Jesper_HKM_webb
Jesper Konradsson stod för en storstilad insats borta mot IFK Kristianstad. Arkivfoto: Tommy Holl.

Klar AHK-seger i Kristianstad

För att kunna nå semifinal måste AHK vinna en match på bortaplan mot IFK Kristianstad – idag gjorde man det. Ledning 11–9 i paus blev till slut 24–21 sedan AHK varit i ledningen i princip från första till sista sekund.

– idag stod vi helt rätt bakåt i sextio minuter, konstaterar assisterande tränaren Dennis Sandberg efter matchen.


Efter torsdagens holmgång i Estrad Alingsås var det idag, bara tre dagar senare, dags för ännu en drabbning i kvartsfinalserien mellan IFK Kristianstad och Alingsås HK.

Inledningsvis såg det ut som det har gjort i de tidigare matcherna, målsnålt till en början och sedan tar AHK en liten ledning. Skillnaden den här gånger var att ledning i den första halvleken aldrig var större än två mål; 4–2, 5–3 och paussiffrorna 11–9.

Endast nio insläppta mål på en halvlek är så klart mer än godkänt.

– Vi stod helt rätt bakåt och hade bra koll på samtliga spelare i Kristianstad, precis som vi haft i första halvlek i de tidigare matcherna, säger AHK:s assisterande tränare Dennis Sandberg.

Skillnaden denna gång var att den goda kontrollen höll sig även i andra halvlek, i alla fall om man bortser från Markus Olsson.

– Man får ta att en eller ett par spelare har god utdelning. Idag var det väl bara Olsson som kom loss lite, Lars Möller Madsen hade vi bra kontroll på i sextio minuter.

Defensiven var AHK:s främsta vapen denna eftermiddag. I offensiven var man lite för heta ibland, framför allt under den första halvleken.

– Jag tycker ändå att vi gör en bättre match framåt idag. Bra tålamod och färre tekniska fel, säger försvarsgiganten Erik Nilsson.

Just Nilsson, gånger två, får höga betyg av Dennis Sandberg:

– Man kan inte blunda för den betydelse Erik och Johan har för oss. De syns inte alltid mest men har båda två gjort tre klockrena försvarsinsatser i rad, berömmer Sandberg.

Efter AHK-ledning 11–9 i paus var det nog många som väntade sig samma matchutveckling som i de två tidigare kvartsfinalerna – det vill säg att IFK Kristianstad sakta men säkert skulle tugga sig in i handlingen för att till slut se ut som ett vinnande lag, så blev det inte.

– Vi håller i spelet på ett härligt sätt i andra halvlek och får ett par flytmål när Pontus Johansson gång efter annan gör mål när armen är uppe, mycket imponerande. Detta gör att vi får tre, fyra bollar upp andra halvlek istället för i första och det är en situation som IFK kanske inte riktigt känner igen sig i samtidigt som vi växer av det, säger Sandberg.

Även om en match aldrig är avgjord förrän slutsignalen går kändes det idag ganska säkert under hela andra halvlek. 15–12 efter 40 minuter, 18–14 efter 45 och 20–17 efter 50 är siffror som säger ganska mycket om hur det såg ut på planen. Slutsiffrorna skrevs sedermera till 24–21.

– Det var riktigt skönt att vinna här nere. Vi gör en bra match och känns lite starkare, även om båda lagen nog var lite slitna efter förra matchen och inte spelade med riktigt samma tryck, säger Erik Nilsson.

Sin egen insats kommenterar han så här:

– Jag är så klart nöjd, men det är ganska enkelt att spela försvarsspel när vi är så klara över vad som ska hända. Vi litar 100% på varandra och då blir det sällan några missförstånd.

Utöver nämnda spelare får Jesper Konradsson högt betyg av Dennis Sandberg:

– "Konny" var riktigt jäkla bra idag, både i spelet och som avslutade och fick välförtjänt pris som bästa spelare.

Efter söndagen kamp väntar nu ett uppehåll på runt tio dagar, detta på grund av landslagsuppehåll innan det är dags för den fjärde kvartsfinalen i Estrad Alingsås, något Dennis Sandberg kommenterar så här:

– Det kommer bli precis hur tufft som helst i Estrad. Båda lagen kommer utvilade till den matchen så vi lär få se en riktig batalj.

Sist men inte minst vill Sandberg hylla den tillrusta klacken.

– Blåljus gjorde ett fantastiskt jobb på läktaren idag. De håller igång från start till mål och det betyder så otroligt mycket.


IFK Krisitanstad – Alingsås HK 21–24 (9–11)

IFK: Markus Olsson 6, Johan Koch 3, Johannes Larsson 3 (2), Oskar Hansson 2, Claus Kjeldgaard 2, Lars Möller Madsen 2, Olafur Gudmundsson, Johan Persson, Charlie Sjöstrand.

AHK: Jesper Konradsson 5, Johan Fagerlund 5, Pontus Johansson 4 (1), Daniel Tellander 3, Johan Nilsson 3, Alexander Borgstedt 2, Glenn Andersson, Markus Stegefelt (1).

Målvakter:
* IFK Henrik Nordlander 4/8=50% + 0/1 7m, Herdeiro Lucau 9/27=33% + 3/4 7m.
* AHK: Mikael Aggefors 9/28=32% + 0/1 7m, Alexander Johnsson 0/1 7m.

Straffar:
* IFK: 2/2.
* AHK: 2/5.

Utvisningar:
* IFK: 3x2 min.
* AHK: 2x2 min.

Domare: Fredrik Johansson & Kaspar Sjöberg.

Publik: 4 800 (fullsatt).

Alingsås HK leder med 2–1 i matcher.
Skrivet av Martin Johansson   
2013-03-31 18:22