fredrik_teern_malmo
Fredrik Teern stod för en storstilad insats mot HK Malmö, såväl framåt som bakåt. Foto: Tommy Holl

Femte raka segern för Alingsås HK

Ett i hög grad fokuserat och viljestarkt AHK plockade ytterligare två elitseriepoäng mot starka Malmö. Detta efter en tuff och stundtals hård men också snygg match med många utvisningar.

– Vi fick ställa om lite när Stian Tönnesen inte kom till spel men det blev aldrig riktigt nervöst. Vi vinner trots lite hackigt spel och lite dålig rörelse framåt emellanåt. Två sköna poäng, konstaterar tränare Mikael Franzén.

HK Malmö på besök som har inlett årets serie högst övertygande men skulle förmågan och självförtroendet räcka för att snuva hemmalaget på två poäng? Det skulle bli första gången och första segern någonsin i Alingsås i så fall.

Bortalagets på förhand fruktade trio Nicolaj Koch-Hansen, Mirsad Pecikoza och Adam Lönn ville säkert gärna bjuda Alingsås på en riktig åktur. En sak som förbryllade lite på förhand var att Malmös Stian Tönnesen var med i laguppställningen men bara där. Hur mycket skulle Malmö sakna sin starka mittnia? Inte så mycket visade det sig när hans ersättare Robert Månsson gjorde det bra.

Matchstarten blev målsnål med flera skottmissar och några tekniska misstag. Daniel Tellander hade en tung start men gav inte upp och hittade rätt senare. Malmö tog ett tidigt grepp med en tvåmålsledning efter åtta minuter och då hittade de luckorna i AHK-muren. Räddade inte Nebojsa Simic i Malmöburen så var det slarviga blå skott. Malmö bygger upp sina anfall med ro och har mycket tålamod i väntan på rätt läge. Men sedan får hemmalaget tag i tillställningen. Det ser bättre ut i såväl anfall som försvar och AHK går till ledning med 11–8 efter 20 minuter. Starkt och tätt försvarsspel av de blå.

Strax efter det får bortalaget två man utvisade men lyckas klara den pärsen genom att spela 1–1 de minuterna. Matchens grannaste passning kommer efter 25 min när AHK-målvakten Mikael Aggefors hittar Daniel Tellander med smörpassning över hela banan och Daniel nätar kallt. Fredrik Teern glänser sedan med två raka avslut där bollen bara dansar in. Malmö avslutar första halvan svagt och AHK går till pausvila i ledning 15-11.

– Min bästa match i AHK-tröjan hittills. Det flöt på fint både framåt och bakåt efter det att jag hade missat mitt allra första skott, säger Fredrik Teern.

Andra halvlek börjar med en Malmöstraff när AHK-försvaret täcker innanför. Detta hände några gånger i kväll. Men AHK kontrar vackert och effektivt i andra halvan och när Malmö får tre (!) man utvisade samtidigt är det inte längre något snack. Detta trots ett målfyrverkeri i mitten på halvleken när det duggar tätt och rätt från båda håll. Matchens lirare Marcus Enström lyckas i stort sett med allt både bakåt och framåt och får ihop hela åtta kassar.

Pål Wetterbrandt gör det bra i kväll. När det uppställda spelet går i stå lossar han bössan och sätter ett par viktiga mål som ger lugn. Pål skänker i år en saknad variation till det naturliga AHK-spelet med sina luriga snabba skott från nio meter. Och när Alexander Borgstedt avlossar ett sällan skådat underarmsskott som tar i ribbans underkant (att den höll!) går ett sus genom Estrad. Säkert det snyggaste målet han aldrig gjorde.

- Skönt att sätta mina straffar i dag även om Simic hade händerna på en. Nu siktar jag på att komma med i startuppställningen, säger Markus Stegefelt.

Efter 24 minuter gör Marcus Enström ett kantmål som hade platsat bland storverken på stadens museum. Han fångar en retur och smeker in 27-22 bakom en chanslös Nebojsa Simic. Publiken tjuter av hänförelse. Där är det klart och Malmö ser lätt uppgivet ut när Jesper Konradsson har egen lekstuga sista fem. Och visst var det skönt på något vis att planens båda bästa AHK:are för dagen; Teern och Enström fick sätta de sista två målen.

- Vi måste vara kallare och inte låta vår frustration gå ut över domarna. Det är svagt av oss och vi måste lära oss av det, säger den tunge och skottsäkre Mirsad Pecikoza i Malmö besviket.

Alingsås nu trea i serien med en match mindre spelad än lagen ovanför. Och på lördag väntar "Slaget om Göteborg". AHK möter då Redbergslids IK i Scandinavium i Göteborg.

Alingsås HK – HK Malmö 32–26 (15–11)

AHK: Marcus Enström 8, Daniel Tellander 5, Jesper Konradsson 5, Fredrik Teern 5, Pål Wetterbrandt 3, Markus Stegefelt 3 (3), Max Darj, Pontus Johansson, Johan Nilsson.

HKM: Robert Månsson 5, Adam Lönn 5, Nikolaj Koch-Hansen 4, Mirsad Pecikoza 4, Thomas Varsamis 4 (4), Carl-Johan Andersson 2, Alexander Hansen, Linus Persson.

Målvakter:

* AHK: Mikael Aggefors 23/45=51% + 1/4 7m, Alexander Johnsson 0/1 7m.
* HKM: Nebojsa Simic 11/34=32% + 0/3 7m, Henrik Nordlander 0/6=0%.

Utvisningar:

* AHK: 2x2 min.
* HKM: 5x2 min + ett rött kort.

Domare: Patrick Håkansson & Maths Nilsson.

Publik: 1 743. 

Skrivet av Peter Behrman   
2013-11-06 22:12