Aggefors_RIK_131017Mikael Aggefors kan se tillbaka på ett lyckosamt år handbollsmässigt. Foto: Tommy Holl

Aggefors vill avsluta året med två segrar

Storspel under våren, landslagsdebut, assistkung, en stabil höst och uttagen till bruttotruppen inför EM – handbollsåret 2013 har varit intensivt och händelserikt för AHK-målvakten Mikael Aggefors.

– Nu återstår två matcher och vi ska försöka klämma ur det sista vi har och vinna dem, säger han.

Julaftonen har alltid varit en speciell dag för familjen Aggefors och årets blir än mer känslosam. Det blir den första julen utan Mikaels pappa Arne, IFK Tumbas starke man, som avled tidigare i år.

– Pappa fyllde år på julafton så vi firade alltid honom halva dagen tillsammans med vänner och sedan firade vi jul andra halvan. Det kommer att bli tomt och vi kommer att sakna honom mycket, säger Mikael som på nyårsaftonen är tillbaka i Alingsås för att spela Homma Cup i Stadskogshallen, en fotbollsturnering där hela överskottet går till Arne Aggefors minnesfond.

Det finns dock en reservation för Aggefors medverkan och det är om någonting skulle hända med EM-målvakterna Mattias Andersson eller Johan Sjöstrand. Aggefors är uttagen som reserv på hemmaplan och ska vara redo om förbundskaptenerna ringer in honom under landslagets samling i mellandagarna eller under EM-slutspelet i Danmark i januari.

– Jag får väl ta det lite lugnt med julmaten. Nej, men ärligt talat så tror jag att jag är en bra bit från att spela EM, men man vet ju aldrig. Jag får kanske göra en ”Zacke” (Mattias Zachrisson, som blev inkallad till OS-finalen 2012 och fick en silvermedalj utan att ha spelat en sekund). Det var ingenting jag hade räknat med, att bli uttagen i bruttotruppen, men det är en kul bonus, säger han.

Vad krävs för att vara med och slåss om de ”riktiga” platserna i truppen?

– Jag behöver nog byta liga för att konkurrera. De andra målvakterna vi har spelar i bästa ligan och möter världsspelare varje vecka.

Har du hört något nytt från Bundesliga?

– Nej, det har varit lugnt ett tag. Och samtidigt så har jag det så bra här i Alingsås, både med handboll, jobb och socialt, så det ska till något riktigt bra anbud om det ska bli aktuellt. Skulle något dyka upp så får jag i så fall väga för- och nackdelarna mot varandra.

Under höstsäsongen har Alingsås HK och Mikael Aggefors vunnit tolv matcher och ligger trea i tabellen. Aggefors har elitseriens tredje bästa räddningsprocent och toppar målvakternas assistliga överlägset. Med 41 målgivande passningar är det hela 25 assist ner till nästa bästa målvakt i den ligan.

Hur trött är du på tjatet om alla assists?

– Haha, jag vet inte. Det blir ju mycket snack om det, men det blir det ju om allt som sticker ut. Nu blev jag utbytt mot Lugi senast och fick se en löpsedel dagen efter om att jag var knäckt, då var det det som stack ut. Det hade det knappast gjort om jag blivit utbytt tidigare under hösten. Det är sakerna som sticker ut som det snackas och skrivs om.

Jesper Konradsson, som vann elitseriens assistliga i fjol har gått förbi dig nu, 43 mot 41. Hur ska du ta tillbaka den interna förstaplatsen?

– Jag får skylla på att ”Konny” får fler chanser, vi får ju anfall vare sig vi släpper in en boll eller inte. Nu släppte vi in 36 mot Lugi senast och blir det inga räddningar så får jag inte många chanser att kasta. Skulle jag vara anfallsspelare så kanske jag skulle haft fler (skratt).

Vilken position hade du spelat på om du varit utespelare?

– Det vete sjutton. Jag gjorde nog rätt som ställde mig i målet.

Men skottkraften är det inget fel på i alla fall. Jag har fått tillåtelse att avslöja vem som skjuter hårdast i laget. Hur hårt sköt du?

– 114 kilometer i timmen, Pontus (Johansson) var tvåa på 113. Vi har inte gjort några fler mätningar efter det och jag tycker inte vi behöver göra föer helller...

I kväll spelas årets sista hemmamatch och Sävehof från Partille står för motståndet. AHK är alltjämt obesegrat i elitserien i Estrad Alingsås, men Sävehof är ett av bara två bortalag som har vunnit i arenan. Kristianstad vann en av kvartsfinalerna i våras, Sävehof vann Fahlgrens minne i september.

– Det är en väldigt viktig match och det hade varit fruktansvärt skönt att vinna för att få lite bekvämare avstånd nedåt i tabellen. Men Sävehof är ett bra lag, men betoning på just lag. Förra året handlade mycket om Bliznac och Tönnesen, nu är de mer beroende av varandra och har gjort det riktigt bra. De är ett av elitseriens formstarkaste lag just nu. 

Skrivet av Daniel Vandor   
2013-12-22 14:59