Nilsson_Johan_H43_131123Johan Nilsson används både som högernia och högersexa i anfallet. Foto: Tommy Holl

”Måste hela tiden vara ödmjuka” 

Efter segern hemma mot Redbergslid den 13 oktober har ingenting kunnat stoppa Alingsås HK. I kväll kan den tionde raka segern spelas hem, men får man tro Johan Nilsson så har laget kvar båda fötterna på jorden.

– Vi kan inte tro att vi är något bara för att vi har vunnit en del på slutet, utan vi måste fortsätta att jobba stenhårt varje match. Och Drott hemma är verkligen ingen lätt uppgift, det är ändå de svenska mästarna vi ska möta, säger 21-åringen från Stenkullen.

Förra året fick Johan Nilsson sitt stora genombrott i AHK-tröjan. När han fick sina chanser tog han dem och blev en av lagets absolut viktigaste spelare. Framåt kunde han spela på både högernio och på kanten och bakåt blev han en stabil och svårpasserad tvåa.  Ett påstående som tränaren Mikael Franzén skriver under på:

– Han var en av de stora anledningarna till att vi överraskade Handbollssverige då. Det är en oerhört seriös spelare och han var och är en väldigt viktig spelare för vårt lag. Han har inte fått så mycket speltid hittills i år, vilket till viss del hämmat hans utveckling, men i den senaste matchen mot H43 var han mycket bra, säger Franzén.

Johan Nilsson:

– Speltid är något man förtjänar och jag var lite övertränad i början av säsongen, men de senaste veckorna har det känts betydligt bättre. Bakåt har jag egentligen känt att det gått bra och att jag utvecklats från förra året, men jag måste visa mer framåt också. Det är klart att man alltid vill spela, men så länge laget går bra så är det svårt att klaga. Det skulle vara en annan sak om vi bara förlorade, då kanske man hade känt på ett annat sätt att man skulle vara på planen så att man kunde förändra.

Hittills i höst har Nilsson gjort 18 mål och fyra assist, varav fyra av målen och hälften av de mål­givande passningarna kom i segermatchen mot H43 senast. Mål gjorde han såväl från kanten som från niometer och i andrafaskontring.

Var spelar du helst, nia eller kant?

– Jag får faktiskt den frågan ganska ofta. Egentligen spelar det inte så stor roll, det viktigaste är att jag får spela. Båda har sin tjusning. Ser man bara till avslut så är det roligare på kanten, då blir det mer en duell mot målvakten, men på nio meter är man ju delaktig i spelet på ett annat sätt och får ha bollen mer. Sen kan jag känna att jag inte har det skottet jag skulle behöva som skytt, men kommer jag i fart så brukar det gå bra.

I kväll är det alltså svenska mästaren HK Drott Halmstad som kommer på besök. Hittills har inget bortalag besegrat AHK i en seriematch i Estrad Alingsås.

– Det har vi förstås koll på, vi är ett starkt hemmalag. Men Drott är också ett bra lag, annars skulle de inte ha vunnit SM-guldet i våras. De har ju dessutom spelat Champions League i höst och fått ett annat tempo i benen.

Vad vet du om dem spelmässigt?

– Vi förlorade borta och vann hemma förra året. De har många duktiga spelare med duktiga ytternior, vassa kontringsspelare och en bra målvakt.

Ni har nio raka segrar, blir det en tionde också?

– Det hoppas jag, men det gäller att vi i så fall gör vårt bästa. Vi måste hela tiden vara ödmjuka och jobba hårt, annars är det torsk direkt.

Hur gör ni för att inte sväva iväg efter alla segrar?

– Vi tar hela tiden en match i taget och jobbar hårt på att inte sjunka ner i sämre tempo och intensitet på träningarna. Det blir tävling även på träningarna och det är bra. Vi har ju en så bred trupp och konkurrenssituationen gör att alla hela tiden måste göra sitt yttersta på träningarna för att få spela på matcherna.

Skrivet av Daniel Vandor   
2013-12-01 12:33