Fördel för AHK igen efter bortasegern

Tung förlust i den första kvartsfinalen, knapp seger i den andra. efter två storsegrar mot Malmö i grundserien har Alingsås HK stött på betydligt tuffare motstånd i slutspelet.

– I slutspel handlar det bara om att vinna, sedan spelar det ingen roll hur man gör det, säger AHK-tränaren Mikael Franzén.

Det jublades från läktarplats i Estrad Alingsås när kvartsfinalvalen gjordes i SVT:s webbsändning och det stod klart att Kristianstad sparade Malmö till  AHK i stället för Hammarby som de själva valde. Många hade säsongens två möten mot Malmö i minnet, särskilt tiomålsvinsten på bortaplan i den näst sista omgången. Magnus Andersson, en gång en av världens bästa handbollsspelare och numera Malmötränare, hade dock gjort sin läxa och han kunde förra söndagen se hur Malmö tog hand om taktpinnen för att sedan aldrig släppa den. Hans lag vann med 25–21 och hade därmed snott hemma­plansfördelen från AHK.

AHK kvitterade dock i onsdags, även om det satt hårt inne. Det blev en uddamålsseger på bortaplan, 23–22, efter att Johan Nilsson lett laget i den första halvleken, Daniel Tellander i den andra och Mikael Aggefors gjort en kalasräddning på Stian Tönnesens skott i slutsekunden.

– Det var en otroligt viktig seger för oss då vi åter satt oss i den situation att vi har hemmaplansför­del i en eventuell femte match. vi hade det tufft anfallsmässigt även i den andra matchen, men det var ändå bättre än i den första, säger AHk-tränaren Mikael Franzén. 

Vad gör Malmö bättre nu än när ni mötte dem i serien?

– De spelar ut alla sina rutinerade kort och har framför allt tre spelare som lyft sig rejält i slutspelet: Nebojsa Simic, Stian Tönnesen och Mirsad Pecikoza.

Den montenegrinsje målvakten Simic står efter två matcher på 47 i räddningsprocent och har vunnit målvaktsmatchen i båda kvartarna, utan att Mikael Aggefors på något sätt har spelat dåligt. Och framåt har Malmö gång efter annan hittat Mirsad Pecikoza på linjen, som i sin tur varit otroligt effektiv i slutspe­let. Sju mål i första matchen, lika många i den andra. Dessutom har han tilldömts fyra straffar. 

Hur ska ni få stopp på honom?

– Just nu känns det inte som att det går, han är glödhet. Men vi ska förstås göra vad vi kan för att de inte ska hitta in till honom varje gång, säger Franzén.

Jesper Konradsson var AHK:s bäste målskytt (136) och assistmakare (95) i grundserien. Under de två inledande kvartsfinalerna har det dock gått tyngre för 19-­åringen. Två mål och två assist är hans facit. 

– De har läst in honom bra och det blir givetvis väldigt viktigt att vi knäcker den koden. I den första matchen blev det väldigt mycket fokus på honom, men i den andra matchen tycker jag att vi spred ut avsluten betydligt bättre. Vi hoppas kunna få igång "konny", för då är vi svårslagna, säger Franzén. 

Till sist, hur slutar dagens match?

– Det är omöjligt att svara på inför, men jag är för­stås övertygad om att vi kan vinna om vi spelar som vi ska göra.
Skrivet av Daniel Vandor   
2014-04-21 10:50