pontus_johansson_ahkrik_20131013
Alingsås HK och Redbergslids IK bjöd på spänning i sextio minuter. Foto: Tommy Holl

AHK vann rysare mot Redbergslid

Efter en mer än spännande avslutning såg AHK till att båda poängen stannade i Alingsås när Redbergslids IK idag gästade Estrad. Via 13–10 i halvtid vann hemmalaget med 27–26 sedan Alexander Borgstedt satt det avgörande målet, i spel fem mot sex, med fem sekunder kvar av matchen.

– Vi visar fin moral och tar en kämpaseger till slut, det är inget skönlir som ger oss poängen idag, säger lagkaptenen Max Darj.

Derbydags och mesta mästarna Redbergslids IK på besök. Det blev en oerhört tajt tillställning mest hela resan mot full tid, men Alingsås HK knep andra raka hemmasegern med, denna gång med uddamålet. Det efter en thriller i slutspelsklass mot ett mycket tappert och till slut berättigat besviket bortalag. Det såg ju länge så bra ut.

Efter en något motig start på årets säsong var AHK angelägna om att skicka RIK:s unga lag tomhänta tillbaka till Göteborg. Men oj så tufft det blev! RIK hade laddat självförtroende efter en övertygande seger mot Skövde senast och skulle inte vika ner sig utan ordentlig strid.

Ynglingarna Linus Arnesson och Pontus Zetterman, födda 90 respektive 94, dominerade stödda av spelgeniet Nikola Stojcevski. Tillsammans drog de upp ett härligt bolltempo så snart tillfälle gavs och den ena delikatessen efter den andra serverades. Mål blev det mest varje gång som de försökte tillsammans. Särskilt i andra halvlek när AHK tappade sitt tremålsförsprång och hamnade i underläge med två bollar, detta en bit in på andra halvan.

Ett par patentare höll AHK kvar i matchen. Mikael Aggefors till Daniel Tellander och mål. När det som bäst behövdes levererade de båda. Och apropå leverera; Markus Stegefelts straffar är så säkra att han knappt behöver lägga dem. Högt eller lågt. Man bara vet att det blir mål. Fem strutar på lika många försök idag, stabilt!

Första halvlekens absoluta delikatess var när Jesper Konradsson frispelade Johan Nilsson som klev in från kanten efter 25 minuter. Han kunde bara inte undgå att näta bakom bortkollrade motståndare.

Det här var under en period när AHK gjorde 6-1 på åtta minuter och när man gick till pausvila i ledning 13-10 såg det väldigt bra ut men något ännu bättre hade RIK talat om i pausen för de kom ut som ett klart vassare lag i andra. Hemmalaget såg något mattare ut inledningsvis.

– En hyfsad första halvlek tycker jag, vi har bra fart i anfallen och spelar oss till en del bra lägen som deras målvakt (Tony Heeringson) gör en del bra räddningar på. Bakåt står vi helt rätt men släpper kanske ett par mål för mycket, säger AHK-kaptenen Max Darj efter matchen.

Ett hårt pressat AHK var rejält illa ute i andra halvlek när RIK efter pausunderläge med 10-13 följt av 10-14 hittade spelet och Nicola Stojcevski ledde sina vita styrkor lika elegant som effektivt. Det krävdes en punktmarkering av Stojcevski under sista sex minuterna för att vända på matchen. RIK kom då av sig lite och AHK var inte sena att hugga på betet.

Vissa mål är lätta men de flesta kräver mycket mod. Att oförskräckt våga gå hela vägen mot ett tufft försvar utan att tveka. Det lag som vågar mest vinner också mest. Idag vågade framförallt Alexander Borgstedt och Johan Fagerlund (full pott på 4 skott) mest och bäst i matchens slutskede när allt såg så svårt ut. Då tog de båda det där viktiga steget fram, skönt understödda av de andra i laget. När Alexander stänkte in 27-26 efter ett riktigt viljemål anade man slutet. RIK:s slutforcering med en extra utespelare landade i ett skott strax över och där tog det stopp.

– Det känns oerhört skönt att vinna, trots att det egentligen kanske hade varit mest rättvist med kryss. Det är starkt av killarna att komma tillbaka och skönt att det lossnade i andra för några av våra spelare. Positivt är också att vi kommer till många lägen även om alla inte resulterade i mål, säger Mikael Franzén efter matchen.

En del i vändningen var punktmarkeringen på gästernas mittnia Nikola Stojcevski:

– Nikola hade stundtals lekstuga med oss, men när vi gick ut och punktade honom i slutet kunde vi vinna.

Lagkapten Darj var nöjd med de två poängen:

– Vi tappar konceptet helt och hållet i början av andra halvlek och de gör 5–0 på oss under en period. Det är kanske inte skönlir hela tiden, men vi jagar oss ikapp igen och visar fin moral

Ja, det här var en match som började tveksamt men som sedan växte i intensitet och styrka för att avslutas i ett jublande crescendo för hemmalaget och alla dess fans. Mer sånt och hösten och vintern blir så mycket enklare att ha sällskap med.


Alingsås HK – Redbergslids IK 27–26 (13–10)

AHK: Marcus Enström 5, Markus Stegefelt 5 (5), Johan Fagerlund 4, Alexander Borgstedt 4, Daniel Tellander 3, Pål Wetterbrandt 3, Johan Nilsson 2, Glenn Andersson.

RIK: Nikola Stojcevski 7, Pontus Zetterman 7 (1), Linus Arnesson 5, Mario Lipovac 3, Charlie Sjöstrand 3, Tobias Johansson.

Målvakter:
* AHK: Mikael Aggefors 13/38=34% + 0/1 7m.
* RIK: Tony Heeringson 15/37=41% + 0/3 7m, Tobias Thulin 0/2 7m.

Utvisningar:
* AHK: 2x2 min.
* RIK: 2x2 min plus ett rött kort.

Pris till bästa spelare:
* AHK: Marcus Enström.
* RIK: Linus Arnesson.

Domare: Jonny Ahlvin och Mikael Eketjäll.

Publik: 1 758.
Skrivet av Peter Behrman   
2013-10-13 18:36