Stegefelt_RIK_131017Markus Stegefelt vid strafflinjen. Foto: Tommy Holl

Stegefelt vill sänka moderklubben

Sviten på elva raka elitseriematcher i rad utan förlust fick ett plötsligt och smärtfullt slut  när Alingsås HK i lördags blev avklätt i Kristianstad. Nu ligger fokus på att hålla hemmasviten vid liv – AHK är fortfarande obesegrat i Estrad Alingsås i elitseriesammanhang.
– Det ska vara jobbigt att komma till Estrad och möta oss, vi har visat att vi är oerhört starka där, säger straffspecialisten Markus Stegefelt.

Medan många AHK-are mer än gärna minns tillbaka på SM-finalen 2009 finns det en spelare i dagens trupp som fick lämna Globen besviken. Markus Stegefelt, som månaden innan fyllt 15 år, försökte heja fram sin moderklubb Guif till ett första historiskt SM-guld, men fick i stället se Alingsås vinna.

I dag ser han dock gärna en Guif-förlust.

– Det är klart att det är lite speciellt att möta sin moderklubb, men det är inget man tänker på när matchen väl är igång. Då vill jag gå in och avgöra, säger Stegefelt, som sommaren 2009 bytte till lokalkonkurrenten HK Eskil och som sedan ett och ett halvt år tillbaka spelar för Alingsås HK.

I dag ställs han mot flera av sina tidigare lagkamrater.

– Målvakten Ossian Krödel och jag spelade tillsammans i alla år, vi spelade i det sämre av de två Guiflagen då. Sen har jag spelat med flera andra också i olika sammanhang, som Emil Andersson och Daniel Ekman.

Tvåmetersmannen Stegefelt har fått begränsat med speltid i det uppställda spelet, men när det väl är dags för straffkast är 19-åringen given. 32 av hans 42 mål den här säsongen har kommit från just sjumeterslinjen.

– Jag fick chansen att slå en straff mot Skånela förra säsongen och satte den, sen rullade det bara på. Det tog ett bra tag innan jag missade någon straff. I år började det ungefär lika bra, men nu på slutet har jag missat ett par stycken.

Bland annat blev det två missar på tre försök mot Kristianstad i lördags, även om han tycker att han borde satt den första på Dan Beutler.

– En del målvakter lägger jag mycket tid på att läsa in, men Beutler är svår eftersom han agerar så olika varje gång. Han slänger sig mycket och då brukar det funka att skjuta lågt, men jag drog den för hårt i backen så att den studsade över. Det var surt, säger Stegefelt.

Hur många olika varianter har du?

– Svårt att säga, men det finns en del att välja på. Vissa använder jag oftare, men det beror inte på att de är mina favoriter, utan att jag vet att de funkar.

Hur mycket tid lägger du på straffträning?

– Väldigt lite, jag kanske tränar straffar en gång i månaden. Mycket sitter i ryggmärgen, jag fick alltid slå straffarna i ungdomslagen, även om jag är effektivare nu. Däremot tittar jag mycket på andra straffskyttar. Jag tycker till exempel att Uwe Gensheimer har ett fantastisk register. Och jag har kollat mycket på Drotts motståndare i Champions League, hur deras straffskyttar gjort.

Straffmål i all ära, men Markus Stegefelt hoppas vill vara på planen oftare än när det bara vankas straffkast. Hittills har han oftast fått stå tillbaka för Pontus Johansson och Alexander Borgstedt.

– Det är ju otroligt bra spelare, så det är inte lätt att slå sig in, men det är klart att jag på sikt vill vara mer än bara straffskytt. Det är klart att det är frustrerande ibland, alla vill ju spela.

Vad behöver du förbättra för att få mer speltid tror du?

– Jag vet att jag behöver bli bättre på genombrott för att bli en mer komplett spelare. Skottet är min styrka, men det går att förbättra mycket där också.

Hur går det mot Guif i kväll? 

– Jag tror att vi vinner med 26–23. Jag hoppas få lite speltid och ser mig själv göra fem mål totalt. Men Guif är ett bra lag som aldrig går att räkna bort. Det spelar ingen roll vilka spelare de tappar, de fortsätter att ta sina poäng år efter år.

Vad har ni lärt er från förlusten i Eskilstuna i höstas?

– Att vi inte får göra så många tekniska fel, Guif är för bra på att uttyttja dem. Sen måste vi förstås få stopp på deras kontringar, vi har inte råd att släppa Mathias Tholin och Daniel Pettersson för många gånger. 

Skrivet av Daniel Vandor   
2013-12-11 13:12