Franzen

Stor intervju med Mikael Franzén

En match återstår för Alingsås HK innan slutspelet drar igång. Det är dock många dagar kvar till den avslutande matchen mot Ystads IF i Estrad Alingsås. Vi tog slutspelstempen på tränaren Mikael Franzén.

Vi börjar med en kort analys av matchen mot Malmö…

– En bra match där vi kontrollerade tillställningen och hade lite mer vilja och spring i benen än vad Malmö hade. Jag tycker dock inte att vi gör någon jättematch, vi har en hel del tekniska fel som vi inte är vana vid, men samtidigt är det bra att vi vågar trycka hela tiden. En balansgång helt klart men vi har varit bra denna säsong på hantera bollen i hög fart.

Är Malmö favoritmotståndare i ett slutspel nu?

– Vi vet inte var vi hamnar än och om de tre lagen i toppen vinner sina återstående matcher så får vi välja på två lag där Sävehof eller Lugi kommer att vara ett av dem. Sen så vet vi inte riktigt hur Guif och Kristianstad resonerar i sitt val. Vi har gjort en rankning internt med spelarna men den håller vi för oss själva än så länge. Vi är klara över att vi kan slå alla lag men i årets elitserie är det många lag som visat det.

Resultatmässigt känns formen ganska bra trots poängtapp uppe i Stockholm för några omgångar sedan, kan den bli än bättre?

– Det kan den absolut bli. Jag tycker inte att det varit många bra matcher i elitserien det senaste. Många lag ser trötta ut, även de som inte har spelat i Europa. Guif har väl kanske stuckit ut lite det senaste men annars så tror jag att det här uppehållet kommer göra många lag gott, även oss.

Vad kommer ni göra under uppehållet?

– Helt klart hade det varit en fördel och vara klara ettor och redan nu börjat ställa in sig på en kvartsfinalserie. Men nu kan vi inte riktigt göra det så det gäller att få till kropparna i fysisk toppform och att titta på viktiga detaljer i vårt spel inför slutspelet. Vi kör lite tyngre nästa vecka och sedan släpper vi veckan därpå och Ystad räknar vi in som vår första slutspelsmatch. Vi har fortfarande en liten chans att vinna serien och det är klart vi skall ge oss själva den chansen. Samtidigt som Ystad krigar för att slippa kvalserien så det kommer bli en tuff fysisk match. Klart sevärd match och det är dags att redan nu köpa biljetter!

Om du får spåna, vilka kvartsfinaler blir det?

– Guif väljer nog Redbergslid tror jag, de har ett bra facit mot dem. Kristianstad är nog lite oroligt för Malmö som varit bra mot dem och väljer nog kanske Hammarby. Vi väljer då hypotetiskt mellan Lugi, Sävehof och Malmö och där känner jag att jag får lämna en cliffhanger och inte blotta hur vi tänker.

Hur långt kan Alingsås gå i ett slutspel, och vilka är egentligen favoriter?

– Som alla lag som kliver in i detta slutspel så kan vi gå hela vägen självklart men då måste verkligen allt klaffa till 100 procent. Vi lägger allt fokus och kraft på vår kvartsfinalserie och arbetar utefter det. Förra året åkte vi ut i förlängningen i den femte kvartsfinalen och det vill vi inte göra igen! Kristianstad och Lugi säger jag helt klart. De har de bästa trupperna och jag tycker att det skall vara de två i final. Guif har seglat upp som en stor utmanare. De har fått klockren träff på sitt nya försvarsspel efter januariuppehållet som för övrigt är väldigt likt vårt sätt att spela försvar. De har dessutom fått igång Helge Freiman till en riktig klasspelare. Lägg därtill att den där Andrésson är en klok man vilket också gör dem livsfarliga i ett slutspel.

Vad tycker du om er säsong hittills?

– Vi har gjort det väldigt bra och redan nu slagit klubbens poängrekord i elitserien. Vi är med och fajtas om seriesegern och det kunde jag och Dennis inte ens drömma om när vi hade uppstartsläger i Augusti. Vi vet att vi är jobbiga att möta men att vi detta året har vi haft en högre nivå under längre tid vilket är väldigt bra gjort.

Vilka är topparna och flopparna i elitserien?

– Guif har gjort det fantastiskt bra under säsongen och blivit bättre och bättre som lag. Drott är en besvikelse givetvis men man visste att de skulle få det tufft med tunn trupp och många matcher. Skövde och Ystad två tungt vägande föreningar som inte fått till det i år är väl också en liten flopp givetvis. Men alla kan komma undan med godkänt då det detta året innan säsongen var väldigt vanskligt och tufft att ta sig till slutspel med många bra lag bland de elva första.

Vad har ni gjort för att vara bättre i år?

– Förra året blev varje poäng livsviktig och därför vågade inte jag och Dennis att köra så hårt under säsongen, men denna säsong så har vi vågat ha en tuffare attityd på träning och det tror jag har gjort att vi har haft ett bra fysiskt självförtroende under säsong. Vi har helt enkelt hittat en bättre belastning i handbollen tillsammans med Ingvar Larsson (gym) och Robert Kronberg (explosivt/fys). Vi har kalibrerat träningen till en bra nivå kan man säga, en nivå som passar med vårt sätt att spela handboll. Men det kan givetvis alltid bli bättre och sen är det så att spelarna också blivit bättre handbollsmässigt vilket gör att vi som lag blivit bättre. Vi har gjort flest mål i elitserien än så länge, det är stort.

Slutligen några snabba frågor. Först, årets nyförvärv i elitserien? 

– Tobias Johansson i Redbergslid har haft en fantastisk utveckling och betytt oerhört mycket för sitt lag.

Årets tränare?

– Kristján Andrésson, säger jag. Han blev av med Mattias Zachrisson, fick en korsbandsskada på Haukur Andrésson och har haft en långtidsskada på Robin Andersson. Ändå kommer de att vinna serien.

Årets lag?

– Guif än så länge. De är inte bättre på pappret än Lugi och Kristianstad men ligger ändå etta.

Årets ickelag?

– Rimbo har släppt in mer än 1000 mål och det kan bli 1100 innan säsongen är slut. De har gjort en fantastisk resa och jag trodde nog de skulle ta några fler poäng i elitserien.

Något som du vill tillägga innan vi rundar av?

– Jag vill tacka för det stöd vi har haft under säsong och Blåljus som har stått upp även på bortamatcher vilket är oerhört inspirerande för spelarna. Nu hoppas jag att alla kommer och hjälper oss i matchen mot Ystad och i en kommande kvartsfinalserie. Välkomna till Estrad!

2014-03-22 10:21