Tellander_130928Daniel Tellander har varit AHK:s bäste spelare hittills under säsongen. Foto: Tommy Holl

Tellander har inte gett upp EM-drömmen

Från bänknötare till succéman och landslagsspelare på bara några månader i fjol – den här säsongen har Daniel Tellander inlett om möjligt ännu bättre.

Trots att han inte fick plats i landslagscupen till träningsturneringen i Tyskland har han inte gett upp drömmen om EM.

– Jag kommer att köra på som vanligt och visa att formen finns där, sedan får vi se hur långt det räcker. Skulle jag få spela EM är det en dröm som går i uppfyllelse, säger han,

Alingsås niometersspelare har haft en tuff inledning på säsongen, men kantspelet har varit desto mer lyckosamt. Särskilt på vänstersidan där Daniel Tellander visat att han lyckats behålla fjolårsformen. Sju mål mot Sävehof, lika många mot Rimbo och sedan satte han samtliga sina nio skott borta mot Guif i söndags. "Tellan" har gjort 22 mål på 25 skott och hänger med i toppen både i elitseriens skytteliga och MEP-statistik.  

– Det har gått bra och känner att jag är där jag var i slutet av förra säsongen. Det har känns bra både fysiskt och mentalt över sommaren, säger Tellander.

Hur förklarar du dina framgångar det senaste året?

– Det finns väl egentligen två anledningar. Den ena är att jag har fått förtroende, den andra är att jag  både förra året och i år var pappaledig hela somrarna och det har gjort att jag har kunnat återhämta mig bättre. Det är svårt att hålla hitta en bra balans mellan jobb, träning och kost annars. Det betyder också mycket att jag kan vara mer med familjen, det är annars den som blir lidande under säsongen.

 

Trots Tellanders bidrag till målskörden har AHK hittills bara en seger i årets elitserie, hemma mot Rimbo. Bortamatcherna mot Sävehof och Guif har båda slutat med förluster.

– Med vårt bortafacit är det kanske inte de matcherna vi ska vinna borta, men vi har inte riktigt fått ihop våra nya spel och vi kommer i ovana positioner. Men jag är egentligen inte orolig där, det blir bättre och bättre hela tiden och när vi får bort tveksamheterna i det uppställda spelet och kan trycka även där så kommer det att lossna för oss.

– Nu är det Redbergslid som gäller och det blir en tuff match. De är alltid svåra att möta och det känns som att de är på gång nu, de imponerade i alla fall mycket mot Skövde senast. Det är i alla fall skönt att få spela hemma igen. Det läns som att vi fått med oss mycket av känslan från Nolhagahallen till Estrad.

Efter framgångarna förra säsongen, har utländska klubbar ryckt i dig?

– Nej, jag har i alla fall inte hört någonting. Jag har kontrakt med Alingsås och det läns inte intressant att byta klubb nu. Familjen är viktigast och vi trivs jättebra i Alingsås.  

 

Fjolårets succé ledde till att Tellander fick debutera i A-landslaget som 29-åring och han visade där att han håller även på den nivån.

– Det var riktigt kul att få vara med och när man nu varit det vill man ju bli uttagen igen, säger Tellander som i juni fick spela EM-kval med Sverige i Estrad Alingsås.

När truppen till Super Cup i Tyskland i början av november togs ut i fredags fanns dock inte Tellanders namn med på listan.

– Det var lite tråkigt. Men jag pratade med Staffan och han sa att det fortfarande finns möjligheter för EM. Han sa att de vet vad jag går för och att de ville testa någon yngre nu. Alla som varit med på vänstersex är ju 30+.  Ett av de stora målen för säsongen är att få spela EM, men det är ju inte jag som bestämmer. Jag kommer att köra på som vanligt och visa att formen finns där, sedan får vi se hur långt det räcker. Skulle jag få spela EM är det en dröm som går i uppfyllelse,

 

Tränaren Mikael Franzén är nöjd med det som Daniel Tellander har presterat hittills den här säsongen.

– Det av våra spel som fungerat bäst hittills är det som heter "Passa Tellan", säger han halvt på skämt, halvt på allvar.  

När Franzén ska förklara Tellanders betydelse säger han:

– Daniel är en fruktansvärt bra kantspelare och var vår kanske bästa spelare under förra säsongen. Den här säsongen har han börjat nästan ännu bättre, så det är klart att han är väldigt nyttig för oss. Alla lag, även landslaget, skulle få en extra dimension med "Tellan". Den snabbheten finns ingen annanstans.

Skrivet av Daniel Vandor   
2013-10-13 08:02