darj_copy                                                                                                                                   Foto: Tommy Holl

"Blir lika jobbiga att möta i Estrad"

Efter 40 år i Nolhagahallen har flyttlasset gått till nybyggda och toppmoderna Estrad Alingsås. Lagkaptenen Max Darj tror och hoppas att AHK ska behålla titeln som elitseriens bästa hemmalag.

– Är det fullsatt i Estrad går det inte att jämföra med stämningen i Nolhaga, säger han.

Få som upplevde invigningsmatchen i Estrad Alingsås, kvartsfinalen i mars mot IFK Kristianstad som AHK vann efter dubbla förlängningar och straffavgörande, kommer att glömma den. Lagkaptenen Max Darj får fortfarande rysningar när han tänker tillbaka.

– Jag har försökt förklara så många gånger hur det var, men det är svårt, orden räcker nästan inte till. Det var en så fruktansvärt häftig inramning och en fest för alla som var där, säger han.

Totalt blev det två slutspelsmatcher för AHK i Estrad, innan Kristianstad drog det längsta strået i förlängningen i den femte och avgörande kvarten. I dag spelar man den första grundseriematchen i Estrad och utanför Alingsås snackas det om att AHK inte blir lika svåra att besegra där som i trånga Nolhagahallen.

–Jag tror inte det sitter så mycket i hallen som folk säger. Vi kommer nog att bli lika jobbiga att möta i Estrad som vi var i Nolhaga, det är i alla fall förhoppningen. Sedan får väl tiden utvisa hur det blir.

Kvartsfinalförlusten i våras var tung, men både laget och Max Darj har tagit lärdom och sedan blickat framåt mot den här säsongen. Målet är att gå längre i vår.

– Man tränar och spelar ju för att utvecklas och bli bättre. Grundserien kommer ju att bli minst lika jämn som tidigare, men för oss finns ingenting annat än att gå till slutspel och när vi är där vill vi göra det bättre än förra säsongen, säger Darj som är nöjd mer årets trupp.

– Vi har fått behålla stommen och fått en bättre bredd. Nu är vi inte bara snabba utan vi kommer också att kunna ha ett bra skytte. Fredrik Teern är en stor, bra försvarsspelare, men även mycket duktig framåt och svårstoppad i sina satsningar, Pål Wetterbrandt är en tvåvägsspelare med bra och lurigt skytte. Felix Claar hade jag inte sett tidigare, men han har imponerat. Det är en riktig talang som är otroligt mogen för sin ålder och har en bra fysik. Och Erik Östling är en egen produkt, en stark mittsexa som är bra på att få tag på bollen.

Förra året tvingades Max Darj se matcherna från sidan under första halvan av grundserien. Diskbråcket och den efterföljande operationen gjorde att han kunde göra säsongsdebut först i mitten av december.

– Och egentligen var det också lite för tidigt, men både Payam Hatami och Glenn Andersson var skadade då, så det var bara att hoppa in i hetluften direkt. Men det märktes i slutet av säsongen att jag inte hade en ordentlig försäsong bakom mig. Nu känns det mycket bättre, jag har fått träna på bra och varit skadefri.

Trots att han bara spelade 19 grundseriematcher gjorde han mer än dubbelt så många mål som säsongen innan.

– Det handlade om att jag fick förtroende även framåt och att jag blev tryggare i mitt spel. Förhoppningsvis kan jag ta ytterligare kliv den här säsongen.

Skrivet av Daniel Vandor   
2013-09-27 22:09