enstromMarcus Enström har inlett säsongen strålande. Foto: Tommy Holl

Enström har hittat formen igen

De senaste säsongerna har blivit sönderryckta av skador, men nu är Marcus Enström, 26, tillbaka i gammalt gott slag igen. Högersexan har varit en av AHK:s bästa spelare i säsongsinledningen.
– När målskyttet lossnar kommer också självförtroendet, säger han.

Säsongen 2011/12 hade Marcus Enström rejäla problem med höfterna och spelade stora delar av säsongen med kortisonsprutor. Efter säsongen opererades hans höftkulor, men smärtan försvann inte. Förra hösten fick han därför lägga sig på operationsbordet igen och ett nät opererades in i magen för att stärka bålmuskulaturen och på så sätt få bort höftsmärtorna. 

När Enström väl kom tillbaka i speldugligt skick i vintras stämde dock inte spelet riktigt och han fick ofta inleda matcherna på bänken.

– Det var en omställning och jag var inte riktigt van vid det. Man vill ju alltid spela så mycket som möjligt och jag har nog aldrig varit så arg och frustrerad som jag var då. Jag ville tillbaka till den snabbhet och spänst jag hade haft tidigare, men det funkade inte riktigt. Jag tvingades inse att det tar tid att komma tillbaka från skador, säger han.

– Jag har nog aldrig bränt så många frilägen som jag gjorde och då börjar man tänka för mycket, vilket aldrig brukar vara ett vinnande koncept.

Hade du några tankar på att ge upp?

– Nej, så långt gick det aldrig. Jag älskar ju att spela handboll och var hela tiden fokuserad på att komma tillbaka till gammal form.

Totalt blev det 57 mål under fjolårets grundserie, att jämföra med 19 på de fem inledande matcherna i höst. De två senaste omgångarna har Enström gjort fem respektive sju mål och starkt bidragit till segrarna över Redbergslid och Hammarby.

– Det gick väl lite upp och ner under försäsongen och jag hittade inte riktigt rätt, men jag fick i alla fall vara frisk hela försäsongen för första gången på flera år och på slutet har jag haft några riktigt bra träningsveckor. De senaste tre matcherna tycker jag att det har lossnat för mig och då kommer också självförtroendet, man känner att man faktiskt kan göra mål.

Känner du av höftproblemen?

– Nej, det känns jättebra så länge jag kör min rehab. Får jag ont vet jag att jag har slarvat och då är det bara att fortsätta köra den.

Är du tillbaka i samma form som när du fick landslagsdebutera?

– Jag vet inte, det är svårt att säga. På vissa bitar är jag kanske det, men det kommer alltid att finnas grejer att utveckla och finslipa, hitta andra lägen, andra avslut. Jag tror fortfarande att jag kan utvecklas på många plan. ”Tellan” (Daniel Tellander) har ju visat att det går att bli både snabbare och spänstigare med åren så jag hoppas att jag också kan bli det.

Hur är det att spela med Tellander?

– Otroligt kul. Vi vill ju spela en snabb handboll och då behövs det en gubbe på varje sida som kan springa. Många motståndare har svårt att sköta hemspringet på båda sidorna under en hel match. Även om vi inte alltid får några bollar när vi sticker så sliter vi i alla fall på motståndarna. Ibland funkar det bra för Tellander, ibland funkar det bra på min kant. Tillsammans är vi nog jobbiga att möta.

Medan många kantspelare är duktiga på att ”tjuva” framåt, är det färre som är bra på att vara lika snabba bakåt. Marcus Enström tillhör dock undantagen och fick så sent som i helgen beröm av SVT:s expert och Hammarbys förre guldtränare Magnus Grahn.

Grahn skrev i en krönika på Hammarbys hemsida: ”Marcus är kanske den spelare i elitserien som är bäst på att försvara sig mot kontringsstarka lag. Här har alla unga spelare något att lära sig. Allt går inte ut på att göra mål utan du ska också kunna försvara dig mot motståndarens kontringar. Marcus är ett föredöme där.”

– Det är riktigt kul att höra och jag har hört att han sagt det tidigare någon gång också. Det är något som hänger kvar från Robert Wedbergs tid när vi jobbade mycket på att inte släppa några kontringar bakåt. Det finns många passningar att bryta och mål att förhindra om man sköter hemlöpet. Ser jag att det kommer avslut kan jag lika gärna springa hem i stället för att stå kvar nere i struten och vänta på en eventuell retur. Då finns chansen att hinna före deras kontringsspelare, säger Enström.

Ska det bli en tredje raka seger  för AHK krävs det att Enström och hans lagkamrater sköter hemjobbet. Skövde är ett av elitseriens mest kontringsstarka lag.

– På pappret har de ett fruktansvärt bra lag med hemvändare i Kristian Svensson och Jonas Källman och även om de inte fått det att stämma än så kommer de att bli svårslagna när de väl får till det. Det blir en spännande match. Vi har riktigt bra stämning i truppen och siktar förstås på en ny seger, säger Enström. 

Skrivet av Daniel Vandor   
2013-10-23 14:52