvisningar:
* AHK: 2x2 min.
* HKM: 5x2 min.

Pris till bästa spelare:
* AHK: Marcus Enström.
* HKM: Adam Lönn.

Domare: Rickard Canbro & Markus Winberg.

Publik: 1 742.

Alingsås HK leder med 2–1 i bäst av fem matcher.

Klicka på bilderna för att se dem i större format.


Skrivet av Martin Johansson   
2014-04-21 18:00