wetterbrandtPå Wetterbrandt har gjort 19 mål och 12 assist hittills i höst. Foto: Tommy Holl

Pål backar inte för extra ansvar

När Johan Fagerlund skadades tidigt mot Redbergslid i lördags fick Pål Wetterbrandt kliva in och dra ett ännu tyngre lass än vanligt. Och han är redo att ta ansvar även i dag när AHK jagar sjunde raka segern.
– När jag var borta klev Johan fram och gjorde jättebra insatser, så nu är det väl min tur att ge tillbaka , säger 27-åringen.

Alingsås är på inget sätt en ny bekantelse för Pål Wetterbrandt. Redan 2006 kom han till Nolhagahallen med moderklubben IF Hallby och försökte spela AHK ur elitserien och så sent som förra våren tillbringade han en hel del tid i kommunhuset som en del av utbildningen till personalvetare. Då visste han inte att han några månader senare skulle komma att representera stadens handbollsklubb.

Wetterbrant tillhörde då HK Aranäs från Kungsbacka, men han och laget fick ingen möjlighet att försöka spela sig kvar i elitserien, utan förbundet tvångsdegraderade klubben redan innan kvalseriens början på grund av den trassliga ekonomin.

– Det är klart att det var tungt. Vi hade kämpat i motvind, men hade en bra stämning i truppen och vi klarade det enda hindret efter det andra, sedan kom beskedet och luften gick ur oss helt, säger han.

Av alternativen att följa med Aranäs ner till allsvenskan, sluta med handbollen eller gå till en annan elitserieklubb så kändes det tredje som det bästa. Och valet föll på Alingsås HK.

– Mikael Franzén lämnade Aranäs bara någon dag efter att jag blev klar för dem (2010), men det kändes ändå som att jag indirekt lärde känna honom. Han hade hafe en bra påverkan i föreningen och det var många rövarhistorier om honom i bussen. Och sedan hade jag ju Dennis (Sandberg) som tränare och spelade med både Alexander Borgstedt och Fredrik Teern, så Alingsås kändes som en riktigt bra lösning.

Två av Pål Wetterbrandts styrkor är hans aviga skott och försvarsspel. Förra året blev det till exempel 109 mål och tvåvägsspel i runt 55 minuter per match, men han har också utvecklat förmågan att spela fram sina medspelare till mål. Mycket tack vare förre världsmästaren och AHK-spelaren Johan Petersson.

– Jag spelade med och hade honom som tränare under flera år i Hallby och fick träna väldigt mycket på utspel. Assisterande tränaren sa hela tiden att jag alltid skulle spela ut bollen, sedan skulle Johan få välja om han ville ta avslut eller inte. Jag kastade många bollar ut till inkast innan de började sitta, säger Wetterbrant och skrattar.

– Däremot känner jag att jag skulle behöva bli bättre på att hitta linjespelaren, men jag tycker ändå att det går bättre och bättre där.

Hittills i höst har det blivit 19 mål och 12 assist på de sex matcher Wetterbrandt har spelat. Tre matcher missade han på grund av en lunginflammation, bland annat bortamatchen mot Hammarby.

– När jag var borta klev Johan Fagerlund fram och gjorde jättebra insatser, så nu är det väl min tur att ge tillbaka när han tyvärr är borta. Jag tycker att samarbetet har funkat väldigt bra. Det är klart att det finns en egoistisk sida där man alltid vill spela själv, men man inser rätt snabbt att det viktigast att det går bra för laget. Spelar man hela matchen orkar man inte blåsa på både framåt och bakåt, men när vi har möjligheten att byta med varandra kan vi vara starka matchtiden ut.

Ni ligger tvåa i elitserien. Är ni så bra som tabellen visar?

–Jag vet inte, det åretstår väl att se. Men vi vill ju i alla fall vara med där uppe och har visat att vi kan. Vi har satt oss i situationer som gjort att vi har kunnat vinna. Det har varit många jämna matcher i höst och vissa har vi kanske vunnit på tur, andra på att vi har en bredd i laget som gör att vi orkar.

AHK-tränaren Mikael Franzén har bara gott att säga om Pål Wetterbrandt:

– Det är rn spelare som hade stora problem med sina ljumskar förra året men ändå levererade match efter match i elitserien. Hos oss så har han fått ordning på sina ljumskar och därmed är han mer genomtränad vilket gör att han blivit lite rappare. En lurig spelare som är kapabel att göra mål oavsett speltid egentligen och han passar bra in i vårt halvdistansspel. Dessutom en mycket bra kille i truppen som bidrar både på och vid sidan av planen.

Skrivet av Daniel Vandor   
2013-11-13 10:47