Konradsson_131222_SavehofJesper Konradsson fick pris som AHK:s bäste spelare. Foto: Tommy Holl

Skön derbyseger mot IK Sävehof

Alingsås HK tog hem en slutspelsliknande och tuff thriller när de besegrade IK Sävehof med 32–31 (19–14). Matchen innehöll många utvisningar och bland annat fyra röda kort, två för vardera laget, men också mycket fint spel.

– Härliga två poäng men lite oroligt på bänken i slutet. Där glänste vi inte. Det blev ryckigt med alla utvisningar (20 blå minuter totalt). Men det blir lätt så när man är mer het än kall, säger tränaren i AHK, Mikael Franzén.

Det var en underbar inramning när IK Sävehof gästade Estrad och Alingsås två dagar före jul och även säsongens bästa publiksiffra, 2 476 var på plats. Och vilka julklappar det bjöds på. Det small mest hela tiden. Var det inte målen som visslade in som tidiga nyårsraketer så var det ljudlig kroppskontakt av tredje graden.

IK Sävehof har verkligen hittat rätt på slutet och har på de två senaste matcherna gjort hela 69 mål. Alingsås HK släppte in 36 senast mot Lugi. Upplagt för nytt målkalas? Ja, det var en av frågorna inför detta derby. Och många mål blev det.

AHK har förlorat de två senaste mötena mot Partillelaget. Bortamötet i serien och sista träningsmatchen innan seriepremiären. Så det var upp till bevis för hemmalaget som gärna ville fortsätta förbli obesegrade hemma i årets serie.

AHK var på tårna från början men Sävehof steget efter. Båda lagen tryckte ordentligt i sina respektive anfall för att hitta snabba och effektiva avslut. AHK lyckades bäst efter en snudd på perfekt första halvlek. Om det inte vore för några borttappade bollar och någon onödig utvisning. Sävehof tycktes mer överraskade och lite bortkomna.

Jesper Konradsson glänste i första halvan och mycket beroende på honom fann Sävehof det bäst att byta målvakt vid ställningen 14-10. Peter Johannesson hade då knappt fått fatt i ett enda blått skott. In med Niklas Kraft i stället som fångade såpass mycket mer att paussiffrorna stannade vid 19-14 efter att AHK stundtals dominerat eftertryckligt.

- Det var hårt idag men inte för hårt. Jag fick inte så många lägen på kanten som annars. Sköna poäng och härlig seger i alla fall. Nu väntar den jobbigaste bortamatchen med långresa. Men den ska vi ta, säger Daniel Tellander.

Sävehof tvingades ofta till avslut från svåra lägen när spelet blev uppställt. Det kändes som om tränare Franzén med såväl försvarserfarenhet som tränare i Sävehof hade bra koll på Sävehofs intentioner som ofta gick i stå såväl framåt som bakåt. Målvakten Mikael Aggefors nådde fina 48 i räddningsprocent första 30.

– Fantastisk inramning med allt folk på läktarna. Det var hårt men det är så här handboll ska vara. Nu laddar vi om inför mötet med Rimbo och det ska inte vara några problem att tända till igen, säger Fredrik Teern, en av fyra spelare som fick rött kort ikväll.

I andra halvlek var ledningen för de blå som mest uppe i åtta bollar vid 24-16 när AHK fick spela sex mot fyra under två minuter men efter det visade Sävehof stor moral och kämpaglöd. Trots två röda kort så krympte hemmalagets försprång bit för bit. Alingsås hade så dags spelat väldigt bra i numerärt underläge men då vände det och Sävehof fick klart bättre utdelning, ledda av starke Tobias Albrechtson.

Trots klara 31–26 till de blå efter 24 minuter blev det dramatiskt mot slutet när AHK endast orkade göra ett enda mål sista sex minuterna. Men ett tappert Sävehofförsvar fick motvilligt ge sig i slutsekunderna och hemmalaget kunde andas ut efter en svettig batalj där de visade mest mod när det som mest krävdes.

Smolk i glädjebägaren var att Pontus Johansson drabbades av en fotskada en bit i andra halvan. Lagets tredje den här hösten. Tungt.

– Vi förstör det för oss själva med vår första halvlek. Vi är inte med, vi är inte där. Vi är hundra gånger bättre i andra halvan då vi visar en moral vi ska vara stolta över, säger en besviken Oskar Ysander i Sävehof som ikväll satte sex av sju.

Nu väntar Rimbo borta och det blir inte mycket till julefrid för AHK. Men efter det finns desto mer chans till vila och rehabilitering under januari när EM spelas. Det är efterlängtat på mer än en fot.

Alingsås HK – IK Sävehof 32–31 (19–14) 

AHK: Jesper Konradsson 7, Daniel Tellander 4, Max Darj 4, Markus Stegefelt 4 (4), Pål Wetterbrandt 3, Pontus Johansson 3, Johan Nilsson 3, Fredrik Teern 2, Glenn Andersson, Johan Fagerlund.

SAV: Victor Fridén 7 (3), Oskar Ysander 6, Tobias Albrechtson 4, Viktor Ottosson 4, Mattias Thynell 3, Eric Forsell Schefvert 3, David Florander 3 (2), Sebastian Karlsson.


Målvakter:

* AHK: Mikael Aggefors 16/42=38% + 0/4 7m, Alexander Johnsson 0/1 7m.

* SAV: Peter Johannesson 10/33=30% + 0/2 7m, Niklas Kraft 3/7=43% + 0/2 7m.


Utvisningar:

* AHK: 10x2 min.

* SAV: 4x2 min plus ett rött kort.

Domare: Rickard Canbro & Markus Winberg.

Publik: 2 479. 
Skrivet av Peter Behrman   
2013-12-22 20:36