tellander_hammarby_20131113
Daniel Tellander visade klass i segermatchen mot Hammarby. Foto: Tommy Holl

Övertygande seger för Alingsås HK

Det var jämnt till en början, desto ojämnare till slut när AHK tog sin sjunde raka skalp. Det slutade 30-20 när hemmalaget höll farten uppe och Hammarby tappade sin.

– Jag tycker kanske inte att vi är så bra bitvis idag men Agge gör några fina räddningar när det krisar lite. Och i andra halvlek gör vi det riktigt bra när vi trycker till, säger tränare Mikael Franzén.

Sluga, smarta Hammarby på besök. Vad kunde publiken vänta sig av laget med storskyttarna Martin Dolk och Richard Hanisch samt den spelskicklige Josef Pujol?

Det låg lite i luften att det skulle bli tufft för hemmalaget efter alla framgångar senaste månaden. Det var idag exakt en månad sedan segersviten inleddes. Vilka i AHK var ikväll villiga att göra det lilla extra för att hålla fortsatt liv i sviten? Och hur mycket skulle laget sakna den fotskadade och för motståndarna ständigt oberäknelige Johan Fagerlund i sin jakt på sjunde raka segern?

Men det var ikväll Mikael Franzén och laget visade att de är mogna ta ett steg till, framåt, uppåt genom att fortsätta vinna. Ett lags styrka avgörs ofta av att andra än de ordinarie profilerna kliver fram och tar ansvar. Ikväll gjorde man det med en finfin laginsats.

Men det började lite tungt för de blå med 0-2 i baken direkt. En punktliknande indian ligger och stör Jesper Konradsson när han bygger hemmalagets spel. Då får han vila ett tag och AHK gör sex raka och går oväntat lätt fram till 6-2 efter knappt 11 minuter.

– Jag fick spela lite längre ut även i denna match men då kommer ju lägena bakom och insticken istället. Många lag spelar offensiva försvar numera och vi får lära oss hantera det också, säger Jesper Konradsson.

Hammarby tar en timeout men får ingen större effekt på den men gör i alla fall två snygga (och identiska mål) när Martin Dolk levererar snygga pass till Alexander Morsten som sätter fem mål på lika många försök i första halvan. Hammarby spelar med små marginaler men hänger med skapligt till paus där AHK leder med 15-12 trots flera tappade bollar i bra lägen.

En eloge till Hammarbys målvakt Pontus Espling som överglänser Mikael Aggefors i första halvlek med många fina räddningar. De flesta på försök centralt i banan. Från kanten nätar AHK säkert mest varje gång. Särskilt Marcus Enström som sätter fem av sex, ett av dem en riktig stöld och ett på egen retur.

- Det var skönt att sätta några från början idag. Jag fick fina passningar där. Skönt för jag har haft det lite motigt i inledningarna tidigare, säger AHK:s bäste för kvällen Marcus Enström.

I andra halvlek är AHK distinkta och bjuder aldrig in Hammarby i matchen mer. Alexander Borgstedts viljemål fram till 21-15 efter 12 minuter kändes som ett tidigt avgörande.

- Det blev några sköna mål från breda lägen idag, det finns hål där har jag upptäckt. Det känns jättebra nu, vi spelar bra där bak och "Agge" gör det han ska och vi kontrar bra, säger en nöjd Alexander Borgstedt.

Matchen i matchen mellan Josef Pujol och Jesper Konradsson vanns av den senare. Härligt att se två sådana spelgenier på varsin halva. Och så denne Aggefors som blandar makalösa räddningar med snygga precisa utkast till vilt anfallslöpande blå kamrater.

Markus Stegefelt får en del speltid på slutet och visar finfin speluppfattning när han frispelar såväl Glenn Andersson som Daniel Tellander. Markus 29-20 höll absolut toppklass. Hårt nära stolpen långt utifrån.

Det slutade 30-20 efter det att Fredrik Teern snott bollen i slutsekunderna och på egen hand fixade till sista struten. Då gjorde det inget att Max Darj straffades med ett rött kort när han hade händerna på fel ställe.

- Alingsås var för bra för oss idag. Jag och Josef (Pujol) får ta ett stort ansvar men vi får dålig utdelning idag. Då blir det inte bättre än så här, säger en besviken Richard Hanisch som redan efter 23 minuter hade fått två utvisningar på sig.


Alingsås HK – Hammarby IF 30–20 (15–12)

AHK: Marcus Enström 6, Daniel Tellander 6, Alexander Borgstedt 4, Fredrik Teern 3, Pontus Johansson 3, Johan Nilsson 3, Glenn Andersson 2, Markus Stegefelt 2 (1), Jesper Konradsson.

HAM: Alexander Morsten 5, Richard Hanisch 4, Josef Pujol 3, Jonatan Wenell 2, Johan Nilsson 2, Rasmus Andén, Nils Pettersson, Martin Dolk, Anders Wiik Rydberg.

Målvakter:

* AHK: Mikael Aggefors 14/34=41%.
* HAM: Pontus Espling 19/43=44% + 0/1 7m, Daniel Svensson 0/5=0%.

Utvisningar:

* AHK: 2x2 min + ett rött kort.
* AHK: 3x2 min.

Domare: Michael Johansson & Jasmin Kliko.

Publik: 1 820
Skrivet av Peter Behrman   
2013-11-13 22:06