Aggefors_RIK_131017
Mikael Aggefors räddade segern till AHK i slutsekunden. Foto: Tommy Holl.

Aggefors matchhjälte i andra kvartsfinalen

Trots att AHK under stora delar av matchen var både två, tre och fyra bollar före i målprotokollet var det på vippen att hemmalaget Malmö fick till en kvittering och därpå följande förlängning, men en spektakulär benparad signerad Mikael Aggefors räddade AHK-segern och 1–1 i kvartsfinalserien är ett faktum.

– Vi har det tufft anfallsmässigt idag också, men bakåt står vi mycket bättre än senast, säger AHK-tränaren Mikael Franzén efter matchen.

Ordet måstematch kanske är lite starkt, men dagens fight mot Malmö var i alla fall något av det slaget då AHK ju som bekant förlorade den första matchen lagen emellan.

En stor skillnad idag jämfört med i söndags var att det var Alingsås som hela tiden förde matchen målmässigt. Malmö var i ledningen en enda gång i matchen, och det var direkt efter paus då Nikolaj Koch-Hansen gjorde satte 11–10.

– Vi är lite bättre bakåt från början. Det blir en helt annan stabilitet och trygghet i spelet när man slipper jaga, säger AHK-tränaren Mikael Franzén efter matchen.

10–10 i paus kändes onödigt då det var AHK som förde spelet i mångt och mycket, men hemmalaget gnetade på och gjorde det bra, även denna gång anförda av mittnian Stian Tönnesen och mittsexan Mirsad Pecikoza.

– Kanske skulle vi varit något mål upp i paus, men Malmö gör det jäkligt bra och är svårspelade, de är duktiga på det spel de spelar.

Hos AHK var det framför allt Johan Nilsson som visade sig från sin bästa sida under första halvlek genom att göra fem av AHK:s sex första mål.

– Johan hittade rätt i sina satsningar och då är han så här bra, hans första tio minuter är magiska.

Andra halvlek var en ganska udda sådan. AHK ryckte från 12–12 till 15–12 genom att göra tre snabba kontringsmål. Väl i tremålsledning slappnade man kanske av något och gjorde sedan inga mål på drygt sex minuter vilket Malmö tackade för genom att ta sig tillbaka till 15–15. AHK drog på nytt iväg och när Markus Stegefelt gjorde satte sin fjärde straff för dagen betydde det fyramålsledning i form av 21–17. Här borde matchen varit avgjord.

– Det kan man tycka, men det är så små marginaler hela tiden, små detaljer som förändrar hur det ser ut. Vi missar ett läge och de reducerar direkt och då smyger det sig på lite nerver också.

Slutskedet av matchen blev högdramatiskt. Daniel Tellander, som blev mållös i den första halvleken, satte sitt sjunde mål med 3.28 kvar av matchen, men Malmö reducerade snabbt genom Thomas Varsamis. AHK misslyckades sedan att göra mål varpå Malmö i nästa anfall fick en straff som Stian Tönnesen säkert satte i mål. AHK tog sedan time out med 52 sekunder kvar, men armen för passivitetsvarning kom snabbt upp och Jesper Konradsson tvingades till ett svårt avslut som räddades av duktige Malmö-keepern Nebojsa Simic.

Malmö så till anfall med 30 sekunder kvar, och man gjorde sig ingen brådska. AHK såg ut att rida ut stormen, men med två sekunder kvar fick Malmö ett frikast och domarna stoppade tiden. Stian Tönnesen tog ansvaret, men Mikael Aggefors svarade för en högklassig benparad och säkrade genom den segern och kvitteringen till 1–1 i matcher.

– Vi har det tufft anfallsmässigt idag också, men bakåt står vi mycket bättre än senast. Kanske släpper vi till några inspel för mycket, men på det hela taget arbetar vi bra så Malmö får det jobbigare att göra mål än senast.

Nyligen nämnde Aggefors är en av de spelare Franzén plussar för efter dagens match.

– Aggefors gör ett antal viktiga räddningar och idag, och i deras sista anfall är det ju han som räddar seger. Tellander fick inte mycket att jobba med i första halvlek men i andra visade han sin klass. Och Johan Nilsson har vi redan nämnt, han tvingas ta ett stort ansvar och gör det riktigt bra, avslutar Mikael Franzén.


HK Malmö – Alingsås HK 22–23 (10–10)

HKM: Mirsad Pecikoza 7, Thomas Varsamis 3, Robert Månsson 3, Stian Tönnesen 3 (1), Nikolaj Koch-Hansen 2, Alexander Hansen 2, Fredrik Lindahl, Adam Lönn.

AHK: Daniel Tellander 7, Johan Nilsson 6, Markus Stegefelt 4 (4), Marcus Enström 2, Pontus Johansson 2, Glenn Andersson, Fredrik Teern.

Målvakter:
* HKM: Nebojsa Simic 16/35=46% + 0/3 7m, Henrik Nordlander 0/1 7m.
* AHK: Mikael Aggefors 15/36=42% + 1/2 7m.

Straffar:
* HKM: 1/2.
* AHK: 4/5.

Utvisningar:
* HKM: 6x2 min + ett rött kort.
* AHK: 4x2 min.

Pris till bästa spelare:
* HKM: Mirsad Pecikoza.
* AHK: Daniel Tellander.

Domare: Michael Johansson & Jasmin Kliko.

Publik: 1 247.
Skrivet av Martin Johansson   
2014-04-16 21:09