johansson_pontus_malmo_kvart_1_140413
Pontus Johansson och övriga AHK-are slet förgäves mot Malmö. Foto: Tommy Holl

Rond ett till HK Malmö

Alingsås HK bjöds på en riktig kalldusch när HK Malmö gjorde det mesta rätt från start till slut i den första kvartsfinalen och lämnade hemmalaget utan segerchans. För AHK var faktiskt inte ens nära denna eftermiddag och gästerna kunde ganska enkelt vinna med 25–21 efter 14–9 i paus.

- Malmö gör det fantastiskt bra och är det bättre laget. Vi är utspelade i första halvlek och tvingas spela desperationshandboll i andra. Malmö spelar slutspelshandboll och vi gör inte det, säger Alingsås tränare Mikael Franzén.

Serie är en sak och slutspel en helt annan. Det visade HK Malmö med eftertryck denna eftermiddag. De slog ur underläge och hade allt att vinna och som de gjorde det. Efter en blek avslutning av serien hade de nu laddat om rejält och visade AHK att resan mot en semifinal inte kommer att bli kattens lek med råttan. Om nu AHK hade trott det så får de tänka om.

Malmö spelade en rejäl slutspelshandboll och gjorde det som ett lag. Alingsås såg betydligt mer ihåligt ut stora delar av matchen. AHK var bara i ledning en enda gång och det var vid 4–3. I övrigt var det Malmölaget som styrde och ställde för hela slanten.

Första halvlek. Malmös stora spelare styr undan det annars så konstruktiva AHK-spelet högst framgångsrikt. Det är inte alltid så snyggt men väldigt effektivt.

Spelförare Jesper Konradsson kör fast gång på gång och ingen annan blå glänser heller under första halvan. Inte ens Mikael Aggefors övertygar, han tar "bara" var tredje skott första 30. Vi brukar vara bortskämda med mer.

– Det kändes inte alls som om vi var på banan idag. Det tar 45 minuter innan vi börjar hitta rätt och det räcker inte. Malmö har gjort läxan bra och har rutinerade spelare. Vi får verkligen snäppa upp oss om vi ska ta dem nu, säger hemmalagets Pontus Johansson.

Malmö väljer i regel långa anfall, får matchen exakt dit de vill och varierar vackra snabba inspel med skott från nio meter där Adam Lönn stänker in fyra mål. Mirsad Pecikoza får till lika många från linjen. Nebosja Simic i bortaburen är 60-procentig första halvan och står rätt på de flesta av AHK:s försök.

Paussiffrorna skrivs till 9–14 och AHK verkar vara lite chockade över den dåliga utdelningen. Publiken likaså.

– Malmö var klart bättre än oss idag och är inget dåligt lag. De gjorde oss dåliga och vi kommer inte alls upp i vår normala nivå. Men det är långt kvar innan det här är över för oss, säger Alexander Johnsson som såg allt från bänken idag.

Alla blå hoppas att andra halvleken ska starta med en upphämtning direkt från start men det blir tvärtom. Tre raka Malmömål och hokus pokus står det 9-17. AHK kommer igen till 14–18 men just då många tror att de blå ska komma igång ordentligt blir det några mållösa minuter. Daniel Tellander kommer dock igång med målskyttet och står för fyra raka kontringsmål till 17–20. Han stod för sex mål idag på lika många försök. Riktigt bra! Men han var alltför ensam.

Magnus Andersson i Malmö tar i det läget timeout och de spelar sedan av matchen utan några större bekymmer. Simic i målet fortsätter rädda, kapten Robert Månsson sätter ett par viktiga bollar och sista målet till 21–25 står Mirsad Pecikoza för när AHK redan slutat spela.

– Bra försvar med en fantastisk målvakt och bra anfall. Vi låter inte Alingsås kontra och då är vi så här bra. Men lite chockade är vi och det här hade vi ju inte räknat med. Men det är mycket kvar och Alingsås är fortfarande favoriter, säger en glad men utpumpad Mirsad Pecikoza som övertygade matchen igenom och satte totalt sju bollar.

– Vi försöker men kommer aldrig riktigt nära. Nu ska vi analysera det här och komma igen, säger Alingsås tränare Mikael Franzén.

Alingsås har verkligen en läxa att göra till onsdagens match. Det finns en hel del som måste rättas till. Färre tekniska fel, snabbare fötter och händer, bättre andrafas och spela mer som det lag man är. Annars kommer Malmö inte vara sena att slå till igen. Och 0-2 i denna kvartsfinalserie, det vore en riktigt svart blå mardröm.


Kvartsfinal ett

Alingsås HK – HK Malmö 21–25 (9–14)

AHK: Daniel Tellander 6, Pontus Johansson 4, Johan Nilsson 3, Max Darj 2, Jesper Konradsson 2, Markus Stegefelt 2 (2), Fredrik Teern, Alexander Borgstedt.

HKM: Mirsad Pecikoza 7, Adam Lönn 5, Stian Tönnesen 5 (2), Nikolaj Koch-Hansen 2, Robert Månsson 2, Hampus Svännel 2, Carl-Johan Andersson, Fredrik Lindahl.

Målvakter:
* AHK: Mikael Aggefors 14/37=38% + 1/3 7m.
* HKM: Nebojsa Simic 19/38=50% + 0/2 7m.

Straffar:
* AHK: 2/2.
* HKM: 2/3.

Utvisningar:
* AHK: 4x2 min.
* HKM: 4x2 min.

Pris till bästa spelare:
* AHK: Daniel Tellander.
* HKM: Nebojsa Simic.

Domare: Göran Jonsson & Henrik Mäkinen.

Publik: 1 705.

HK Malmö leder med 1–0 i bäst i fem matcher.
Skrivet av Martin Johansson/Peter Behrman   
2014-04-13 17:58