Fagerlund_Sko_131023Johan Fagerlund på väg mot ännu ett mål. Foto: Tommy Holl

Få hänger med när "Fagge" sätter fart

Han kortast och lättast i truppen – men Johan Fagerlund har aldrig varit rädd för att ge sig in i närkamper mot betydligt större försvarare. Hans kvicka fötter, snabba skott och stryktålighet gör att han ofta går segrande ur striderna.

– Jag känner mig nog starkare än någonsin, säger 25-åringen.

Förbundskaptenen och kristianstadstränaren sa följande till Kristianstadsbladet efter uddamålsförlusten mot Alingsås HK i Estrad för tre veckor sedan: ”Vi är glesa och inte riktigt vakna. Det blir lite bättre i andra halvlek, men de har ändå en Fagerlund som skjuter över tvåmetersblock och en Konradsson som glider igenom.”

Det Alingsås inte har i centimeter och kilon får kompenseras på andra sätt. Som när Pontus Johansson, Jesper Konradsson och Johan Fagerlund – GT:s krönikör Kjell-Ove Andersson har döpt trion till Knattekedjan – är inne. Trots att de är upp till två decimeter kortare är sina motståndare hittar de ständigt vägar att överlista dem. Johanssons spänst, Konradssons spelsinne och Fagerlunds turbofötter har knäckt många lag de senaste åren.

Det bästa, sett ur ett AHK-perspektiv, är att de bara blir bättre.

– Vi lärde oss mycket från fjolåret när vi inte orkade hela vägen i slutspelet och vi har tränat betydligt tuffare den här säsongen, även när vi har haft tätt med matcher. Det verkar ha varit ett bra upplägg för vi är starkare, snabbare och skjuter bättre. Visst kan man känna sig tung i kroppen ibland, men jag känner mig nog ändå starkare än någonsin, säger Mölndalskillen som gör sin sjunde säsong i AHK.  

Två svåra korsbandsskador gjorde att han bara spelade fyra matcher under sina två första säsonger i klubben, men Fagerlund lät sig inte knäckas av dem. Inte heller av den ledbandsskada han ådrog sig i höstas när han landade på en motståndarfot.

– Tyvärr släpper det inte riktigt i foten. Den gör fortfarande ont och hindrar mig lite.

Ändå har han hittat formen efter EM-uppehållet och målen trillar in i stadig takt, även om målsnittet är lägre än förra säsongen. Men det har också sina förklaringar.

– Ja, dels hade jag en kanonsäsong i fjol och dels fick jag i princip spela nonstop, nu är vi två som delar på det och Pål (Wetterbrandt) börjar oftast. Sedan missade jag ju en del matcher på grund av skadan.

68 mål har det ändå blivit hittills under säsongen, fjärde bäst i laget. Och många av dem har kommit när han trampat förbi trötta försvarare i slutet av matcherna.  

Fem matcher återstår av grundserien och det mål som sattes inför säsongen, att nå slutspel, reviderades under januariuppehållet och fokus sattes då på att placera sig topp fyra, vilket skulle innebära hemmaplansfördel i kvartsfinalserien.

– Vi har tagit fler poäng än vi kanske trodde att vi skulle ta inför säsongen och då blir livet också enklare. Vinster ger en positiv känsla och bra stämning i truppen. Nu tar vi det match för match och försöker sluta så högt upp som möjligt. Vi kommer att göra allt vi kan för att få så bra förutsättningar som möjligt i slutspelet, säger Fagerlund. 

Skrivet av Daniel Vandor   
2014-03-06 15:26