Franzén & Sandberg efter Danmark

Alingsås HK:s tränarduo Mikael Franzén och Dennis Sandberg är tillbaka i Sverige efter två dagar i danska Ålborg. Här kommer några svar från Franzén på vad de har gjort och lärt sig.

Vad har du och Dennis Sandberg gjort i Danmark?

– Vi har haft en liten minikonferens på båten över samt tittat på EM, men inte Sverige utan Norge. Vi såg Norge–Island och Spanien–Ungern i Ålborg. Under måndagen kikade vi på Norges träning och pratade med Kent-Harry Andersson under deras träning. Lite samtal om allt möjligt egentligen. En möjlighet för oss att bolla lite med någon annan som inte är med i vår organisation. Dessutom hann vi med att se ett träningspass och match med Norges utvecklingslag och danska ligalaget Mors-Thy innan resan hem, ett lag som tränas av de gamla storspelarna Glenn Solberg och Christian Berge. Sedan försökte vi reda ut halv fjärs och fems och allt vad det heter i Danmark men vi har inte blivit klokare vad det gäller den biten.

Vad har du för koppling till Kent-Harry Andersson?

– Han var min coach och mentor i Sävehof, ett samarbete som dåvarande ordförande Mats Grauers fixade. Det kändes som ett rejält lyft för mig och det stödet har gjort mig till en bättre tränare. Efter tiden i Sävehof har vi ringts lite då och då. Det är alltid kul att ringa eller träffa honom.

Kommer vi få se Kent-Harry hjälpa AHK i framtiden?

– Nej, det är inte så troligt då han nu har uppdrag i det norska handbollsförbundet, vilket tar upp mycket tid. Vi pratas vid lite i telefon och i med det fick vi chansen att komma över till Danmark och helt förutsättningslöst titta på och prata lite handboll.

Vad kan AHK lära från det norska landslaget och deras upplägg?

– Man kan alltid lära sig en nya saker vad det än gäller och det är viktigt för både mig och Dennis att inte fastna utan vi vill vidare. Norge har en intressant satsning på landslagshandboll med många samlingar för att utveckla individer som vi kan lära oss en hel del av tror jag. Sedan är det alltid viktigt att ifrågasätta vårt sätt att arbeta och jämföra för att det skall bli så optimalt som möjligt.

Hur går det för Sverige i EM?

– Det var en härlig och viktig seger i går mot Montenegro och jag tror att vi också slår Vitryssland, men att det blir tuffare mot Kroatien. Mellanrundan är tuff men inte omöjlig. Semifinal säger jag, men då måste försvar och målvaktsspel fungera klockrent.

Skrivet av Daniel Vandor   
2014-01-14 11:16