130928_KonradssonJesper Konradsson har blivit bättre och bättre under hösten. Foto: Tommy Holl

Konradsson närmar sig storformen

Hela elitseriens assistkung förra säsongen – den här började desto tyngre för AHK:s spelmotor Jesper Konradsson. I de två senaste segermatcherna har dock  19-åringen fått det att lossna på planen.
– Jag har inte känt någon stress, utan vetat att det skulle lossna, säger han.

Mikael Aggefors har under säsongens inledande sju matcher inte bara tagit på sig rollen att stoppa motståndarnas bollar, utan även servera medspelarna med målgivande passningar. AHK-målvakten ligger faktiskt på tionde plats bland samtliga spelare i serien med sina 18 assist, de flesta till Daniel Tellander eller Marcus Enström på kanterna.

En som klättrat rejält i den listan på sistone är Jesper Konradsson, AHK:s unge spelfördelare. Förra säsongen var han elitseriens bäste framspelare med 113 assist, ett snitt på över fyra per match. Efter en tung inledning på säsongen, där han knappt stått att känna igen, har han dock visat prov på sin skicklighet och sitt handbollskunnande igen. Sex mål och sju assist är hans facit mot IFK Skövde och Ystads IF.

– Egentligen har jag känt att jag varit på gång längre än vad jag lyckats visa på matcherna. Eftersom jag var iväg med landslaget under sommaren fick min försäsongsträning fortsätta längre än vanligt och det tar ett tag att vänja sig vid både hård träning och matchande. Över huvud taget tränar vi hårdare i år.

På vilket sätt syns den hårdare träningen?

– Det är klart att vi fortfarande har fokus på kommande motståndare, men det är inte lika mycket som förra året. Vi har större mål än att bara vinna nästa match. Förra året orkade vi inte riktigt fysiskt i kvartsfinalen och det har vi lärt oss av. Nu kan vi trycka på rejält även om det är dagen innan match, vi har ett högre tempo och mer explosiv träning. Jag tror att det har tagit ett tag för oss att vänja oss, vi är många som haft en tyngre inledning på serien. Nu känns det som vi verkligen har kommit igång. Vi har ingen som på egen hand smäller in tio bollar, utan vi är beroende av varandra för att det ska fungera. 

Förutom passen tillsammans med laget tränar Konradsson tre gånger i veckan på handbollsgymnasiet i Göteborg. Han försöker dessutom, så ofta det går, klämma in extra gympass.

– Har vi en håltimme försöker jag gå och träna, vi har det så bra där med gymmet 50 meter från skolan. Och vi har det så otroligt mycket bättre nu i Estrad också när vi har ett gym på plats.

Ingen risk att du tränar för mycket?

– Nejdå, det är ingen fara. 50 procent av min träning fokuseras på att hålla mig skadefri och i skolan är det mycket fokus på bålträning. Är jag stark i mage och rygg kommer jag att vara bättre på planen.

Känner du av tåskadan från i somras?

– Både ja och nej. Jag känner av den ibland, men inte så att den hämmar mig. Det enda är väl att jag fortfarande inte kan vara med och spela fotboll på uppvärmningarna...

 

I kvällens match i Estrad Alingsås väntar HK Malmö. Kvalserielag i våras, serietvåa i dag och Konradsson är imponerad av det han sett av dem hittills.

– De har startat oerhört bra och fått spelet att stämma trots att de har ett till stora delar nytt lag. Jag tycker att Adam Lönn har visat en oerhörd potential och Mirsad

Pecikoza har tagit ytterligare ett kliv. Stian Tönnesen är ju en oerhört skicklig framspelare och det var ju även tränaren Magnus Andersson, så det har nog spelat in också. Men vi är laddade och ska göra vad vi kan för att ta två nya poäng, säger han.

 

AHK:s tränare Mikael Franzén om Jesper Konradsson:

– Jesper är en klassisk mittnia i vårt spel där han styr och ställer. Han har en mycket bra blick för spelet och är orädd i sina egna satsningar. Han är oerhört seriös med sin handboll och det finns nog få som tänker och lever handboll som Konradsson gör. Han är en väldigt viktig del av Alingsås HK.

Skrivet av Daniel Vandor   
2013-11-06 16:20