140216_andersson_glenn_kriGlenn Andersson gjorde två mål på två avslut. Foto: Tommy Holl

Alingsås luggade suveräna serieledarna

Tillsammans lyfte ett för dagen högst målmedvetet AHK och kunde ta hem en tajt och tät föreställning efter säsongens bästa första halva när alla blå försvarsfötter studsade runt och gjorde Aggefors jobb enklare.

– Killarna gör det fantastiskt bra idag. De står riktigt bra bakåt i första halvlek, vår bästa i år, och Aggefors får den hjälp han behöver för att vara så bra som han är, säger den assisterande tränaren i AHK Dennis Sandberg.


IFK Kristianstad har en bra statistik i mötena med AHK och en mäktig uppgift väntade de blå denna grå söndag.

Mycket prestige på spel och extra viktigt att vinna just denna match. Dels efter två raka förluster med 27–26, dels för att bortalaget ska ha fortsatt stor respekt för AHK inför vårens slutspel där lagen kan stöta på varandra igen. Historien har ju en förmåga att upprepa sig.

IFK Kristianstads spelare ser till en början ovanligt vilsna ut när de möter snabba och alerta försvars-AHK och flera tvekar när de ska ta avslut och passar vidare istället. Alingsås försvarsspel håller hög OS-klass hela första halvlek.

Tio insläppta på 30 min mot skottstarka Kristianstad är väldigt imponerande. 15 mål stod hemmalaget för och pausledningen 15–10 var stabil men vi har sett det svänga förr mellan de här lagen.

Jesper Konradsson håller i dirigentpinnen och hittar luckor i den orange muren som ingen annan ser. Hans kreativitet är en stor anledning till det goda resultatet första 30. Det kunde varit än godare om de blå haft lite mer is i magen vid några omställningar. Men varför vara girig.

Men en match varar i 60 minuter och det skulle bli tuffare. Ola Lindgren höll säkert ett strängt tal i pausen och framförallt Olafur Gudmundsson och Herdeiro Lucau kom igång rejält i andra halvan och de båda höll så när på att ensamma vända matchen.

– Vi gör en riktigt bra andra halvlek där vi har chansen att avgöra men det sista lilla fattas oss där. Första halvlek är vi inte med och vakna på det sätt vi måste vara när vi möter Alingsås, säger en den fint spelande Herdeiro Lucau i bortalagets bur.

IFK Kristianstad drabbas av flera utvisningar och det hindrar laget från att ta över denna match men de är riktigt nära mot slutet.

Markus Stegefelt får en hel del speltid i matchen och han gör det bra. Han är dessutom tillbaka i gammal fin strafform. Hans spelmål till 25–22 lyser av vilja och bollen studsar vackert in strax under ribban efter tre långa steg förbi orange till avslutet.

Flera blå spelare visar stort mod i andra halvan och stångar sig fram. Sturmerfoulen varvas med modiga mål. Våga och vinn är devisen.

– Väldigt skön seger efter två uddamålsförluster och en grym laginsats, säger Pontus Johansson som hela säsongen störts av småskador men kan vara på gång nu.

Bortalagets Andreas Cederholm tar ett stort skottansvar i andra halvlek tillsammans med Olafur Gudmundsson och när den förre viljemålar in 27–26 vid 28.32 och AHK samtidigt får en utvisning på halsen så vet man, den här matchen kommer att leva till allra sista sekunden.

AHK försöker sig på ett långt sistaanfall i spel fem mot sex men Daniel Tellander får inte till sitt avslut och IFK får en kvitteringschans. Publiken tänder till och stressar Kristianstad till ett avslut som landar utanför stolpen. Slut och hemmavinst med 27-26. Populära siffror på sistone och ruggigt starkt jobbat av hela AHK. Och läktaren.

– Tredje raka 27–26 men nu var det vår tur. Väldigt skönt. Vår målsättning är nu att komma topp fyra. Nu har vi lite enklare motstånd framöver men jag lovar, det är ingen risk för underskattning, säger den alltid lika kreative spelföraren Jesper Konradsson.

Alingsås HK – IFK Kristianstad 27–26 (15–10)

AHK: Markus Stegefelt 5 (4), Daniel Tellander 4, Jesper Konradsson 4, Johan Fagerlund 4 (1), Marcus Enström 3, Pål Wetterbrandt 3, Glenn Andersson 2, Alexander Borgstedt, Johan Nilsson.

IFK: Markus Olsson 7, Olafur Gudmundsson 6, Andreas Cederholm 6, Lars Möller Madsen 2, Daniel Lindgren, Johannes Larsson, Fredric Pettersson, Anton Lindskog, Albin Lagergren (1).

Målvakter:

* AHK: Mikael Aggefors 22/47=47% +0/1 7m.
* IFK: Herdeiro Lucau 18/33=55% + 0/4 7m, Dan Beutler 5/12=42% + 1/2 7m.

Straffar:

* AHK: 5/6.
* IFK: 1/1.

Utvisningar:

* AHK: 2x2 min.
* IFK: 5x2 min.

Domare: Patrick Håkansson & Maths Nilsson.

Publik: 1 997. 
Skrivet av Peter Behrman   
2014-02-16 20:48