svensson_anton_ystad_140408
Anton Svensson blev tvåmålsskytt mot Ystads IF. Foto: Tommy Holl

Alingsås krossade Ystad i serieepilogen

Det var två lag med en hel del att spela för som möttes i Estrad denna tisdagskväll, men när det väl blåstes till spel var det bara ett lag som visade vilja, nämligen hemmalaget Alingsås HK som efter en sällan skådad utskåpning besegrade Ystads IF med hela 42–19 efter 22–10 i paus.

– En väl genomförd match från vår sida där vi visade att vi vara sugna på att spela handboll, säger AHK-tränaren Mikael Franzén efter matchen.


Gästerna från Ystad gjorde matchens första mål och hängde sedan med fram till 7–5 efter drygt tio minuter då man drabbades av en utvisning. AHK gjorde 2–0 på denna och det var inledningen på ett ryck som slutade vid nio raka hemmamål, två (!) YIF-time outer till trots.

YIF slet förtvivlat och hade ingen lycka i vare sig anfall eller försvar, samtidigt som Alingsås lyckades med allt. Eller vad sägs om 22 mål på 23 skott i den första halvleken? Lägg därtill ett bra försvarsspel kryddat med en stabil Mikael Aggefors i målet.

– Vi hade bra spring i benen idag och det var många som var bra, det är man som tränare alltid nöjd med, säger Mikael Franzén.

Det är inte alldeles ovanligt att ett lag som leder stort i halvtid går ner sig lite i intensitet när pausen väl är över, AHK valde att inte slå av det minsta på takten.

– Killarna visar en härlig vilja helt enkelt. Ta som exempel att tre spelare slänger sig efter en retur när vi leder med nästa 20 mål, det är imponerande.
AHK drygade ut sin ledning mer och mer ju längre matchen led, och marginalen vid slutsignalen, 23 mål, var den största ledning man hade denna afton.

Tränare Franzén delade efter matchen ut överbetyg till tre spelare:

– Jag tycker framför allt att Alexander Borgstedt och Jesper Konradsson imponerade bland utespelarna, därtill är det svårt att bortse från Mikael Aggefors insats i målet.

Alingsås imponerade så klart, men Ystad var verkligen inte bra idag. Man kan förlora på många sätt, men man måste kunna kräva att ett lag i alla fall kämpar för sin heder – det gjorde inte spelarna i Ystads IF idag.

I och med att Skövde vann samtidigt som Ystad förlorade blir det nu kval för laget från Kurt Wallanders hemstad, ett kval som inleds redan på söndag.

Muntrare miner för AHK som på söndag inleder SM-slutspelet med kvartsfinalmatch ett hemma mot Malmö, en motståndare nog inte många förutsåg. Guif, som seriesegrare, valde mellan Hammarby och Redbergslid, och valde Redbergslid. När det sedan var Kristianstads tur att välja stod valet mellan Hammarby och Malmö, och till mångas förvåning valde Ola Lindgren att möta Hammarby.

När turen sedan kom till AHK hade man att välja på att möta antingen Malmö eller Sävehof, och Mikael Franzén meddelade i SVT:s direktsändning att AHK väljer att ta sig an Malmö. Kvarvarande lag, Lugi, får därmed möta Sävehof.

– Det ska bli skoj att möta Malmö tycker jag, det kan bli en välspelad och sevärd kvartsfinalserie. Jag tror definitivt inte att det kommer gå lika lätt som det gjort i serien, slutspel är något helt annat, avslutar Franzén.

Alingsås HK – Ystads IF 42–19 (22–10)

AHK: Alexander Borgstedt 8, Jesper Konradsson 7, Marcus Enström 5, Markus Stegefelt 5 (3), Max Darj 4, Johan Nilsson 4, Pontus Johansson 3, Daniel Tellander 2, Fredrik Teern 2, Anton Svensson 2.

YIF: Hampus Andersson 4 (1), Mikkel Ibsen 3, Lukas Nilsson 3, Andreas Thynell 3, Herman Hugosson 2, Jakob Nygren, Anton Andersson, Philip Nilsson, Julius Martinsson.

Målvakter:
* AHK: Mikael Aggefors 19/32=59% + 0/1 7m, Alexander Johnsson 3/8=38%.
* YIF: Fredrik Ohlander 5/23=15% + 1/2 7m, Leo Larsson 0/11=0% + 0/2 7m.

Straffar:
* AHK: 3/4.
* YIF: 1/1.

Utvisningar:
* AHK: 1x2 min.
* YIF: 8x2 min.

Domare: Niclas Widell & Jonas Åström.

Publik: 1 702.
Skrivet av Martin Johansson   
2014-04-08 22:41