ahk_kri_kvart_4_2012_2013
Glenn Andersson och övriga AHK-spelare slet förgäves i dagens match. Foto: Bobbo Lauhage.

Kristianstad kvitterade till 2–2

Om den första kvartsfinalen var magisk, otrolig och svängig i nya Estrad blev den andra här inte helt olik men klart snålare i flera avseenden och nu drog bortalaget längsta strået. Inte orättvist.

- Kristianstad biter sig fast som vanligt och vi får det inte att stämma. Vi kämpar och sliter men saknar flytet och Kristianstad är bättre än oss idag, säger AHK:s tränare Mikael Franzén.

När publiken äntrade Estrad lämnade de en dag där det sista av vintern kramades ut i det stickiga aprilljuset. En ny thriller väntade inomhus och AHK möttes av stående ovationer från fullpackade läktare, hetare än de flesta, vid inspringet och det till en helt ny låt.

Mikael Aggefors börjar strålande, och hela AHK var fokuserat även denna inledning. "Agge" ger Kristianstads skyttar stora bekymmer i snart sagt varje anfall. Markus Stegefelt sätter en straff och ur högtalarna dånar det "Ja ja ja, du kan lita på mig". Det ser bekvämt och lekfullt avslappnat ut fram till 6-3 men sedan tar det stopp. Ordentligt stopp. Bortalaget suger sig ikapp och förbi utan att ens behöva ta i som det ser ut. En lika oväntad som oönskad scenförändring för alla klädda i blått.

- Vi står bra bakåt, Aggefors är bra i mål. Och vi har bra lägen, framförallt i första och de måste vi sätta, säger Max Darj.

Nu blev plötsligt alla AHK-avslut svåra och omständliga. Kristianstads försvar är som en oraserad mur i Jeriko och de skott som ändå slinker igenom räddas nu enkelt av Lucau som glänser resten av halvleken. Många försök till avslut slutar med att spelaren ligger hårt manglad mot golvet. Inte ojuste alla gånger men ack så hårt. Då och då hettar det till mellan spelarna men det går aldrig överstyr. Och så nollar Kristianstad sin egen utvisning. Händer mera sällan när anfallsglada AHK är på banan. Den första halvleken avslutas med att Ola Lindgren tar en timeout och varianten han och laget bestämt resulterar i ett distinkt avslut som innebär 8-11 i paus.

Den store Anton Lindskog i Kristianstad inleder andra halvan strålande och stoppar ensam många försök till hemmaskott och har även kraft att måla själv från linjen när tillfälle erbjuds. AHK har det fortsatt tufft i sin uppförsbacke och publiken är nu så sugna på mål att de jublar så fort ett blått skott söker målet. Och jublar gör man redan innan bollen går över linjen, men det händer inte så ofta första kvarten. Det smärtar att säga men det är ingen bra handboll under denna period. Och så får vi se en lobb när en fri Glenn Andersson prövar lyckan men den går med ett besviket sus en bit över.

Aggefors gör några betydelsefulla räddningar och gör den nu förmodat tunga resan mot slutsignalen något mindre tung. Men sedan hittar skotten, för "Agge" och hemmalaget, helt nya och okända vägar. Det ser lätt ut nu sett med orange ögon och motsvarande svårt för AHK. De enkla hemmamålen lyser med sin frånvaro och vi ser många missade avslut. Varje mål får krigas in under stor möda i sällskap med råstark vilja. Kristianstad springer hem som de aldrig har gjort förr. Det ser ut som en hygglig nedförsbacke när de gör det. Mycket hemlängtan i benen till en femte och helt avgörande drabbning i Skåne.

Den sköna reprisen med upphämtning från 16-20 till seger uteblev trots heroiskt hemmaspel men en magisk Lucau i IFK-målet tog det mesta inklusive en otrolig och avgörande dubbelräddning i sista minuten. Och när sekunderna snabbt rann iväg på slutet och klockan bara lämnade en ynka sekund för ett kvitteringsavslut så gick det bara inte. Det var för kort. Trots att publiken skanderade taktfast "Tre sekunder, tre sekunder...." Men de lyckades inte locka fram en enda extra tiondel ur det bestämda domarparet.

- Vi startade jättebra men idag tvekade vi mer än vad vi har gjort i de tidigare matcherna. Det är små marginaler och vi måste bli kaxigare och tuffare, säger en besviken Alexander Borgstedt.

Det blev ett snöpligt slut och en bitter förlust. Men AHK får snart en ny chans till semifinalspel. Till helgen är alla sår slickade och då smäller det igen. Håll i hatten gott folk. Det lär bli minst lika tufft då och hur detta drama i fem akter slutar vet ingen. Det är vidöppet.


Alingsås HK – IFK Kristianstad 21–22 (8–11)


AHK: Daniel Tellander 5, Alexander Borgstedt 5, Johan Fagerlund 5 (2), Max Darj, Glenn Andersson, Jesper Konradsson, Pontus Johansson, Johan Nilsson, Markus Stegefelt (1).

IFK: Olafur Gudmundsson 9, Markus Olsson 3, Johan Persson 3, Charlie Sjöstrand 2, Anton Lindskog 2, Johannes Larsson, Lars Möller Madsen, Claus Kjeldgaard.

Målvakter:

* AHK: Mikael Aggefors 19/41=46% + 1/1 7m.

* IFK: Herdeiro Lucau 16/34=47% + 1/4 7m.

Straffar:

* AHK: 3/4.

* IFK: 0/2.

Utvisningar:

* AHK: -

* IFK: 4x2 min.

Domare: Rickard Canbro & Markus Winberg.

Publik: 2 744 (fullsatt).
Skrivet av Peter Behrman   
2013-04-10 20:28