Larsson: "Har en längtan efter att vinna"

Fyra SM-guld, proffsspel i Spanien och Tyskland, spel i VM, EM och Champions League – det är inget dussinlirare som har skrivit på för Alingsås HK.
– Jag är inte färdig på långa vägar, jag har fortfarande en stor längtan efter att vinna, säger Fredrik Larsson.

Diskussionerna har pågått i ett par månader. AHK:s klubbchef Christer Mårtensson har besökt Fredrik Larsson i Gummersbach, Larsson har tillsammmans med fru och dotter hälsat på i Alingsås för att bekanta sig med sin nya hemstad. Nu är också signaturen på plats på det treårskontrakt som börjar att gälla från i sommar.

– Ända sedan första kontakten har jag fått ett väldigt proffsigt bemötande och ingen annan klubb var i närheten av att kunna presentera en lika bra helhetslösning. Det är en sak om man är ensam, men när man har familj är det många pusselbitar som behöver falla på plats och när det gjorde det så snabbt här så var det inget svårt val. Allting har skötts väldigt proffsigt hela vägen, säger Larsson.

29-åringen (fyller 30 i april) kan spela antingen som vänsternia eller mittnia offensivt, och som tvåa eller trea i försvaret. På frågan vad han kan bidra med till AHK säger han:

– Förhoppningsvis lugn och trygghet. Och så har jag samlat på mig en del värdefull erfarenhet under åren.

De senaste åren har en del av hemvändarna haft svårt att lyckas i elitserien. Vad talar för att du ska lyckas?

– Jag kan inte tala för andra, men jag känner att jag fortfarande har många år kvar på en hög nivå. Vi känner bara att vi är färdiga utomlands och att vi vill bo i Sverige. Jag tycker fortfarande att det är riktigt roligt att spela handboll och känner att jag kan bidra. Det är en morot för mig att komma till Alingsås och vara med och bygga vidare på den fina utveckling som laget har gjort de senaste åren både på och utanför planen. Det har alltid varit svårt att komma och spela i Alingsås med det härliga publiktryck och hjärta som finns, nu ska det bli kul att ha dem på min sida. 

Larsson vann tre SM-guld med Hammarby och avslutade sin sejour där med att förlora den femte och avgörande semifinalen mot Alingsås 2009. Efter två säsonger i Spanien kom han tillbaka till svensk handboll och var med och spelade hem ett SM-guld till Sävehof. Som tränare då hade han Mikael Franzén.

– Det är klart att det är en stor fördel att vi känner varandra. Det tar alltid ett tag när man kommer till en ny klubb eller tränare att komma in i spelet, men i och med att vi har arbetat med varandra förutom så är chanserna stora att det kommer att gå fortare.

Är du sugen på att vinna fler SM-guld?

– Absolut. Det är en fantastisk känsla att avsluta en säsong med guld och det har nog bara blivit roligare och roligare för varje gång. Jag har fortfarande en stor längtan efter att vinna.

Skrivet av Daniel Vandor   
2014-03-14 12:39