Frasse

Alingsås HK:s huvudtränare Mikael Franzén.

Franzén blickar bakåt – och framåt

Fyra lag är kvar i herrarnas SM-slutspel – tyvärr är inte Alingsås HK ett av dem. Efter att ha fallit med minsta möjliga marginal i den femte och avgörande kvartsfinalen har spelarna och ledarna nu ledigt ett par veckor innan uppbyggnaden inför nästa säsong börjar. Klicka på "Läs mer" för att läsa vad Mikael Franzén säger om det som varit och det som komma skall.

Det har gått två veckor sedan förlusten mot Kristianstad. Hur är dina tankar i dag?

– Det är fortfarande rätt tungt att inte ha ett jobb att gå till för tillfället, men om några veckor är det säkert bättre och då drar vi igång igen. Men just nu är det bara en stor tomhet, en tomhet som egentligen skulle fyllas med en semifinalserie mot Sävehof.

Vad var det, enligt dig, som gjorde att AHK inte gick till semi?

– Jag tycker att vi gjorde allt som vi kunde göra, sedan kan man alltid i efterhand snacka om enskilda händelser hit eller dit, men det finns aldrig en ovärdig vinnare i handboll. Marginaler och tur förtjänar man, det är inget man får. Men det är klart, efter fem och halv timmes spel så är det fortfarande väldigt små saker som avgör och det är surt.

Om du försöker analysera säsongen som helhet, vad säger du då?

– Ett bra år där vi har byggt ett nytt lag som kommer att fortsätta utvecklas inför kommande säsong. Det blir viktigt att vi fortsätter att utvecklas för det blir nog än tuffare nästa år med alla nyförvärv som är på gång in till topplagen.

Med facit i hand, valde du rätt förening?

– Absolut, ingen tvekan. Jag har hamnat i en förening där jag känner mig hemma och har fått ett fantastiskt år med Dennis (Sandberg) som närmsta kollega och alla andra också givetvis. Jag hade en bra känsla redan i inledande möte med Christer Mårtensson och Lennart Anderberg och det är gött när magkänslan avgör ett beslut och att allt känns rätt även efter ett år. Jag trivs som fisken i vattnet och jag tycker att föreningen i mina ögon växer dag för dag.

På vilket sätt växer föreningen?

– Vi gör rätt saker och i rätt ordning. Vi har dessutom många engagerade personer som bidrar in i verksamheten. Vi kommer spela i Estrad Alingsås som är en optimal handbollsarena. Det finns möjligheter att vi kan utmana de stora drakarna i svensk handboll.

Rätt ordning, utveckla gärna!

– Spelare försvann, men vi började med att bygga en bra organisation runt laget där ingen är nämnd och ingen glömd. Den här organisationen har gjort att vi har kunnat ge spelarna rätt miljö att växa i och det har i sin tur byggt ett bra lag.

Du pratar mycket om "vi". Vilka är "vi"?

– Ha ha, det är det som lagidrott handlar om – vi! För mig är det ledarstaben och organisationen kring A-laget och spelarna men samtidigt så tycker jag att de som stöttar oss på olika sätt också kan känna att de är "vi" med laget.

Vad skulle du vilja lyfta fram från säsongen?

– När det gäller enskilda händelser så är det nog vändningen mot Skövde i Nolhaga, jag tror aldrig jag har varit med om något häftigare. Jo, förresten första matchen i Estrad toppar nog det. Helt sjukt att vi kunde komma tillbaka i förlängningen och avgöra på straffar i vår nya arena inför ett kokande blått hav.

– Sedan kommer jag förstås också för alltid att minnas att det kom ner 50 supportrar till Estrad och vår träning dagen efter sista matchen och hurrade och höll tal. Det kändes väldigt bra i hjärtat och det tar vi givetvis med oss. Vi har haft fantastiska supportrar med oss på bortamatcherna, supportrar som stöttas laget på planen och på bästa möjliga sätt representerat Alingsås HK. 

– Sedan så skulle jag vilja lyfta fram personer som inte syns så mycket som mig och Dennis men som har gjort ett grymt arbete för att vi skall slippa tänka på allt och som ser till att spelarna är i form och skadefria. Ingvar Larsson, vår gymansvarige, har på ett klokt sätt sett till att våra "små" killar haft rätt muskler för att klara sig i elitserien. Kim Hermansson, som är med på alla träningar och ser till att spelarna håller sig friska genom tejpning och massage. Johan Sandberg, som har varit viktig och stabilt bollplank för mig, Dennis och Kim när det gäller skador och skadeförebyggande. Lena Lindqvist, för att hon alltid ställer upp för laget som den extramorsa hon är. Sedan har vi "Video-Mart" (Martin Johansson) och PR-Vandor (Daniel Vandor) som i sina roller också har gjort ett hästjobb.

– Christer Mårtensson, Robert Kronberg och Daniel Larsson har redan fått mycket tid i media så de tackar jag inte, ha ha.

Två nyförvärv är klara inför nästa år, är ni nöjda med det?

– Vi får väl se hur truppen kommer att se ut till slut men helt klart är att alla lag behöver nya spelare in i truppen för att röra om lite och skapa lite nya infallsvinklar. Felix Claar är en av de största talangerna i Sverige och ska få lugn och ro för att fortsätta utvecklas.  Fredrik Teern är en etablerad och erfaren elitseriespelare som på ett helt annat sätt kommer bidra till vår utveckling.

Vad kan man förvänta sig av Alingsås HK nästa säsong?

– Att vi blir bättre, men sedan är det svårt att sia om hur andra lag värvar i slutändan. Jag hoppas att serien blir lika jämn nästa år och att det finns många lag som är med och krigar, för det är bra för handbollen.

Några avslutande visa ord innan du får vara ledig ett tag?

– Jag vill passa på att tacka alla som har stöttat oss under säsongen och jag hoppas ni är med och bidrar till att handbollen är en fest i Estrad även nästa säsong. Många har redan köpt säsongsbiljett (cirka 800 stycken), men det vore kul om fler köpte en fast plats i Estrad Alingsås. Tillsammans med alla i staden Alingsås kan vi bygga något stort, välkomna!

2013-04-26 08:28