johansson_pontus_140306_skovde
Pontus Johansson flög högt mot IFK Skövde. Foto: Tommy Holl

AHK tog femte raka segern

Det blev ingen enkel resa för AHK ikväll men i mitten på andra halvlek kunde hemmalaget sticka ifrån stödda av flera framgångsrika kontringar.

– Det blev en jämn match men vi rann ifrån på slutet. Vi inleder uselt men tajtar till det efterhand och är trygga i det vi gör. Nu får supportrarna njuta av serieledning, säger en nöjd Mikael Franzén.

Drömmen om 50. Poäng alltså. Den är vacker och lever i allra högsta grad för AHK. 50 poäng ger med stor säkerhet en topp-två-plats i Elitserien och därmed möjligheter till en enklare väg i kommande slutspel. Men då krävs fem segrar i de återstående matcherna.

Både Daniel Tellander och Pål Wetterbrandt saknades i dagens laguppställning och det var inte utan att en viss oro infann sig på förhand över matchutgången med två så starka kort borta.

Men efter dusten mot Skövde räcker det med fyra segrar till. Det är bra, det är starkt och denna kväll imponerade kollektivet AHK mest i en utvisningstät tillställning ledda av härföraren Jesper Konradsson. Grabben som alltid har en växel till att peta in när anfallsspelet ser ut att låsa sig och tappa i kreativitet.

Men Skövde började bäst. Kvicka fötter och precisa avslut som slank in oväntat lätt i hemmaburen. Mikael Aggefors och det blå försvaret var inte alls i fas med varandra första åtta minuterna. Men sedan tog hemmalaget tag i saken och gick från 3-6 till 10-6 på knappt tio minuter. En lika oväntad som välkommen scenförändring för de blå och alla fansen i Estrad. För dagens Skövde var ett annat lag än det AHK mött tidigare i år. Vassare och mer distinkt. Så länge det nu varade.

Skövdes målvakt Robert Lehte håller sitt lag kvar i matchen med flera snygga benparader. När Alexander Borgstedt kontrar ensam över hela planen och stänker in 12-7 tror många på nåt mycket mer till slut men Skövde biter ihop och når 14-12 lagom till pausvilan. Detta efter en drös med utvisningar för båda lagen. Tobias Warvne är lyckosam första 30 och målar på fem av sex försök.

Fredrik Teern får ett rött kort fem minuter före paus efter en tuff smäll som inte gav domarna något alternativ till en lindrigare bestraffning.

Andra halvan börjar Skövde bäst och Tobias Warvne är då snudd på ostoppbar och medverkar starkt till att Skövde har 19-19 efter 43 spelade minuter. Men där tar det stopp för Skövde.

Erik Nilsson kommer då in i AHK och gör det bra. Liksom "Agge" som nu fångar det mesta och dessutom iscensätter flera vassa kontringar där han hittar en vilt löpande Marcus Enström i friläge gång på gång. Det är dessa saker som definitivt vänder matchen i AHK-favör. Jesper Konradsson briljerar med flera geniala pass och bortalagets Robert Lehte får spela på sin absoluta förmåga för att ta några av de avslut som Konny designar.

– Det satt hårt inne idag och vi fick kriga men vi hade bättre ork när vi gick runt på fler spelare. Vi har bra harmoni i gruppen och det ser bra ut inför fortsättningen, säger Erik Nilsson som fick mycket speltid i andra halvlek och gjorde det bra.

Sista kvarten kan de blå lämna Skövde bakom sig målprotokollet och avståndet ökar efterhand och bildar till slut en segermarginal med åtta mål. 31-23 är trots allt en smickrande marginal för hemmalaget. Den hade kanske varit betydligt mindre om Skövde haft lite mer att spela för. Men det blev lite uppgivet mot slutet när AHK malde på och fick bra utdelning på sina försök.

– Alla hjälps åt idag och tillsammans är vi starka. Vår andrafas är som vanligt bra och vi mal ner motståndarna efterhand. Vi kan ett snäpp bättre än så här och jag ser fram emot match på lördag igen, säger Pontus Johansson som haltade oroväckande ett tag men är utom fara.

Alingsås HK – IFK Skövde 31–23 (14–12)

AHK: Marcus Enström 7, Jesper Konradsson 6, Alexander Borgstedt 4, Pontus Johansson 3, Johan Fagerlund 3 (1), Max Darj 2, Johan Nilsson 2, Markus Stegefelt 2 (2), Glenn Andersson, Fredrik Teern.

IFK: Tobias Warvne 8, Rasmus Wremer 6 (1), Kristian Svensson 5, Jonas Samuelsson, Joel Järlfors, Linus Lake, Alfred Ehn.

Målvakter:
* AHK: Mikael Aggefors 16/38=42% + 0/1 7m.
* AHK: Robert Lechte 10/38=26% + 2/5 7m.

Straffar:
* AHK: 4/6.
* IFK: 1/1.

Utvisningar:
* AHK: 2x2 min plus ett rött kort.
* IFK: 8x2 min.

Domare: Michael Johansson & Jasmin Kliko.

Publik: 1 729.
Skrivet av Peter Behrman   
2014-03-06 22:37